Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.11. 08:31 emmausz

Eszményképek

POST
Kedvenc történelmi alakja, és miért éppen ő? – hangzik a körkérdés következő pontja. Erre nagyon jól és egyben nagyon rosszul lehet csak válaszolni. A kedvenc azért az, és a negatív hős is azért az, mert ilyennek ismertük meg. Azért ilyennek, mert szakértő tollnokok többé-kevésbé ilyennek-olyannak állították be őket. Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, a közelmúltból hozok egy semleges példát. A Beatles tagjai marketingje a hosszú haj (gombafej), a dizájnjukhoz illő öltöny és a kedélyes-humoros jópofizás. Ennek kellett megfeleniük, hogy mindenki hamar azonosíthassa magában őket, és zenéjük mellé elkönyvelje valahogyan. A nyomukban induló Rolling Stones-nek így csak a rosszmodorúság, a keménység, fenegyerekség, szókimondás, durvaság maradt, hogy jól meg lehessen különböztetni őket az előző bandától. Nem állítom, hogy ilyen feketék-fehérek lettek volna maguk a tagok, de ilyennek kellett mutatkozniuk, ilyennek kellett megismernie őket a nagyérdeműnek.
A történelemben is így van ez. Avagy ismerjük-e az 1956-os forradalom objektív valóságát? Miért ismernénk objektívebben a történelmi alakokat?
Példaképek persze vannak. Azokból válhat ilyen, akikről elegendő információ maradt ránk. És el kell tekintenünk a reklám torzító hatásával. Biztos, hogy nekem egyik ilyen alak Karol Wojtyla, II. János Pál, mert ismerem, mert amennyire megismertem emberségét, nekem szimpatikus ember esendő és hős mivoltával együtt. Másnak ilyen Gandhi, vagy valamelyik nemzeti hős. Ilyen nekem még Mindszenty. Sokan bírálták és bírálják ma is. Az ő génstruktúrájával, neveltetésével összhangban, azt gondolom, hűséges maradt eszményképéhez, és kihozta magából a maximális Mindszentyt.
Mert mindenki másra és másra van kitalálva. Én pl. nagyon rossz Gandhi vagyok, de a magam mentalitása szerint törekszem a többre, a jobbra. És nem vágyom rá, hogy tananyaggá legyen életem.
Visszaolvasva a rögzítetteket, látom, hogy adósa maradtam a kérdésnek. Akiket soroltam, szentek. Ám nem vagyok valami harcos típus, mint a királyok legtöbbje, meg híres hadvezérek, stratégák. Úgy turkálok nagyságukban, mint az egyik püspök a pártokban. Azt mondta, mindben van előremutató, és mindben akad, ami taszítja. Igazán mindegyik pártba be kellene lépnie. Ha mégis ki kellene kötni egyvalaki mellett, a megállapodott korában járó Széchenyi mellett kötnék ki.                   
PRAE
Virtuális hittan
Felekezeteket soroló honlapon találkoztam többek között az unitárius vallással. Honlapjukon szembeszökő módon megtalálható rövid kátéjük. Ebből azonnal kiderül, hogy Jézust nem tartják isteni személynek, következésképpen nem keresztény, azaz nem Krisztus-követő vallás az övék.
Kerestem a katolikus honlapon hitünk rövid összefoglalását. És nem találtam. Sürgősen pótolandó. Ez nem vicc. Kit érdekel, hogy a liturgikus naptár miket sorol, s a legújabb hírek micsodák! Kell, hogy ráérezzünk a jó szándékú kereső igényeire, különben sokan nem találnak be hozzánk.

Epekőletétel
Hétvégén S.I.-nél voltunk, akit epekővel műtöttek Bécsben. Hazahozta a „kavicsot”, és megígérte, hogy körbemutogatja mindenkinek. Időközben azonban elfelejtette, úgy kellett figyelmeztetnem: Hékás! Azt ígérted, hogy megnézhetjük a bécsi nagy-követ. Néz rám nagy szemekkel, aztán leesik neki a tantusz, és megmutatta.
Tényleg nagy volt.

Zenei tűzijáték
Ma reggel megkíséreltem internetről meghallgatni egyik kedvenc komolyzenei slágeremet, melyet nem kapok meg kazettán v. CD-n az Auchanban.
Richard Wagner: Imigyen szól Zarathustra c. mű nyitánya. A bő egy perces szám úgy nyílik ki, mint egy virág. Mint a tűzijáték-elemek sorozata, melyek egymásból fejlődnek ki szépen sorban. Ezt érzékeltetik nekem az üstdobokkal alátámasztott részek. Arra gondoltam, hogy ha hozzánk vendég jön, ezzel kellene fogadni. Majd pedig koccintani velük.
Mindenki törődjön a maga dolgával – szól a közmondás. Ezzel igencsak ellentétben áll a kápolnában a misevégi könyörgés szövegével, mely így hangzott: Ne törődjön senki a saját dolgával, hanem Jézus ügyével.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr595168084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása