Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.09.21. 10:51 emmausz

Mulasztással

Nemrégen történt, hogy egyik gyerekünk rácsodálkozott, hogy nekem felsőfokú végzettségem van. Hogyan sikerült titokban tartani jó húsz éven keresztül, nem tudom, mint ahogy azt se, vajon mit gondolt rólam: beosztásaimba nepotizmus útján kerültem? Mindenesetre gyorsan tisztáztam a dolgot. Azért foglalkoztat ez a dolog, mert feltehetően a nagy magyar elidegenedés következtében lényegesen kevesebbet árulunk el magunkról, mint tehetnénk, ha valódi kapcsolatunk volna egymással. Per hecc, valaki mobilon hívta kollégáját, mert személyesen beszélni vele reménytelennek látszott.
Amit idáig rögzítettem az azért van, mert tegnap meghalt a 85 éves Polcz Alaine. Nemrég még a vele és másokkal készült beszélgetős könyvet olvasgattam. Ebben megemlíti, hogy felkészült az eltávozásra, de szeretné még a mostanában készülő könyvét befejezni. Nem tudom, sikerült-e neki. Elmondott-e mindent, amit el szeretett volna mondani ő, aki elég sok könyvet írt hosszúnak mondható életében. Nemrégen halt meg egyik ismerősöm/barátom apja. 1912-es születésű volt. Apám, aki 1911-es volt, 1960-ban hunyt el. Micsoda különbség. Majd kétannyit élt az előbbi, mint apánk, akinek mindössze 49 év állt rendelkezésére ahhoz, hogy mindazt értésünkre adja, amit felvett itt tartózkodása alatt a világban tudható, tapasztalható dolgokból, s ránk örökítse. Vajon elmondta-e, amit akart? Mit vitt magával? Bartók halálos ágyán arról tett említést, hogy „tele kofferrel megy el”. Mozartnak voltak-e zenei tervei? Ő is tele kofferrel ment-e el, vagy neki életeleme volt a zene? S bármikor elő tudta húzni a kompozíciókat zsenijéből? Úgy gondolom, igen. Úgy gondolom, ahogy más folyamatosan képes beszélni – na jó csak addig, míg van értelmes vagy kevésbé értelmes mondandója –, Mozart folyamatosan képes volt rögtönözni, s a zenében magát választékosan kifejezni. Ehhez képest Kodály 40 éves kor után keveset komponált. (Persze tehette volna, ha akarja, de még ennél is fontosabb tennivalója akadt.)
Ezek után javasolom kinek-kinek a magába mélyedést:
Vajon elmondott-e mindent eddig, amit akart, s ha nem, mire vár? Apám szokta volt emlegetni:
Hodie mihi, cras tibi, azaz: Ma nekem, holnap neked. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr155167649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása