Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.04.23. 09:01 emmausz

Eredetiségvizsgálat

Nemrégiben beszélgettünk arról, hogy az írók felelőtlenségből vagy tudatosan akár, félre is vezethetik a bennük hívő olvasót. Kezembe került a Lyukasóra c. irodalmi lap néhány száma, s szorgalmasan olvasgattam, vajon miről és mit írnak a maiak. Az elolvasott anyagokban annyi hiteltelenséggel találkoztam, hogy egy csokorra valót most ide mellékelek belőlük:

1. Druszám, Szentkuthy Miklós, Isten nyugosztalja, Magyarországi boldog Erzsébet c. anyagában olvasom : Az udvari bolond ollóval levágta a diffenbachia egy nagy-nagy hajtását, megcsókolta, levitte magával a templomba, és a ravatalhoz támasztotta. Ugye 1301-ben vagyunk, amikor a király meghal, s vele az Árpád-házi uralkodók sora megszakad. Amerika bőven nincs még felfedezve, ahonnan a diffenbachia származik. Tehát szó sincs róla, hogy Magyarországon ilyen növény léteznék ebben az időben. De még ennél is rosszabb a helyzet. Herr Dieffenbach a bécsi Schönbrunn kertésze sincs sehol még, hiszen a szerénységből róla elnevezett dísznövényt csak 1830-ban fedezi fel s hozza Amerikából a kontinensre. Az már csak hab a tortán, hogy a diffenbachia növény minden része „erősen mérgező, kalcium-oxalátot, oxálsavat, valamint cyanogén-glükozidot tartalmaz. A kívánatos csemegének tűnő virágzat, vagy levél elrágásának kellemetlen következményei hamarosan jelentkeznek: a szájban, torokban égő, maró érzés lép fel. A megduzzadt nyálkahártyák miatt nyelési nehézségek és beszédképtelenség is jelentkezhet.” A bohóc tehát nem támasztott semmit a ravatalnak, hanem azonnal orvoshoz szaladt ... volna, ha létezett volna diffenbachia, és ő olyan szamár lett volna, hogy csókolgassa a mérgező nedvet.

2. Ézsiás Erzsébet Jancsi és Juliska címmel érdekes mai időkben játszódó novellát ír egy testvérpárról. Beállítása szerint valóban úgy viselkednek, mint a mesehősök. Többek között megemlíti, hogy az Andrássy utat és az Oktogont az átkosban máshogy hívták, csak a Körönd neve nem változott. Ez nem igaz. Már Kodály körönd a neve. A novella végén pedig megemlíti, hogy hőseink Andersen meséjéből léptek elő. Nem igaz. A Grimm testvérek gyűjtötték be ezt a mesét (szemben Andersennel, a maga írt meséket).

3. Egy másik számában egészen jó elbeszélést olvasok egy Szőrös becenevű kamionsofőrről és Mozart névre hallgató macskájáról. A történetet Földváry Györgyi jegyzi. Amit ír, hiteles, ott vagyunk az országúton a két lénnyel. Kalandjaik hihetők. Ám végül két férfi megtámadja a parkoló kamiont. Belőnek a fülkébe, a macskát találja el a tettes. A sofőr kést hajít a lövés irányába, az elkövető meghal, társa elmenekül. Szőrös elalszik, reggel rendőrök ébresztik. Be akarják vinni. A sofőr inti őket: – Várjanak, még dolgom van. A rendőrök erre visszaülnek a kocsikjukba, megeszik kora reggel tízóraijukat. Szőrös meg eltemeti a macskát.
Hát ez nem igaz. Egy rendőr nem engedi a corpus delictit eltemetni. Megpróbálja a lövedéket megtalálni azonosíttatás céljából. Nem ül le reggelizni, hanem jegyzőkönyvet vesz fel az eset körülményeiről, esetleg azonnal beviszi az őrsre a sofőrt.

Nem akartam ennyit időzni a fals megfogalmazásokkal, de „hülye azért még nem vagyok”, hogy bevegyem őket, s kicsit még egyszer szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy nem válik igazzá attól valami,
hogy leírják (esetleg szaktekintélyek),
hogy a médiában elhangzik valami,
hogy a rádióban beolvassa valaki,
hogy nyilatkozik valaki...
Kedves olvasó, ne ess hasra előttük, hanem vigyázó szemmel olvass, kihegyezett füllel hallgasd a rádiót, figyelmes szemmel nézd a tévét. Különben telítenek hamis kacatokkal, ismeretekkel.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr635167488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása