Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.11.28. 09:07 emmausz

Valóságos jelenlét

Katolikus Pató Pálok
Tegyünk úgy, mintha volna Isten – fordult tanítványaihoz K. a Pázmány egyetemen. Ez előadásának poénos felütést adott.
Képzeljük el csakugyan, mi van akkor, ha van Isten?
De hát van! Miért fontos ez? Mi volna, ha volna Isten? A Petőfi-vers szavaival válaszolok rá: „De más volna itt az élet, ha egy ifjú feleség... Közbevágott Pató Pál úr: Ej, ráérünk arra még.” Nos, még a verset tanuló gyermek is könnyen elképzeli, hogy mekkora változást hozhat egy magát elhanyagoló agglegény életébe egy kedves arcú, reményekkel teli mosolygós menyecske. Az agglegény feladja mindenkitől független egóját, mert azonnal viszonnyá válik saját jelenléte. Nem ő van, hanem megmérettetik a másik jelenlétében. Függésbe kerül a másiktól, aki vonzza esetleg épp ellenkezőleg, mindenesetre megváltozik a jelenlététől. férfi lesz, előkotorássza emlékeit, mit is illik, mit is szabad, mit is kell tennie. Viselkedni kezd, azaz tudomásul veszi a másik lényt, aki hat rá, és akire maga is hatni kíván.
Ha Isten jelenlétében élünk, több van jelen életünkben a menyecskénél. Jézus magáról mondja, nagyobb van jelen Jónásnál, nagyobb van itt Salamonnál. Mert Ő Isten Fia. És Isten az, aki VAN.
A világnak folyamatos csalódást okozunk azzal, hogy nem látják a bizonyságot rajtunk. Azt a meggyőződésünket, hogy alapjában véve minden rendben van, mert Isten csakugyan gondját viseli mindnyájunknak. A keresztényeken pedig általában az látszik: Hiszik az Isten országát, amely majd egykor odaát lesz, és ez a világ nem az a világ. Ez nem tökéletes világ.
Meglehet, sőt biztos. Mégis –jelen van közöttünk az Isten országa. Mégis – benne élünk, mozgunk és vagyunk. Ennek felmutatására pedig „ej, nem
érünk rá”, mint Pató Pál a nősülésre. Nem érünk rá, mert nem feltételes Isten jelenléte. Hogy mondhatnánk: de más volna itt az élet, ha isteni jelenlét... Nincs ha. Mert aki VAN, az itt van, és most van itt, akkor is, ha ez a most mindig tart. A „ha” arról szól, hogy ha mi kereszténynek gondoljuk magunkat, akkor természetesen az Ő ártatlan, szerető, gondoskodó jelenét közvetítjük. Az Isten jelenlétének megélése képesít bennünket arra jó pillanatainkban, hogy ránk is álljon Jézus kijelentése: „úgy világítson világosságotok az emberek előtt, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat”.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr615167363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása