Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.25. 10:24 emmausz

Egyre jobban és jobb...

Tegnap vagy hipochonder voltam, vagy csakugyan nyomott a front. Ma már kutya bajom, csak izzadni kezdtem, mint aki meg akar fázni. De én nem akarok. Van tennivalóm bőven, programom is. Egyebekben vettem fehér mustármagot, egy negyed kilót, és elkezdtem magamba adagolni a blogomban tegnapelőtt ismertetett módszerrel. Kérdezte Tücsi, hogy milyen a hatása. Milyen lehetne? – kérdeztem vissza. A kúra hatvan napos. Most egyhatvanadnyival jobb a közérzetem. De ha feldobnám a talpamat, föl fogom jelenteni az orvost, amiért hamis placebóval „etetett”. Most a várakozás álláspontján vagyok, és Émile Coué után szabadon skandálgatom: Egyre jobban és jobban érzem magamat. Még félegy sincs. ;-)

PRAE    
Viccek kihipózása
A viccek kihipózása nem semmi következményekkel jár.
Az első bandzsító féligazság Orwell Disznófarm c. fantasztikus meséjéhez fűződik. Ráutaló mondata így hangzik: Minden állat egyenlő, de a disznók még egyenlőbbek.
Ilyen alapon: minden hegy egyenlő, csak némelyik még egyenlőbb. Ilyen módon a Csomolungma és a Lakihegy, a Mont Blanc és a Ferihegy egyenlők: hegy-hegy és kész.
Ha tehát nekilódulunk egyenlő-vicceket gyártani, olyanok lesznek megszokott vicceink, mint a hipózott bejgli, mely lehet, hogy vakítóan fehér, de ehetetlen. Viszont nem lesznek előítéletesek, sem rasszisták.
Hogy nem viccelek, leírok néhány alapviccet hipózva:
Egyik ember megkérdezi a másikat: Ismered XY-t?
Mire a másik: XY-t?
Mire az egyik: Kit?
* * *
De miután egyik ember éppolyan mint a másik, talán még látványosabb a hipózás a következő módon:
Egy ember megkérdez egy embert: Ismered XY-t?
Mire az visszakérdez: XY-t?
Mire az egyik: Kit?
– Húú!!!
* * *
Erről jut eszembe a mondás, mely hipózás után így hangzik: Minden ember egyforma. Az egyik ilyen, az másik olyan. Tehát egyik is, másik is egyforma. Tehát az egyik ilyen, az egyik meg ilyen.
Ha bírod még, egy klasszikus viccet hadd hipózzak neked:
Az egyik ember találkozik az egyik emberrel. Megszólítja: Miért mentél át az utca egyik oldalára enni? Mire az egyik ember azt válaszolja: Azért, mert az egyik ember azt mondta, rágjak az egyik oldalon.
Tehát már megint eljutottunk egy patternig, ha úgy jobban tetszik, a közhelyig: Darab-darab; arab-arab; rab-rab, ab-ab, a-aaa...
Ennek az ellenkezője is érdekes lehet: Amikor tudniillik, egyáltalán semmi sem mindegy. Unásig találtam példákat erre is. Íme avagy-vagy végletek:
Vagy bolondok vagyunk és elveszünk egy szálig, vagy ez a mi hitünk valóságra válik. (Ady)
Vagy vallásos lesz a XXI. század, vagy nem lesz. (Malraux)
Vagy misztikus lesz a XXI. század embere, vagy nem lesz. (K. Rahner)
Vagy igaza lesz Rahnernek, vagy nem. (Ratzinger nyomán. Szerinte aligha van igaza).
Vagy Cs. a barátod, vagy én, de ha ő, akkor engem többet nem látsz  – (egyfélkegyelmű).
Vagy megszox, vagy megszöx – (egy szólásmondás).
Ezek a szélsőséges vagdalkozások éppoly veszedelmesek, mint a mindent egybemosni akaró törekvés.
Az élet nem kizárólagos, nem is egysíkú, hanem embernek valóan tarka. A humor is ezt a sokarcúságot szokta kifejezni a maga sajátos eszközeivel. Kár lenne kihipózni, és ugyanúgy kár lenne erőszakoskodni is a kizárólagossággal.
Rövidek
– A nagybeteg szemüveges volt, állapota rosszabbodott, később szeme üveges lett.
– Van egy jó tippem egy értelmiségi tévécsatorna elnevezésére: Sapienti Sat.
– Mi: Fogyókúrázni a legkönnyebb. Semmit se kell csinálni. Még enni se.
– Zárt karokkal várunk – kapta az értesítést jelentkezésének elutasításáról a humoripari főiskolára aspiráló nebuló.
– Emberi ismereteim még csak-csak vannak, testi ismeretem is akad, de lelkiismeretem alig – mondta a hóhér. (Tudod, ki mondta? Mondta a hóhér! – mondta a hóhér.)
– Egyszer megpróbáltam valamelyik napilap cikkeit visszafelé olvasgatni. Úgy sem voltak sokkal értelmesebbek.
– Egy nonszensz: Folytatása az előző számban.
* * *
Nagyon tetszik nekem a gyüszmékelés szó.
Zsenialitása abban áll, hogy két szótagba tömörít egy kérdésből és válaszból álló párbeszédet.
– Gyüssz?
– Mék.
A gyüszmékelés kifejezés eredetileg talán az elmenés körüli hezitálásra vonatkozott. 
Apanyelv
– Apa, ott egy tita.
– Ne mondd fiacskám, hogy tita, az nem tita, hanem matka.


<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr765168200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2008.11.25. 21:08:29

Mostanában állandóan van front. Vasárnapról hétfőre éjszaka nem lehetett aludni, mert a magasban jött a meleg. Mindenki panaszkodott hétfő reggel. Én is. Ma meg úgy fáj a fejem, hogy jaj! Úgyhogy mostanában minden nyavalya betudható a frontoknak.

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.11.26. 07:20:33

Köszönöm vigasztaló soraidat. Ugyan frontok mindig voltak, Bp. térségében meg helyzeténél fogva különösen is sok, frontok találkozója zajlik itt. Ez sok embert kicsinál. Bár frontok mindig voltak, valaha nem érdekeltek. Gyerekkoromból egyre sem emlékszem. Engem a frontok az idő múlására emlékeztetnek. Üdv. Mick
süti beállítások módosítása