Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.08.16. 12:48 emmausz

Minden másképp van

POST
Minden egészen másképp van – írta Karinthy.
Múltkoriban beszélgetek QQ-val. Mondom neki, amit megtapasztaltam: Képzeld, a Szentendrei úton sötét felhők közeledtek észak felől, és szinte sugárzott a hőség az északi szélben. Mire kifejtette, hogy ez azért van, mert Skandináviában hőség van (!), és az onnan errefelé mozgó légtömegek csakugyan meleget árasztanak.
Ma reggel meg látom ám ugyancsak a Szentendrei útra kanyarodás előtt, hogy a felhőket dél felől zavarja a szél északnak, és hideg ez a szél. Lehűlt a levegő is csakugyan 10 fokkal. Én még ilyent nem pipáltam. Mióta világ a világ, északról és nyugatról hideg, többnyire esős idő érkezett. A déli szél pedig (olykor akár sivatagi is) meleget fújt Magyarországra.
Éva meg is jegyezte, hogy aránytalanul sokat foglalkozom az időjárással, és feltűnően nem bírom a meleget a korábbiakhoz képest, és talán Szibériába kellene költöznöm. Ha nem is oda – mondom neki –, de Stockholmba, vagy még feljebb egy igluba, ahol kedvemre ölelgethetem a jégfalakat.
Mindenesetre valami megkergült a világban. Kétezer éve Jézus még nyugodt szívvel példálózott az időjárási jelenségek megbízhatóságáról: „Ha azt látjátok, hogy nyugat felől felhő kerekedik, mindjárt mondjátok, hogy eső lesz, és ez be is válik. S ha azt látjátok, hogy délről fúj a szél, arra következtettek, hogy hőség lesz, és ez be is következik.” (Lk 12,54)
Ma meg azt látjuk, hogy minden összezavarodott.
Lehet, hogy ez is az idők jele?
PRAE
Fecsegünk és fecsegünk
A HÉV-en mellettem egyik asszony a másikhoz: A gyónás jó buli volt. A pap kikérdezte a tagokat, aztán aratott. Feleségemnek mondtam úgy, hogy ők is hallják: Így terjed a hülyeség. Később találkozom egy idézettel Márai Füveskönyvéből.
Kb. ilyeneket írt:
Nagyon keveset beszéljetek, és sokat hallgassatok.
Lássátok be, hogy a világ alig vagy semmit se változik a beszédek, írások hatására.
Ha pedig beszédetek ostobaság volt, lássátok be,
ne szépítgessétek, mert nincs értelme.
Igaza volt.
E-mailen érkezett: Many of today'church reforms are simply re-arranging the deck chairs on the Titanic. (Barbara Fiand). A mai egyházreformok többsége egyszerűen a székek átrendezése a Titanic fedélzetén. (Persze a kép csak akkor teljes, ha elképzelem, a Lélek húzza az Atlanti-lavorban spárgán ezt a hajót.)
Elgondolkoztató.
Annál is inkább, mert az evangéliumban ez áll:
Közöttetek ne úgy legyen, ahogy a világ hatalmasainál:
aki közületek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok, s
aki első akar lenni, legyen a cselédetek.
Csak hab a tortán, hogy Jézus saját szenvedéséről beszél,
s a Zebedeus-fiak anyja csak a végszóra figyel,
ahol már a föltámadás dicsőségéről esik szó,
és teljesen morbid módon azt kéri Tőle:
Intézd úgy, hogy fiaim üljenek majd országodban jobbodon, balodon.
Nekem erről az a vicc jutott eszembe, amiben a gyerekek felkiabálnak az emeletre:
Gizi néni, lejöhet játszani Pistike?
Mire az asszony:
De gyerekek, nem hallottátok, hogy Pistike a múlt héten meghalt?
Mire a gyerekek:
– Azért le tetszik dobni a labdát?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr725168052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása