Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.22. 12:06 emmausz

Pantokrátor

POST
Látszatos Valóság
Eddig életemben feltehetően több mint 5000 misén vettem részt. Eszemmel felfogtam, hogy „itt jelen vagyon az Istennek Fia” mégpedig kenyér és bor színében, azaz megjeleníttetik az utolsó vacsora eseménye, és ugyanígy Jézus egyetlen keresztáldozata. A több ezer mise ellenére nehéz tudomásul vennem, hogy az a valami, amit a kehelybe öntöttünk, átváltoztatás után Krisztus vére, ugyanígy a kikészített kovásztalan kenyérdarabok pedig az Ő teste.
Profán szituáció jut eszembe. A Tanú c. film egy jelenete, amikor Virág et. azzal fenyegeti Pelikánt, hogy főbe lövi saját magát, mert ilyen pipogya alakokkal nem lehet eredményes ideológiai harcot folytatni, mint ez a gátőr. Amikor Pelikán tiltakozik a hamis tanúzás ellen, Virág így tromfolja le: Ugyan, mit látott maga azzal a vaksi szemével?!
Ugyanígy jár el, amikor Pelikán citromnak véli a „magyar narancsot” – mondván –: Nem nyitok vitát. Narancs! Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!
Persze, tudom én, hogy fordított itt a helyzet. Hitem azt vallja: Ez valóban Krisztus teste és valóban az Ő vére. Miért? Mert Ő mindenki közül a leghitelesebb személy, és így végrendelkezett. Végrendeletében (testamentum) meghagyta, hogy ezt cselekedjük az Ő emlékezetére. Később felidézi az a Pál, aki korábban tevőlegesen részt vett a keresztények üldözésében (tanúsága ettől olyan hiteles) a korintusi levelében: Az Úrtól kaptam, amit közöltem veletek: ...ez az én testem...stb.).
Tehát megfordul az érzékszervi tapasztalat és a hit bizonysága. Tudom, hogy ostya, de több annál, tudom, hogy bor, de több annál, mégpedig végtelenül több. Jobban az, mint a bot és rongy, amikor zászlóvá avanzsál.
Ide citálom azt az eseményt, mely állítólag Avilai Szt. Terézzel megtörtént. Átváltoztatás nélküli ostyát kínáltak neki egyik misén, hogy vajon meg tudja-e különböztetni a profán kenyeret a szakrálistól. Ő nagyon mérges lett, amiért megpróbálták hitét. Kikérte magának, hogy közönséges ostyával áldoztassák. Ehhez képest helyi papunk tapasztalata szerényebb. Ő azt szokta emlegetni: milyen jó szétnézni a megáldoztatott embereken. Megváltozik a habitusuk. Béke veszi körbe őket, szebb lesz arcuk, kisimultabb. Azt tükrözi, hogy most már minden jó, semmi és senki nem hiányzik.    

PRAE
A Pantokrátor
           A kolosszei levél alapján Krisztusról prédikált Nemeshegyi Péter. Többek között arról, hogy Teilhard de Chardin szerint ez a páli himnusz fejezi ki legtökéletesebben, hogy ki is az ómega-Krisztus. Róla írja az apostol, hogy Minden őbenne áll fenn. Az egész világ a világ végéig benne fejlődik egyre szellemibbé, Krisztus-arcúvá.
Ezt a gondolatot próbáltam megjeleníteni belső látással.
Elképzeltem egy hatalmas Pantokrátor-mozaikot, amint rávetül és körbeöleli, betakarja a Földet.
Valahogy úgy, mint egy hatalmas színes turini lepel.
A világot letakaró szövet a föld felől nézve igen esendő, a lepel maga a kék ég. Isten felől nézve azonban minden mozaikszem egy-egy ember. Minden ember annyira színes, amennyire kapcsolódik Krisztushoz, amennyire az Ő arcának vonásait ölti magára. Akik ebben a tekintetben nagyon gyarlók, azoknak szürke a mozaikkockájuk. A lepel tehát a Krisztus-arcot mutatja szürkén-színesen, s körbeveszi az Isten felől nézve az örökkévalóság metálsárgája (a kék komplementere), azaz arany, miként az ikonfestők is megjelenítik. Tehát van az aranyos lepel, benne a kirajzolódó Krisztus-arc, mely a világtörténelem előrehaladtával egyre színesedik, hol jobban, hol kevésbé. Pulzál, változik, ahogyan a hamis és igaz ideológiák alapján viselkedik az egyes ember.
Amikor Jézus újra eljön, a világ tükrözni fogja arcát, és Ő – reményünk szerint – szívesen mutatja meg az Atyának az arcát hordozó világot, mint főpapi imájában tette. Nézd, Atyám, mind megtartottam őket, senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia… Atyám, akaratomból itt vannak velem, … hogy lássák dicsőségemet, amit te adtál nekem, hiszen te szerettél engem a világ teremtése előtt. (Vö. Jn 17)
Ugye így lesz, mert máris így van csírájában. Most ugyan még meglehetősen szürke ez a Krisztus-arc, de reményünk szerint egyre fényesebben rajzolódik ki rajta a Megváltó Krisztus maga.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr115168151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása