Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.05.27. 08:53 emmausz

Más ez a szegénység

Közel másfél évtized óta járok munkába azonos útvonalon. A Lajos utca sarkán a taxis droszt mellett hatalmas eperfa áll. Ilyentájt évente ragacsos a járda a lehullott terméstől, mely hivatalból eper (vö. bólogat az eperfa lombja), de amelyet mi gyerekkorounkban szedernek hívtunk: a fehér és a fekete szedernek. Mindenesetre pocsékba megy a termés évről évre. Még sose láttam felmászni rá embert, hogy egyen róla. Ugyanígy nem láttam, hogy az út menti fügefákról, (mert ilyen is van) valaki szedegette és eszegette volna a gyümölcsöt. Valahogy snassz. Jobb koldulni. Most, hogy írom e sorokat, a nyitott ablakon befújó szél hozza a virágzó hárs illatát. Én még nem láttam megmászni ezt a hársfát se. Persze én se fogom, annál is inkább nem, mert lomtalanításkor alighanem jól meghúzódott a bal lábam. A forgótól a térdemig nyilall napok óta. Olyan, mint a „teniszkönyök” érzése; csakugyan hasonló, melyet legfeljebb „lábtenisz térd”-nek titulálhatnék. Gondolom, ínhüvelygyulladás ez, mely egyszer majd elmúlik.
Visszatérve a témámhoz, tapasztalom, hogy ma sokszor nem tisztes a szegénység se, miként a gazdagság se. Avagy miért beszél tévé visszatérő módon arról, hogy nincs, aki leszedje a szamócát, a gazdának nem éri meg, mert az önköltségi árat se hozza vissza a felvásárlási ár, ezért haragjában hagyja lábon elrohadni a termést. Mi lenne, ha nincstelenek ehetnék degeszre magukat, vagy ha a felszedés fejében 50–50%-ban osztoznának a termelővel. Ugyanez igaz a málnatermésre, és ugyanez a hársfára is. Valahogy hiányzik a jóra való aktivitás sokakból. Lehet, hogy csak a buzdítás, a példa hiányzik, a modell?
Nem így volt ez valaha. Móra Ferenc végtelen emberi alázattal és humorral megírt Mindennapi kenyerünk c. novelláját citálom most ide, annak is csak egy mondatát, mely a mélyszegénységről szól, amikor megették a gyerekek a papsajtot, a vadsóskát a kerítésről, elrágták a talált sárgarépát és a kőkemény sajtot is. Sok mindenről szól ez az írás, de – mint ígértem – csak egy mondatát idézem, mely arról beszél, hogy az egy szelet kenyeret hogyan osztja el a szeretet: „Ne bántsd, fiam, jobb lesz az nektek itthon – hallottam az apám szavát –, én el vagyok kenyér nélkül is, ellát engem az eperfa.”
A család kenyérkeresőjének sem volt betevő falatja, ezért folyamodott az eperfához. Ma vajon van-e valaki, aki felmászik az eperfára, mert éhes?       

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005168453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikfic 2009.05.28. 08:11:16

Kedves Mick, igazán nem akarom agyoncsapni a mondanivalódat, de szerintem olyan forgalmas helyen, mint a Lajos utca, inkább ne egyen senki semmilyen termést. Képzeld el, mennyi szennyeződés épül be abba az eperbe vagy a hársvirágba. A mondandód többi részével persze egyetértek, sőt hozzáteszem, hogy az én környezetemben mostanság az a divat, hogy a fiatalabb háziasszonyok inkább megveszik a mirelit zöldborsót, merthogy a borsót pucolni olyan macerás (!!!). Az eperfa termése egyébként tényleg nagyon finom, Apám szülőfalujában az egész utca eperfával volt szegélyezve, potyogtak mindenhová a fekete eperszemek, nagyon szerettem.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.05.28. 11:15:57

Elfogadom, de mivel itt járok naponta, itt jutott eszembe, hogy nem szedik az epret, nem szedik az epret fedeles kosárba. A fügét se. Nem kíyvánom, hogy papsajtot egyen az ember gyereke, inkább arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy a szegények élniakarása milyen elementáris és találékony módszereket használ. MIntha ma belefáradtunk volna a túlélés keresésébe. vagy csakugyan egysszerűbb sokaknak a markukat tartani segélyért, mint tenni valamit saját életbenmaradásukért. Nem a szegényekkel van bajom, hanem korunk ügyetlenségeivel.
süti beállítások módosítása