Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.12.04. 13:21 emmausz

Túlélsz, pöcök!

Egy dugóhúzóról és egy ollóról
Nemsokára 40 éve annak, hogy megházasodtunk. Kispesten kezdtük közös életünket feleségem nagyanyjánál, ahol először szénnel tüzeltünk. A nagyi pincerekeszében mázsányi szénpor gyűlt össze, ki tudja, hány év alatt. Abban turkálva találtam rá egy dugóhúzóra, mely enyhén rozsdásodva lapult meg a szénporban. Felvittem a földszinten egykor működő kocsmából lekerült üvegnyitó alkalmatosságot. Ránézésre ugyanolyan, mint társai. Szélesen tekereg egy spirálalakú csavar az üveg nyakán megszoruló vaskeret közepén. A hajtókar rá merőleges. A karon található a lelke, egy fémidom, melynek elfordításával megváltozik a dugóhúzó működése. Általa lehet egymásután betekerni a dugóba a húzót, majd átállítás után a forgatást tovább folytatva kitessékelni a parafahengert a palackból. A legalább 60 éves dugóhúzó ma éppúgy működik, mint amikor megálmodta a szerszámot megkonstruáló mérnök. Eddig sose hagyott cserben, minden dugót kiemelt az üvegből. Miközben néhány újabb változata tönkrement a kezeim között. Az egyik egy bicskából nyitható spirális, mely beletörött a dugóba. A dolog pikantériája, hogy ez a bicska egykor az USA-ba emigrált Barankovicsé volt. Tulajdonosa tőle örökölte. Egy másik dugóhúzó – egy távol-keleti remek – kinézetre nagyon emlékeztetett arra, amely máig dolgozik. Egy különbség volt a kettő között. A kínainak a spirálmenete alig szélesebb vágású, mint egy facsavaré. A dugóhúzó így is viselkedett. Kifúrta a parafát, majd kijött belőle. Mondanom se kell, hogy eldobtam.
Egy acélolló is végigkísérte közös életünket. A József krt.-on vettem egy finomacél árukkal foglalkozó maszeknál. A bőrvágó olló kecses darab, ahogy kell, kissé ívben meghajlított igen keskeny vágóélekkel. Kb. 35 év óta működik. Egyszer volt azóta köszörűsnél, aki nagyon megdicsérte, mert kiváló acélból készült. Már újkorában annyira megnyerte tetszésemet, hogy visszamentem a kereskedőhöz, hogy adjon egy másikat is. Adott, de hozzátette, hogy a készítő egyenetlen minőségű alapanyagokkal dolgozik. Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a minőséget fogom kapni.
Igaza volt.
Az újabb nagyon gyorsan bebizonyította, hogy semmit sem ér. Régóta nincs már meg. Vettünk persze közben több kisollót, közöttük Fiskars minőségűt is, de állítom, az említett acélollócska mindegyikükön túltesz: Megbízhatóan működik évtizedek óta.
Felteszem, hogy túlél engem, mint Örkény Istvánt a (fém)pöcök. (Vö. Egyperces novellák.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr515169531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása