Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.29. 09:04 emmausz

Egy kis prófécia

Menetrendem. Ma meg holnap még rendes munkanap van, utána meg még rendetlen sincs. Viszont három napos kiránduláson fogok részt venni feleséggel. Ez kicsit úgy hangzik, mintha osztálykirándulásról volna szó, de nem az lesz. A jezsuiták szervezik a családos munkatársaiknak. Mivel tehát három napig nem leszek számítógép közelében, valószínűleg a blogírás is szünetel ez idő alatt. Hogy ne maradjatok olvasnivaló nélkül, megírom előre nektek, hogy mi lesz a kiránduláson. A legnehezebb része majd az időpontok tartása. Mire kiszáll 30 ember, meg vissza, eltelik vagy 10-20 perc. Az én koromban már nehéz a föl-le lépcsőzés, a kisgyerekeknek meg még nehéz. Majd azért megoldjuk. Ez a ki- és beszállás a szoc. idők birkaiskola-viccéhez hasonló. A vicc szerint a birkaiskolában három tantárgyat tanítanak: kimenetel az ólból, bemenetel az ólba és orosz.
Első napunk kupacra visz, de előtte megnézzük a komáromi erődöt. Itt csekkel is lehet fizetni, für alle Fälle viszem magammal. Ez az az erődítmény, melynek,
rendeltetésszerű használata soha nem valósult meg noha felépítése rengeteg pénzbe került. Nem védett semmit, senkit senkitől és semmitől. Csakúgy, mint a légófelszerelések. Felvettük a gázálarcokat, levettük, futottunk is egy kicsit benne, majd nagy tömegben leselejteztettek, mert kiderült, hogy éles helyzetben mit sem érnek ma már.
Tehát tovább, Pannonhalmára visz az utunk. Út közben konyak vagy pálinka, mellé egy nescafé, ha minden igaz. Pannonhalmán jártam a piaristákkal, több mint 40 éve. Már akkor fényképeztem. Valamiféle boxgépem volt, mert látóterébe kitűnően belefért az a torony, mely elég magas, kilométerekre ellátszik. Nos, lekaptam. Minden felől befelé dől a fénykép, a közepe felé. Mondom, hogy boxgépem volt. Emlékszem a templombelsőre (hogyne emlékeznék rá, szinte minden évben látom a tévében, amikor valamilyen liturgikus eseményt közvetítenek). Emlékszem még a könyvtárra is. Mondta annak idején a szerzetes, hogy hány ezer kötetet őriznek. A könyvek hatalmasaknak tűntek. Elképzeltem, hogy évente alig piszkál valaki hozzájuk, hiszen nehezek, mint a só, és régiek, tehát kezelésük, olvasásuk nehézkes lehet, tartalmuk zömmel avítt. Gondolom, most meg fogjuk ízlelni a borokat, és megesküszünk, hogy ez a legfinomabb nedű, amit életünkben ittunk. Az asszonyok vesznek majd egy fiola levendulaolajat, ha már Pesten elmulasztották a Ferenciek terén lévő bencésboltban megvenni.
Másnap megyünk többek között Zircre. Itt is jártam már a regnummal, amikor még teljes illegalitásban ügyködött, úgy a hatvanas évek közepén. Azt hiszem, Bakonybéltől váltunk meg egy napra, hogy lássuk az apátságot és az arborétumot. Az apátság tetszett jobban (és még kellemesen hűvös is volt benne). Az arborétum kevéssé, mert dög forró nyár volt. Nem is érdekelt mást ez a fa-kert, csak minket. Illetve minket se nagyon. Mivel egyik fának se tudtuk a nevét, olyan érdeklődéssel figyeltük kérgük rücskeit, a levelek rajzolatát, mint diákok a fizikai kísérletet kicsengetés után. Annál is kevéssé érdekelt bennünket, mert vétetett egy zsák görögdinnye, és mind arra vártunk, hogy hol telepedhetnénk le elpusztítani ezeket az édes és lédús gyümölcsöket. Nem emlékszem rá, hogy megmaradt volna akár csak egy szelet is.
Gondolom, most elmarad a dinnye, hacsak nincs Zircen is jelen egy kereskedelmi üzletközpont, ahol spanyol görögdinnyét lehet kapni, melyet Marokkóból hozat a kínai cég.
A kamalduliaknál még nem jártam. Ha jól emlékszem, Majkon voltak, ahol egyforma kis házacskáikban élték szerzetesi napjaikat. Biztos még másutt is megfordulunk, három napba belefér, de egy blogba nem, legfeljebb, ha ennyi. Holnap még azért jövök.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr435167932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása