Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.06.04. 09:47 emmausz

Ánégyes

Van ilyen. Mint ahogy például bóper is van.(Ez a francia neve az apósnak. Déry Tibor meg egy könyve címéül választotta a BÓPER-t).
Az ánégyes sem az én találmányom. Papíripari szakszó. Igazán A/4-es papír a neve, és arra utal, hogy a papírívet négyszer hajtották félbe, és így keletkezett az A/4-es lap.
Tehát az ívből lesz
2   db A/2 majd hajtások után sorra
4   db A/3-as
8  db A/4-es
16 db A/5-ös
32 db A/6-os, stb.
Ha belejövünk a hajtogatásba, az A/4-est még kétszer kell hajtani, hogy beleférjen a szabványborítékba a papír. Tehát A/6-os nagyságúra hajtva fér el a borítékban, mely célszerűen B/6-os, és azt jelenti, hogy éppen akkora, hogy kényelmesen befogadja az A/6-os papírt. Miután így lerágtam ezt a csontot, nem maradt rajta hús. A hús (a téma) ugyanis nem a mérete, hanem maga az A/4-es lap. Ez lehet tiszta lap, és lehet használt.  A tiszta lap (tabula rasa) a nyerstől a vakító fehérig létezik, de ma már színes A/4-est is árusítanak.
Elvileg sokfélére használható az A/4-es: védőburkolatként, alátétként, origami alapanyagául, sőt mint Takács Nándor könyvéből kiderül, még orgonasípok imitálására is alkalmas a kályhacsőlakkal ezüstre festett, hengeresre formált, összeragasztott dipa papír.
Ennyi kitérő után jutunk el oda, hogy a szűztiszta papírlapot alkalmas íróeszközökkel vagy akár nyomdai eszközökkel szóra bírjuk. Fiatal koromban még dolgoztam stencilgéppel. Ez primitív, ám hasznos eszköze volt a sokszorosításnak. (Azt hiszem nálunk Gestettner márkájú masina dolgozott. Be kellett festékezni a hengert, és ledarálni a szívópapírra a szöveget. A stencil kissé szúrós szaga ma is az orromban van. Hol van már ez a technika. Ugyanott, mint a telex. Vagy a telefonközpontos, aki egy táblára szerelt huzalköteggel bíbelődött egész nap. És dugdosta a beérkező hívásokat az illetékesekhez.)
Ma a lap mindkét oldalára másoló nyomtatónk van, a fénymásoló pedig lankadatlan szorgalommal dobálja a másolatokat ráégetve a fekete port a fehér lapokra.
Ám csak akkor teheti, ha elkészült valamely írás. Az írások pedig csakugyan zömmel A/4-esekre készülnek. Általában 12-es betűnagysággal és általában talpas betűvel. Igazából hótt unalmasak ezek a sorkizárt és teleírt A/4-esek. Már csak azért is, mert azt esetek legalább 90%-ában Times New Roman betűtípussal íratnak, noha más, könnyen olvasható betűkészlet is létezik. Pl. a garamond, de még sok hasonló akad.
Az egyes-sortávolsággal készült szöveg sűrű. Nagyon érdekesnek kell lennie annak az írásnak, melyet ekkora lapokra írva valaki élvezni képes.
Fokozza még az olvashatatlanságot a dőlt írásmód (italic). Én már olvastam olyan könyvet, mely végig dőltbetűs volt. Nagy szamárság, és merénylet az olvasó ellen szemeit ilyennel kínozni. Ez a betűkészlet nem „talpas”, tehát nem vezeti a soron végig a tekintetet, legalábbis nem segíti. Azonkívül a rézsútosan nyomtatott betűk (lám) egymásba szaladnak, ez tovább nehezíti az olvasást annak, aki hozzászokott a függőleges-vízszintes vágású, álló betűk olvasásához.    Summa summárum olyannyira elterjedt világszerte a 12-es betűnagyságú Times New Roman készlettel írt A/4-es, hogy csodálkozom rajta, hogy eleddig nem találkoztam ilyen témájú szoborral. Akármelyik minisztérium előtt felállítható volna ez az ostoba szobor, hiszen a szöveggyártás mindegyikük mindennapi fő tevékenysége.
Tőlem csak egy A/4-esnyi írás telt ki, hogy adózzam bürokratikus korunk legáltalánosabban használt valósága előtt.              

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr635167979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása