Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.11.23. 10:25 emmausz

Harcunk arcunkért

„A vallás arca olyan, amilyenre a hívei formálják.” Ez egy H. Boulad-megfogalmazás. Persze még inkább áll a papok hívek szimbiózisára. Valamiképpen együtt tükrözik azt, amiben hisznek. Hogy ma milyen arcot mutatunk a társadalomnak, ez rajtunk múlik, sőt, mi több, ez a felelősségünk. Felelünk arcunkért. Erről beszéltem, amikor kerestem (keresem ma is) a XXI. század kereszténységének arcát. Ha ez több száz éves arc, akkor múmia néz velü(n)k farkasszemet. És ez egész egyszerűen nem engedhető meg, mert destruál, ellenkezést vált ki, botránkoztat és önsorsrontó. Meg kell szabadulnunk poros dolgainktól még akkor is, ha közmondásszerű: Isten malmai lassan őrölnek. De nem állnak meg, nem favorizálják az avíttast, hanem elektromos árammal hajtott korszerű malmok. Akkor is, ha a türelmesség lassú fokozaton tartja az őrlést. Alacsony sebességfokozaton járatja az egyház az autóját, mint hegymenetben a gépkocsit. Ez biztosítja ugyanis hatékony előrehaladását. Ezt könnyű belátni, könnyű azonosulni vele. Egyes sebességben lehet ellenszélben is - hegyre felfelé is - szuszogni.
De nem hátramenetben! Ecclesia semper reformanda! ...mindig megújítandó.
* * *
Ma a Jelenések könyvéből kilógott egy mondat számomra. A szentek imádságai tömjénnel telt aranycsészék. Hárfa adja a dallamot, az illatszer füstje a tiszta imát, együtt gomolyog szöveg és dallam. Hárfa és tömjénfüst. Új éneket dudorásznak a szentek. Jézust dicsérik, aki egyedül méltó Isten titkainak feltárására. Ezért szól neki az ének.
De vajon mi szentek vagyunk-e: sehogy; alig; kicsit; a magunk szájíze szerint; Isten akarata szerint, stb.? Nem tudjuk 1–10-ig terjedő skálán értékelni „szent”-ségünket, mert lelkiismeretünk relatív. Törekszünk, törekszünk... harcolunk arcunkért.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr775167360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása