Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.06.27. 12:29 emmausz

Homo obstinaticus

Az ostinato, obstinatus (szó szerinti jelentése makacs) valamely zenei gondolat szakadatlan ismétlődését jelenti, változó környezetben, változó ritmusban, dallamváltozatokban.
Mind a komoly zene, mind pedig a könnyű műfaj használja. Elég Beethoven szimfóniáinak néhány hangból álló alaptémáira gondolni, de az általam egyszer már említett Monteverdi darab fiúkórusa is ilyen, mely szakadatlanul (makacsul) ismételgeti hasonló dallammal-ritmussal: »Sancta Maria, ora pro nobis«. De ostinato Bartók közismert zongoradarabja az Allegro barbaro is. A könnyű műfajból említhetem Keith Jarrett zongorázási stílusát (pl. Kölni koncert), és megannyi slágert, együttesek számait. Van az ostinatóban valami a vadász nyomra való ráállásából, abból a következetességből, mely a lényegre összpontosul, és semmiféle nyomásra, megkörnyékezésre nem hajlandó feladni az általa képviselt irányvonalat. Van benne valami a sofőr lankadatlan figyelméből, mellyel az utat pásztázza, ha kell, naphosszat. Az ilyenféle emberek jelek.  A következetesség jelei. Mert viselkedésük kiszámítható, kiismerhető.
Ilyennek vélem V. Dezső festőt, aki évtizedek óta csak műtermeket hajlandó festeni, s akinek a képei látszólag mind egy-egy atelier-belsőt ábrázolnak, valójában pedig folyamatosan saját magát fejezi ki különféle hangulatokban.
Ilyen volt Béres József kutató, akinek fűt-fát ígérnek, csak hagyjon fel nyomelemkutatásaival.
Ők a megvesztegethetetlenek.
Akad ilyen mindenféle foglalkozás körében.
Szent megszállottak.
Sose felejtem el azt az autószerelőt, aki szombaton este tíz után a győri benzinkútnál nekiállt megkeresni, hogy miért nem húz tisztességesen Wartburgom, s nem nyugodott addig, míg meg nem találta a hibát, s kicserélte a rosszul bekötött szekunder tekercset, miközben lazán esett a hó.
A 100 éve született költő, Dsida Jenő soraival is igazolhatom az előzőeket. Tekintet nélkül c. versében írja:
„És este a tűzhely mellett,
vagy szuronyos zsandárok között
hátrakötött kézzel,
mégis mondogatni kell
a fellebbezhetetlen,
sziklakemény
erősítő,
vigasztaló
igét:

Krisztusnak és Pilátusnak,
farizeusoknak és vámosoknak,
zsidóknak és rómaiaknak
egyformán szolgálni
nem lehet.”
Az ilyen magatartásról jelentette ki Bismarck, hogy csak az ökör következetes. Miközben maga is az volt. Az a végsőkig.
Ugyanez a motívum mondatta Churchillel, hogy a naponta megújuló német torpedók okozta hajóveszteségek ellenére konvojnak kell bizonyítania az angolok múlhatatlan jelenlétét és fölényét a tengereken.
Az ostinato a makacsul ismtélődő tevékenység zenéje.
A munkadal zenéje.
A munkások zenéje, azoké, akik a Teremtővel szeretnének együtt tevékenykedni a világ életéért, a teremtés végső kibomlásáért – minden lehúzó erő ellenére.
Szívesen azonosulok a hom obstinaticusokkal.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr715167564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása