Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.07.19. 09:09 emmausz

Szótárváltás

Krakkóban jártunk során kiderült, hogy Krakk hercegről neveztték el Krakkót. A herceg valószínűleg erős legény lehetett, és mindenkit összekrakkolt, aki csak megérdemelte – és aki csak nem érdemelte meg. Mint kiderült, nem sikerült megtanulnom egy hét alatt lengyelül, ugyanígy csehül állok a franciával is. Nagytáskából lengyel szótárak ki, franciák be. Társalgáskor ez lesz a source. (A forrást már nem kell megtanulnom.) Ma reggel kínos volt szembesülni azzal, hogy a minden kártyámat tartalmazó tokocskát nem találom farmerem zsebében. Hiába kerestem benne, nem és nem leltem. Átvillant bennem: Személyi okmányok, két pénzes kártyám, két vásárlói kártyám. Tajkártyám magyar és az eu-s benne. Hínnye, a mindenit. Pánikom attól keletkezett, hogy nem szoktam kivenni zsebemből ezeket. A bérletemet most is ott találtam. Ha nem lenne olyan meleg, megpróbálnám törni a fejemet, hogyan fordulhatott elő, hogy egy bevásárló szatyorban bukkantam rá végül. Közben azon gondolkodtam, hogy francia út meghiúsítva, mert nincs útlevelem, csak személyim. Bevillant az is, hogy most utánjárások sorozata következik, s egy rakás pénzveszteség is ér. Hát nem volt nyugodt az a 2-3 perc, miközben megpróbáltam mégis higgadt maradni.

Ilyenkor pedig nagyon észnél kell lenni. Iratok, pénz, napi gyógyszerek megléte talán a legfontosabb. Remélem, semmit nem hagyunk itthon azokból, amiket vinni akarunk.

Érdemes elolvasni a mai olvasmányt Izajástól. Ne fáradj kikeresésével, idemásolom:

Jaj Asszíriának, haragom vesszejének! Kezében van bosszúállásom botja. Elküldöm őt az elvetemült nemzet ellen, és parancsot adok neki haragom népe ellen, hogy zsákmányt zsákmányoljon, és prédát prédáljon, s tapossa azt, mint az utca sarát.

Ő azonban nem így vélekedik, és szíve nem így gondolkodik, hanem szíve szándéka, hogy pusztítson, és kiirtson nemkevés nemzetet. Azt mondta ugyanis: ,,A saját kezem erejével cselekedtem, az én bölcsességemmel, mert okos vagyok; eltöröltem a népek határait, vagyonukat elraboltam, és letaszítottam hatalmammal a trónon ülőket. Elérte kezem, mint a fészket, a népek gazdagságát; s amint begyűjtik az elhagyott tojásokat, úgy gyűjtöttem be a föld országait, és nem volt, aki szárnyát mozdítani merte volna, vagy száját kinyitotta volna, hogy csipogjon.''
– ,,Vajon dicsekedhet-e a fejsze azzal szemben, aki vág vele?
– Vagy nagyzolhat-e a fűrész azzal szemben, aki húzza?
– Mintha a vessző lendíthetné azt, aki emeli, és a bot emelhetné azt, aki nem fa!
Ezért az Úr, a Seregek Ura sorvadást bocsát kövéreire, és dicsősége alatt láng lobban fel, mint tűznek lángja.

Eddig a szöveg. Most, amikor néhány hőzöngő hatalmasság terror alatt tartja a kicsinyeket, egy az egyben ez a helyzet. Ma még úgy látszik, mintha, de a holnapra ez esetleg már egyáltalán nem vonatkozik.

Érdemes megfigyelni a több ezer éves szólásokat is. Franciabekezdéssel jelöltem őket. Ma így mondanánk:

Nehogy már a fejszéé legyen a dicsőség, mert kivágtam a fát!
Nehogy már a fűrész húzzon engem!
Nehogy már a bot emeljen föl engem!
Épp olyan mondások ezek, mint a maiak:
Nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát.
Nehogy már a nyúl vigye a puskát.
Nehogy már a farok csóválja a kutyát.
Nehogy már a fagylalt nyaljon engem. Stb, stb.

Még két érdekesség. Ezúttal az evangéliumhoz kötődők ezek. Ma megint az a rész olvastatott fel: Magasztallak, Atyám, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek!

Még nem találkoztam emberrel, aki bevallotta volna, hogy ő okos(kodó) és bölcs(ködő) volna. Mindenki felfedezni véli magában a „kicsiny”-séget. Pedig sokan vagyunk többé-kevésbé farizeusok.

Ugyanígy nem találkoztam még olyannal, aki magát proletárnak gondolná. A proletárok a többiek. Legalábbis némelyikük. Hát ilyenek vagy(t)ok embertársaim.

Most pedig mék dógomra, hogy Ancsát idézzem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr915167285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása