Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.01.09. 08:26 emmausz

Egy olvasószerkesztő vallomásai

Magyar Katolikus Rádió január 05. 20,20. Kb. ekkor hangzott el kb. ez a szöveg. Ha már gépben van úgyis, ide másoltam először és utoljára a munkámról szóló ismertetést.
Gyorgyovich Miklós vagyok, A Szív szerkesztőbizottságának a tagja, aki főállásban  a Távlatok c. folyóiratnál dolgozom olvasószerkesztőként immár 12 év óta. Korábban végzettségemnél fogva különféle kereskedelmi cégeknél voltam középvezetői beosztásban, majd részt vettem a Czakó Gábor által szervezett újságíró akadémián, s elég hamar a Miniszterelnöki Sajtóirodán találtam magam. Ott sajtóelemzőként dolgoztam. A rádióhírek és az MTI-jelentések tartoztak hozzám, de szükségképpen egyéb feladataim is adódtak.
1994-ben a kormányváltás alkalmával kollégáimmal együtt lapátra kerültünk. Ismeretségeim révén akkor már kapcsolatban álltam a jezsuitákkal. Ide várt Szabó Feri, aki a könyvkiadásokkal megszaporodott folyóiratszerkesztési munkák zavartalan folytatása céljából olvasószerkesztőt keresett.
Itteni tevékenységem két szempontból is szokatlan volt korábbi munkáimhoz képest. Egyfelől belépésem óta én számítok fiatalnak, noha már 60 éves elmúltam, másfelől korábban mindig olyan helyen dolgoztam, ahol a munka erősen szakosodott jelleget mutatott. Ez itt nem így volt és most sincs így. Néhány munkatársból álló szerkesztőségünkben előadódó mindenféle feladatokhoz valamennyire illik érteni. Ez még akkor is így van, ha van gazdája a tördelésnek és az adminisztrációs feladatoknak. (Hadd mutatom be őket is: tördelőnk Gergó Ágnes, adminisztrátorunk pedig Mogyoróssyné Fogarassy Julianna.)
Magam tehát olvasószerkesztő vagyok, de tevékenységeim - széles körét tekintve - hasonlítanak az irodavezetői munkához is.
Azért időztem el ennél a gondolatnál egy kicsit, mert a katolikus írott sajtót ismerem valamennyire, és úgy gondolom, akik ezen a területen dolgoznak, és hallgatják az adást, magukra fognak ismerni. Minden ilyen helyen sokszerű munka folyik a szubszidiaritás jegyében. Ez annyit jelent, hogy nagy önállósággal és gyorsan illik megoldani olykor nagyon különböző részfeladatokat, legyen az cikkírás avagy postázás.
Most vissza 1994-hez. Belépésemkor rövid megbeszélés zajlott le Szabó Feri főszerkesztő és énközöttem. Ennek során Feri elég gyorsan rákanyarodott arra, hogy mihez is értek, és hogyan jellemezném munkásságomat. Én olyasvalamit mondtam neki, hogy szorgalmasan és odafigyeléssel szoktam dolgozni. Máig emlékszem rá, hogy ezen elmosolyodott. Pedig eléggé a lényeget mondtam. Mindig is kitartóan figyeltem a rám testált munkákra. Ha visszatekintek a tizenvalahány évre, amely mögöttem van, legrövidebben ma is így foglalhatom össze tevékenységeimet: összeszedetten és szorgalommal dolgozom.
Aki valamennyire is ismeri a jezsuitákat, tudja, hogy ez a rend hosszasan képzi bel- és külföldön tagjait. Ez hatalmas szellemi kincs, mégpedig az egész világról összehalmozott anyag, mely nyilvánosságot érdemel. Mikor ezen elgondolkodtam, egyértelművé vált: nekem egyetlen lehetséges értelmes feladatom akadhat: éspedig munkámmal előmozdítani, hogy ez a tudáshalmaz minél több emberhez eljusson írásos formában. Elsősorban a folyóiratunkon, a Távlatokon keresztül, de az általuk írt, szerkesztett köteteken keresztül is.
1994 óta a vaskos folyóiratunk több mint 50 számának megszületésében vettem részt cikkek megírásával, más szerzők anyagainak számítógépbe vitelével, hol beírva, hol szkennelve, újabban pedig mind gyakrabban e-mailről beemelve. Az évek során legalább száz kisebb-nagyobb könyv sajtó alá rendezését mozdítottam elő elsősorban lektori, korrektori, de szövegbeviteli munkákkal is. Ezek alkották munkáim gerincét.
Ez persze nem minden. Viszonylag rendszeresen írok a másik jezsuita lapnak, A Szív újságnak is. Többnyire felkérésre, de anélkül is. Részt veszek a Prohászka-kutatócsoport munkájában. Eddig két előadást tartottam, de Prohászka Naplójegyzeteinek a megjelentetésében is aktívan részt vettem. Tegnap fejeztem be pl. egy Prohászka breviárium anyagainak az átfésülését. Ezt a könyvet szintén Szabó Ferenc szerkesztette egybe a szent életű püspök érdekes és máig ható mondanivalójú írásai alapján.  
Újságírói törekvéseim jó egy évtizede változatlanok: Olyan cikkeket kívánok megfogalmazni, melyek segítenek élni az olvasónak. Olyan cikkeket írok, melyek az olvasó valamely feltételezett súlyponti problémáját, konfliktusát segítik oldani, vagy előmozdítják tájékozódását a mai magyar valóságban. Sok könyvismertetésem írásakor az a célom: feltárni a mű tartalmát, hogy aki akarja megismerkedhessen a kötet részleteivel. Szerintem úgy kell írni, hogy az olvasó olvasásra fordított ideje megtérüljön, úgy kell írni, hogy az olvasó hasznára legyen a cikk tartalma.
Sokszor hallom az előfizetőktől, hogy a Távlatok vigasztalásukra vannak, szemnyitogatók az itt közölt írások. Jól esik ilyeneket hallani.
A lap munkastílusáról nyilván beszámolt a főszerkesztő Szabó Ferenc. Itt röviden csak annyit jegyzek meg, hogy nincs, mert nem lehet évekre előre koncepciót kialakítani. Annyira sűrűn változik minden, hogy folyamatosan tervezzük át és át tématerveinket. De bármiről írjunk is, mindennek a hátterében az egyház tanítása áll.
A Távlatok külalakja már most is színvonalas. Olykor úgy vélem mégis, hogy szebbé tehetné egy-egy jól megválasztott grafika, csakhogy nehéz jól dolgozó megfizethető grafikust találni. Azt is szeretném, ha a cikkek után közölnénk egy nethelyet, ahol fogadhatjuk az olvasók véleményét, és párbeszédbe keveredhetnénk velük. Ez talán megvalósul előbb-utóbb.   

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr525167396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása