Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.12.11. 08:33 emmausz

A vita folytatódik s részemről véget ér

Az ultiban (kártyajáték) a hirschkontra után még legalább két lehetőség van a kontrázásra. Az egyik a Fedáksári, a másik a vécédeszka.
Tegnap emailen folytatódott a polémia. Legyen hát akkor az ellenvélemény az első. Tehát
Fedáksári. A mai ebédnél tárgyalt helyesírási kérdésekhez. – Olyan szóösszetételek, amelyek más szófajhoz tartoznak, mint utótagjuk önmagában: miatyánk, üdvözlégy, hiszekegy. Ezek főnevek, éspedig köznévi megjelölései bizonyos konkrét szövegeknek. (A légy meg az egy nem főnevek, az atyánk pedig birtokjeles főnév, a miatyánk viszont nem birtokjeles főnév.) – Ugyanezen szövegek kezdőszavai, amelyek esetleg a szöveg címeiként is értelmezhetők és használhatók: Mi Atyánk; Üdvöz légy, Mária; Hiszek egy Istenben... - íratott le az ellenvélemény, mellyel természetesen nem értek egyet.  
Az utolsó dobás illetlen (V...), ezért mellőzöm megnevezését.
 Kérem szépen: A helyesírásról szóló könyvek azt is rögzítik, hogy a tulajdonnevek írásának mindegyik fajtájában érvényesül helyesírásunknak az a régi törekvése, hogy a tulajdonneveket megkülönböztesse a köznevektől, ezért minden tulajdonnevet nagybetűvel kezdünk. És ha valaki közneveknek nevez egy tulajdonnevet, akkor mellébeszél. Ha a miatyánk köznév, és nem az ima neve, akkor a gyóntató papnak azt kellene mondania: Uram, penitenciaképpen mondjon el 3 Mi Atyánkat, de nem ezt mondja, hanem azt, hogy 3 miatyánkot. Ezzel a névvel nevezi meg azt az imát, melyet mondatni kíván. Ez nekem azt bizonyítja, hogy a Miatyánk tulajdonnév, éppúgy, mint ahogyan a Nyócker filmcím. Senki nem gondolhatja, hogy kisbetűvel kellene írni a Nyóckert, csak azért, mert egy slamposan és tévesen ejtett nyolcadikat takar a számnév és egy rövidített főnév az összetevői, mely utóbbi a kerület szó rövidítése, s melyből a slampos proletárnyelv nyóckert gyártott. Arról pedig nem szeretnék vitatkozni, hogy egy filmnek lehet címe, az imának meg nem.      

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr765167734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása