Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.04.28. 16:35 emmausz

Ha valakinek nincs igaza, ordítani kezd, mint a szamár. Mikor én még kicsi voltam, ilyeneket kiabáltunk: Egyik fülem, sós, a másik meg paprikás, nem hallom, hogy mit dumálsz. Később pedig miután bedugtuk fülünket, hogy ne halljuk, mit ordít a másik, magunk ezt fújtuk: Hülyékkel és marhákkal nem tárgyalok.

Ez is eszembe jut a miniszterelnökök párbeszédének nevezett szamárordítás kapcsán. Az egész meg azért ötlik fel bennem, mert a májusi Adoremusban e következőket lehet olvasni: „Erre ők fennhangon kiáltva befogták fülüket, és egy akarattal rárohantak”.  Amikor az egyház a Szentlélek erejével hirdeti az igazságot, visszatérő tapasztalat ez a reakció. Vannak, akik veszélyeztetve érzik szabadságukat, ha olyan személlyel ill. közösséggel találkoznak, akik kiállnak az objektív igazság mellett.

Hozzáteszem: vagy az objektív értékek mellett.

***

A szentendrei HÉV vonalán az Óbudai-szigettel szemben óriásplakáton egy szomorú kisgyerek feje látható, szövege pedig: Éhes vagyok!

Később pedig a Kuncze-védencz Kovács Pistike plakátja.

Így morfondírozok:

– Éhes vagy? Eriggy Kovács Pistihö, majd az kunyerál neked Kunczétú.

***

VALLÁSOS SZÓKINCS

Reggel T. említi, hogy a MKR májusban a lorettói litániát kívánja sugározni naponta, de még nem született döntés arról, hogy melyik fajtát. Talán a „mai” betoldásokkal együtt szeretnék elővezetni, mely között kb. ilyenek vannak: háziasszonyok királynője, könyörögj érettünk.

Mondom neki, hogy ilyen alapon tudnék még néhány mai hangázású betoldást tenni, de minek. Pl. diszlexiások királynéja, könyörögj érettünk stb. Hozzátettem: Nekem már a könyörögj érettünkkel is bajom van. Az egyik: Mária üdvözült ember, miért kell hogy könyörögjön bármiért, bárkiért, bárkihez. Azt üdvözült szeméről már letöröltetett minden könny, mert szem nem látta, fül nem hallotta, amit Isten az őt szeretőknek készített.

A másik fele pedig: a könyörgés szóról nekem a despota jut eszembe. Az ószövetség embere persze ilyenféle Istent képzelt magának, aki minden uralkodót a lába alá vet, s rajtuk lépdel, kénye-kedve szerint jár el velük.

A mi Istenünk irgalmas Isten, alázatos Isten, aki lehajolt az emberig, hogy (újra) felemelje magához, visszaadva neki méltóságát Jézus által. Jézus Krisztus mondja: Nem mondalak benneteket már szolgáknak... Ha így tesz, milyen alapon vonjuk kétségbe szavait.

Mint egyszer már megírtam, rám elemi örömmel hatott Őrsy László miséje, aki NY-ban él, de néha hazalátogat. A misében szokás szerint a hívekhez fordulva nem azt mondja: Könyörögjünk, hanem: imádkozzunk. Hát igen. Ez fejezi ki helyesen viszonyunkat Teremtő Istenhöz.

Persze igaz az, hogy a litánia kifejezés, mely a könyörgés értelmű görög szóból jön, az V–VII. századra megy vissza. De ma a XXI.-et írjuk! Miért tetsszen a fiataloknak vagy kevéssé fiataloknak az a terminológia, mellyel nem tudnak azonosulni, s ami miatt az ima nem tud felfakadni belőlük. Ha azt kívánjuk, hogy a ma embere higgyen, értelmesen kell közelíteni hozzá, és ez vonatkozik az általunk használt vallásos szókincsre is.

T. azt kérte, hogy írjam le mindezt. Íme.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr775167235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása