Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.11.06. 11:36 emmausz

Hátha

Némi keserűséggel a szívemben hallgattam a MKR késő esti adását a Hősök terén tartott imaalkalom miatt. A rádió elmondta, hogy a kétórás imádságon több mint tízezren vettek részt. (A tévé előtt ülve nem látszott ekkorának a tömeg, talán nem jókor néztem, s már időpontban megtízszereződött a sokaság.) Azt is elmondták, hogy az MTI szerint csak több százan vettek részt a közös imádságon. (Ők meg mintha alulbecsülték volna a létszámot.) Ámde nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Ami ebből átjött az MKR-en, az hervasztó.
Jókai Anna Ima Magyarországért c. művének felolvasásával kezdték. Ez a vers ellenérzésemmel találkozott mindig is. Visszatérő nyelvi fordulata az Öreg Isten, vén Isten. Hát mit remélhetünk egy öregnek és vénnek titulált Istentől, aki szellem lévén a maga időtlenségében éppúgy nem vén, mint ahogy nem is fiatal. Időtlen. Aki van. Nehezen fogadom el az előtte való tisztelgés ilyen formáját, különösen, ha kérni kívánjuk valamire.
A rádió ezután Makovecz I. beszédét idézi: Eltölt bennünket a szent harag, mert megelégeltük a pénzimádást, a hazugságáradatot stb. Persze megelégeltük. Mégsem szerencsés az imádsághoz felpumpálni magunkat azzal, hogy bezzeg a többiek mekkora bűnösök. Pedig nincs ezzel vége a mások vétkeinek, mert a rádió arról is beszámol, hogy a szívsebész Papp Lajos elmondja az összegyűlteknek: jobb, ha a Nyugat nem akar nekünk előadást tartani a demokráciáról, az a Nyugat, amely 500 éve gyarmatosította és összerabolta a félvilágot.
Nekem sincsenek illúzióim a közélet szereplői erkölcsét illetően, sem pedig Nyugat egyértelmű tisztessége iránt, mégis azt gondolom, hogy a megtérést jobb magunkon kezdeni, s megtisztultan tenni a dolgunkat, hogy felemelhessük azokat a gonoszokat, akik a többiek.
Nem mintha nem volna igaz a közélet nonstop cinizmusa. Elég, ha megemlítem: szintén tegnap a tévében - ha jól emlékszem, Győrffy műsorában Kuncze nekiesett Pokornynak, hogy miért viszik a politikát az utcára. Én még emlékszem a taxisblokádra, mely során a benzinárak felszabadítása miatt az SZDSZ tartotta sakkban a fővárost, s ha tehette volna, az egész országot. Miért nem akkor emelte fel a hangját a liberális párt? S miért nem tűnt fel neki, hogy egyetlen gumilövedék, egyetlen könnygázgránát nem csípte a taxisok s...-t, szemét?
Ez szerencsétlen dilettantizmus Kuncze volna részéről, ha nem tudnám, hogy merő pókerarcú cinizmus, de másokat szidni ima előtt sem igazán szerencsés. Persze Makovecz főállásban építész, és abban nagyon jó, Papp Lajos pedig szívsebész, és abban nagyon jó, szemben Kunczéval, aki főállásban pártelnök, és abban cinikus.
Érzem, tudom, kell eme szösszenetem végére egy mégis jó kicsengésű mondat, gondolat. Végül is egyszerű. Nem hallottam egyik beszédet sem a maga teljességében. Hátha csak a rádió emelte ki szerencsétlenül a lényeg helyett ezeket a zsörtölődő hangvételű mondatokat, s ezek ellenére mosolygós-derűs, Jézus fényét felmutató beszédek hangzottak el.
Hátha...       

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr75167347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása