Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.02.13. 20:44 emmausz

Mondatról mondatra

Munkás hétköznapon vagyok túl. Egy magyar nyelvű könyvet ültettem át magyarra. Nem állítom, hogy elkészült, de nagyot haraptam belőle. A munka ahhoz hasonlít, hogy kiemelsz az épületből egy rossz téglát, s megpróbálsz egy jó téglát a helyére rakni. Adódnak általános elvek, amelyek segítenek a változtatásokban.
- A macska fel lesz mászva a fára – ugye kerülendő.
- Többnyire az is, hogy minden második mondatban néhány „volt” létige szerepel, és minden első mondatban az, hogy „ment”, „jött”, „mondta”. A tízedik lap után nincs ember, aki egy ilyen könyvet továbbolvasna.
- A magyar kerüli a segédigéket, amennyire teheti. A nyugati nyelvek pedig módszeresen élnek velük. Nos, ez a fordítót sokszor csapdahelyzet elé állítja. A mondatot össze kell zilálnia ahhoz, hogy ép ésszel kikeveredjen ezekből a fordulatokból. Könnyen válhat belőle ferdítő.
Apropó: kell. A muss sein sűrűn előfordul a németben, de a magyar kerüli, ha nem „muszáj”, nem használja.
Elő- előadódik, hogy a fordító tükörfordítást alkalmaz olyan kifejezések esetén, amelyeket a magyar nem vagy alig ért. (Ha tehetném, olykor ordító lennék a fordító mellett.)
Egyszeri nekifutásra annyi telik tőlem, hogy megpróbálom olyan magyarra áttenni a kötet mondatait, melyeket a mai olvasó nehézség nélkül megért, és melyek tartalmilag a leginkább közelítenek ahhoz, amit a szerző információként át kíván adni a nagyérdeműnek.
Hogy azután kinek milyen hasfájása keletkezik ettől az átírt kötettől, megjósolni sem tudom.
Egy biztos: ha egy könyv nem számíthat Nobel-díjra, átírás után sem valószínű, hogy eredménnyel pályázhat rá.
Én meg ameddig el nem készül a műremek, mondatonként fejtem szét a „csámpás kötés szálait”, hogy immár szabályos sorokba rendezzem a gondolatfonalakat.          
Bár lehet, hogy a menetközben javított Trabant példázata hatásosabban adja vissza a valóságot, netán a sziszifuszi munka kifejezésé.
Kívánjatok kitartást!


2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr115169607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.02.14. 10:08:43

Kitartást kívánok! :) (De jó, hogy nekem már nem kell ilyesmivel kínlódni!)

Ismeretlen_11533 2012.02.14. 18:34:49

Valamikor szerettem rejtvényt fejteni. Jó rejtvényt ma is, de hol van jó rejtvény? Többnyire egy kaptafára készülnek, mint egy típushibákkal megspékelt könyv, melyben a hibák oldása épp olyan monoton, mint rejtvények esetén. Eléggé nyomasztólag hat kedélyemre. Ám örömmel jelentem, hogy ma letettem a lantot. Vége, kész. :)
süti beállítások módosítása