Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.04.13. 10:57 emmausz

Korfordulón

Azért osztom ma az észt, mert az Embertárs c. lap éppen korosztályom problémáiról cikkez. Innen veszek ilyeneket (lehet, hogy még folytatom, ha újabb novumokra bukkanok).
A 40 és 60 éves kor közé tehető a korforduló, de túllóg mindkét oldalon olykor-olykor és bizonyos vonatkozásokban. Érdekes felismerésekre tettem szert korfordulós ügyekben az írások olvasása közben. Persze az értelmiségiek fogalomképző szokása miatt sok mindenből gyököt kell vonni, mégis megragadott bennem egy-két zöngicse.
Pl. az, hogy életünk első felében azt tekintjük, hogy hány év telt el születésünktől fogva, második felében pedig azt latolgatjuk, hogy milyen valószínűséggel mennyi van még vissza.
Bár egy szakcikk szerint 100 éve Nyugat-Európában 47 év volt az átlagéletkor, ma ez lényegesen magasabb a kedvező orvosi ellátás miatt. Szerintem más oka (is) van: Az utóbbi 50 évben nem lőtték ki a felnőtt társadalom millióit. Ez nagyon kedvez a hosszabb életkornak. Érdekes megjegyzés az is, hogy a középkorúak átlagosan 8-10 évvel érzik magukat fiatalabbaknak, mint amilyenek valójában. Ez a felismerési „késés” nem konzervál, csak hamis tudatot generál. Azt hiszi az ember, hogy még fel tud ugrani a vonatra, azt hiszi, hogy még tud biciklizni, hogy még tud focizni, hogy még át tud menni az úttesten a tilos jelzés ellenére (gyerekkoromban csak kocsiútként tiszteltük az úttestet). Pedig nem mindig sikerül. Saját tehetetlenségét tapasztalva sokszor másokat vádol.
Akkor jár jól a középkorú, ha alkalmazkodni tanul éspedig teljesítménycsökkentését tudomásul véve. Akkor jár jól, ha sikerül időben szerepváltása. A gyerekeket már nem kell tutujgatni, viszont elő kell készülni az időskorra. Jung szerint akkor jár jól a középkorú, ha az élet délutánján nem az élet délelőttjének a programja szerint kíván élni.
Bajunk van a bizonyítási kényszerből, hamar nevetségessé válhatunk. Bajunk támadhat abból is,
hogy szeretnénk az idős kort, de nincsenek az időseknek feladataik, egyre inkább nincsenek, sőt lassan már a középkorúaknak sincsenek. Gondoljunk csak a munkaerő-piaci megbecsületlenségükre.
A jó közepesnek nehéz elengednie a korábban megszokott
tevékenységek egyre nagyobb részét. A jelentkező krízisek elfojtása, tagadása mások ellen fordít, a visszafordulás a fiatalság felé szintén zsákutca. Csak a bölcsesség segít, mely komplexitásában látja a valóságot és egyre inkább a fontos dolgokra koncentrál, kerüli a felesleges terhelést, felesleges javakat is akár. Amolyan osztogató kor ez, s jó, ha egyre inkább azzá lesz.
***
Deskétől oroztam az imént:
Az
ideális férfi
nem iszik,
nem dohányzik,
nem nőzik és
nem létezik.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr125167480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása