Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.08.05. 13:08 emmausz

Olimpia és erőszakmentesség, fair play

Tegnap írtam az erőszakmentes kommunikációról. A képlet – bár nem túl komplikált – arról szól, hogy kölcsönösen tisztáznunk kell társainkkal, hogy mit érzünk, és mire van szükségünk, amit azáltal remélünk elérni, hogy meghallgatjuk őket saját érzéseikről és vágyaikról, s próbáljuk összhangba hozni ezeket a kölcsönösség jegyében. A római Do ut des! mai formája, civilizáltabb formában kölcsönös szeretet és megbecsülés, szívvel való látás az okoskodások helyett. Ilyesmi. Az eredményt ma vin-vin játszmaként emlegetik.
Mindez azért érdekes, mert a közelmúltban fenekedtek egymásnak Európa élvonalbeli labdarúgói egyáltalán nem azzal a céllal, hogy mindenki nyerje meg az EB-t. Közben-közben készülődnek a nemzetek a VB-re, s uram bocsá’ ma, amikor nálunk már holnap lesz, Rio de Janeiróban 216 nemzet részvételével indul az olimpia, ahol a részt vevő sportolók célja megint csak egymás magamögé utasítása: a többiek legyőzése. Ez a törekvés teljességgel ellentétben áll az erőszakmentességgel. Hogy magyarázható a technikai falt, amikor helyzetben lévő játékost kaszálnak el a lehetőségétől. Hogyan fogadható el a doppingszerek használata? Akit doppingoláson kapnak, az túlkésőn vette magához az ajzószert. Vannak, akik tiltakoznak egy efféle kijelentés ellen, mások meg szentül állítják, hogy a versenysport közelébe se kerülhet az, aki nem él az alkalmi teljesítménynövelő szerek használatával. Nem akarom eldönteni a kérdést.
Az viszont belátható, hogy nem lehet egyszerre az egész világnak szurkolni, s nem végezhet mindenki a dobogó legfelső fokán. Minden bokszoló feladata, hogy a nála kisebb tudású, gyengébb ellenfelet legyőzze. A többi sportág esetében ugyanez a helyzet.
A vin-vin párbeszédet pedig alighanem úgy hívják sportolóul, hogy bunda.
Kicsit szépít a dolgon, hogy a sportolók nem akarják megenni egymást. Olykor érzékletes példáit látjuk az önzetlen játéknak. Úgy hívják, hogy fair play. Ilyen is van. Csak ilyen kellene.         
Ízelítő a Jeremiás 33. f.-ből:
Jeruzsálem és Júda helyreállításának újabb ígérete
... ezt mondja az Úr:... a bástyáknál és a várfalnál ütköznek meg a káldeusokkal, s az lesz a vége, hogy emberek holttestével telik meg a város, azokéval, akikre indulatomban és haragomban lesújtottam, és akiktől gonoszságaik miatt elfordítottam arcomat. De nézd: orvosságot és gyógyulást készítek nekik; meggyógyítom őket, és megmutatom nekik a békesség és biztonság kincseit... fölépítem őket, ... Megtisztítom őket minden vétküktől... gonoszságaikat... megbocsátom. ...Jeruzsálem kipusztult utcáin, ahol sem ember, sem állat nem maradt, felhangzik újra az öröm és a vigalom hangja, a vőlegény és a menyasszony szava, és azok énekének hangja, akik hálaáldozatokat hoznak az Úr templomába. „Dicsőítsétek a Seregek Urát, mert az Úr jó; mert irgalma örökkévaló.” Mert ennek az országnak sorsát jóra fordítom, ...

Királyság és papság az eljövendő időkben
Igen, ... igaz sarjat sarjasztok Dávidnak, aki jogot és igazságot teremt az országban. ... nem szűnhet meg a levita papokkal kötött szövetségem sem, akik a szolgáim. ... nem vetem el soha Jákobnak és szolgámnak, Dávidnak ... jóra fordítom sorsukat és megkönyörülök rajtuk. Közöm. Nagy vigasztalás ez, egyben a béke üzenete a békétlenség ellenére, a perspektíva képzete a reménytelenségben. Isten mindenek felett áll és irgalmasan jó. Sem elképzelni, sem eléggé megbecsülni nem tudjuk ajándékait. Azért próbáljuk meg naponta.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr508954890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása