Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.26. 08:11 emmausz

Hol áll a morál?

POST

Este tizenhárom különféle órát állítottam át téli időszámításra. A számítógép (és feltehetőleg a telefonok is) átálltak maguktól és csendben. Az a két vonat, mely nem bírt magával, és éjfél után is késztetést érzett a rohangálásra, egy órára leállította magát. Én meg kb. másfél óra hosszat még meresztgettem a szememet a tévére, hogy elég okom legyen rá: csak az új időrend szerinti időpontban ébredjek fel természetemnél fogva. Ez elég jól sikerült. Hat óra után öt perccel lett elegem az éjszakai forgolódásból. Megnéztem sebtében, hogy milyen újdonságokat kínál a net, de semmi más külit nem találtam. Igaz, bikfic filozofikus kérdést tesz fel, melynek a lényege: Ki tudja megmondani, melyik tevékenység értelmes?  
Hej, túlságosan bonyolult ez a kérdés, különösen is kora reggel, magam inkább kvízjátékokba kezdtem. Meglepett, hogy az eredményekre pöccentve kettőben is első lettem ma. Hogy eddig nem jutott eszembe: Ha elég korán kezdesz játszani, elég kevés konkurens eredménnyel fogsz találkozni. Így minél hamarabb játszol reggel, annál biztosabb, hogy elbüszkélkedhetsz az első helyezett címkével. Napindítónak pedig nem rossz ez, különösen azoknak, akiknek a lelki egyensúlyuk veszélyben forog. Lám, igaza van a közmondásnak, Ki korán kel, aranyat lel (első helyezés). Vagy ha a német változat jobban tetszik: A reggeli órának arany van a szájában. (A magyar változat jobb.)
A tegnapi postban körülírt temetői csúcsforgalommal kapcsolatban meg akartam jegyezni, hogy értékes tömeglélektani tapasztalatokat lehet szerezni ilyenkor.
Tehát állunk, olykor fél métert két métert halad előre a kocsisor.
Majd megint állunk.
Kétségtelenül van ebben valami idegjáték, bár annak idején az oktatóm határozottan azt mondta:
Ha ideges vagy, szállj ki a kocsiból. Mindenkinek ez lesz jobb.
A látogatásunk idején szabadnap volt, senkinek se kellett sürgősen munkába sietni. Mégis balról (a szembe jövő sávból) vagy négyen, jobbról ugyanennyien vágtak elénk. Olyik persze azzal a céllal, hogy a temető másik oldalára kecmeregjen egy másik sírhoz. De ezt csak utólag lehet konstatálni, nevezetesen azt, hogy nem elénk áll be a sorba, hanem más irányban folytatja útját.
Hozzátartozik a tények becsületes feltárásához, hogy a szabálytalan autósok nagy és drága kocsikkal tették ezt a stiklit. Mintha az országos helyzet leképezése volna ez kicsiben. A többség lojalitásból, önuralomból, erkölcsi igazságérzetétől vezérelve megfékezi kitörésre való kísértését. Akad azonban néhány csákó, aki nem bír magával.
Aki úgy gondolja, hogy bár minden állat egyenlő, a disznók még egyenlőbbek. (Orwell: Állatfarm)
És kivág a sorból balra vagy jobbra.
Nekem olyan ez, mint aki zárt helyen társaságban odabüdösít csöndben a többiek orra alá, majd éppilyen csöndben odébbáll.
Kicsit konkrétabbá téve: Olyanok ezek az emberek, akik tudják, hogy disznóságot követnek el a többiekkel szemben, de nem szeretnék, ha ezt valaki(k) felhánytorgatná(k).
Mert elég általánosságban igaz: Nem az a baj, hogy disznóságok történnek, hanem az, hogy ezek feltűnnek valakiknek.   

PRAE

Névnapra
Ha Keleten szegény lenne – pária,

Nem volna több, csak egyetlen szárija.

De közöttünk él – neve nem Sárika

hanem jól csengő, valóságos ária:

Éltessen az Isten, Mokány Kis Mária.

coda:

S hogy fel ne törjön a bennünk élő hárpia

hűsítse ajkunkat egy jó pohár pia.

      egy jó pohár pia.

Egy szervező nőre

Ő szervezte azokat a művészeti estéket

s kente arcára azt a sok festéket.
Vasárnapi apuka csokoládéja   

    Egy liberós vélemény szeint a státusztörvény nem más, mint a lelkiismeret-furdalásban szenvedő vasárnapi apuka csokoládéja.

Meglehet – mondom én –, de
1) a válást az apuka akarata ellenére mondták ki;
2) baj-e, ha csokoládét hoz a vasárnapi apuka?

Ne hozzon?
***
Igazi vízió:

Lelki szemeimmel látom: ás.
***
Magam egészen kicsi koromban, mikor még beszélni sem tudtam, így szóltam:

Astomta pakadáj: mit mámúsz huje.

Érted?

Én értettem, s mindannyiszor nagyokat nevettem rajta, mármint azon, hogy mit tomta pakadáj. 

***
Identitás:

Vallásszociológus a maga módján.
***
Reklám: MOST !!! CREPTO eü. papír – 4 tekercs, CSAK 149 Ft!

– Na és, le van sz.-va!

– Mais non! Teljesen új!

***
Kékes Jóskától plagizálom (Isten nyugosztalja!):

Ünnepi dalomat zengem,

A jó Isten éltessen engem…

…kipi-kopi kalapács

éljen soká Miklós bács

Góbék

…litert – mondom én, litret – mondja a góbé.

…motort – mondom én, motrot – mondja a góbé.

Na, de ilyet, na de ilyet. Ilyen alapon mondhatnók páternosztret, s szidhatnók a botrot, mint a bokrot, bekapcsolnók a radiátrot vagy kalorifret ahogy nevezik a góbék román szóval a hősugárzót.
S ha földünk volna, megindítanánk a traktrot, hogy szántsa ki a mukrot. Segíteni hívhatnánk a sógrot, munka után pedig meginnánk a vörösbrot.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr155168157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása