Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.02. 08:49 emmausz

Eine kleine Morgenmusik

POST
Ma reggel szokásomhoz híven bekapcsoltam a mezzo tévét. Némi bohó zenélés után egy szépséges fiatal olasz nő, Filomena Moretti  játszotta I. Albéniz Spanyol szvitjéből az Asturias-t. Nagyon egy volt a gitár, a gitáros, a darab és annak interpretációja. Érdekes módon ezt követően egy szépséges fiatal német nő csembalón játszott egy több tételes Bach darabot, mely ugyanúgy lassú tétellel indul, mint a legtöbb Liszt zongoramű, hogy aztán egyre inkább belemelegedjen a részletek kidolgozásába változatainak újabb részletekkel való gazdagításába. Most is ez történt.
A fekete spanyol és a szőke német ugyanúgy hallatlan összeszedettséggel és figyelemkoncentrálással tette a dolgát. Abban is közösek voltak, hogy a művek végén szélesen elmosolyodtak. A német hosszabban játszott, így alaposabban megfigyeltem. Pl. a világos zöld csembalóhoz karotta színű kosztümöt viselt, mintegy annak komplementerét. Súroló fényben láttatta a kamera az arcát. Ennek az a varázsa, hogy a minden ember arcát borító pihe (vagy szőr) a súroló fényben aurát kölcsönöz az arcnak, és mintegy fénybe öltözteti azt, akit ez a fény körbevesz. Csakugyan nagyon emberi volt, sőt mintha túlmutatott volna rajta. A produkcióban részt vevők mintegy felülmúlták önmagukat.
Persze hatalmas a zene is, amelyet játszottak.
További zenei élményeim is akadtak reggel. Minden kedden félrorátén veszek részt. Az újlaki templomban ugyanis félhétkor kezdődik a reggeli mise. Most is. De amit még sose hallottam itt, gitáros mise volt a szokásos szvinges ritmusgitározással, kevéstagú jó hangú tinikórussal. Az adventi időszakhoz jól választották műsorukat. Kedves volt az egész. Lehet, hogy a templom akusztikája is hozzájárult ehhez, kicsit light-osította az effekteket.
Az egyik ministráns a regnum oszlopos tagja. Lehet, hogy az ifi zenekar is regnumi, csak én nem ismerem őket?
Így indult a mai nap.
Szép volt.
Emberi.


PRAE
Mi VAN?
VAN matematikai felfedezésem!
Valaha azt tanultuk, hogy egy magában egy, kettő magában kettő, ...kilenc magában kilenc. A régi kuplé szövege: Teve van egy púpú, van két púpú, van négy púpú, sőt több...!
Egyszer csak arra a rémes dologra jöttem rá, hogy van két igaz és tizenhat hamis számunk!? Mert ugye hatvanhat – igaz, nyolcvannyolc – igaz, nade hat van egy – hamis! hat nem van egy, hatvanhat!...; nyolc van kettő – hamis! nyolc nem van kettő! Nyolvannyolc és kész! Ez persze kerge okoskodás, afféle szellemi Moebius-szalag, amelynek van is két oldala, mert erről mindenki azonnal meggyőződhet, de mégsincs! – hiszen következetes végigtapogatás útján erről győződhetünk meg.
De ez a „van”-ás-sor is folytatódik a háztartási vegyi áruk piacán. „Van” egy „vanish márkanév”. (Tudom: ejtsd – venis, de most lécci, ne kekeckedj!) Mit csinál szegény magyar vevő? Megkérdezi: – Kérem szépen, van vanish? Van ish, meg nincs ish, válaszolja a bölcs humorú eladó: vanish kézápoló nincs ish, de vanish körömlakk éppen van ish. Hú! Micsoda név! Tiszta agyrém: Ha kifogyott a vanish, míg a polcot fel nem töltik új áruval marad az, hogy vanish – nincs ish. Helyesebb lenne magyarul: NINCS-VANCS és kész!!!   Muszáj ideírnom: Ez nem a reklám helye, s nem kapok a Vanish-tól honoráriumot. Sajnos!
Péterke I.

Péterke még nem volt három éves, mikor keresztvetésre tanította mamája. A fiú szorgalmasan utána mondta: Az Atyának, a Fiúnak... és itt elakadt. A Szentlélek túl bonyolult volt artikulációs és agyi bázisa számára. Történt, hogy egyszer megérkezve a bevásárlásból Péterke csak nem akar kiszállni a kocsiból. Anyja unszolja: Mi van veled Petike, miért nem akarsz kiszállni. Mire Péterke megszólal: Azért nem szálltam ki, mert gondolkodom. Kezdi a keresztvetést, a fejére bökve jobb kezével, s mondja:  Mama, hogy lehet, hogy ez eddig fej volt, most meg Atya..., mert a Fiút még csak értem, mutat a mellére.
Péterke II.:
– Mama, hányat alszunk még karácsonyig?
– Tizenkettőt, Péterkém.
– Akkor jó. Én délutánonként is aluszni fogok, és akkor hat nap múlva jön a Jézuska. 
Fogyunk...
Május idusán azt írja az újság, hogy már 10 millióan sem vagyunk, s egyre fogyunk.
Hm. Lehet, hogy darabra igen, de tömegre nem – vélem. (Tudom, ez egy kicsit durva volt.)
Alapvicc:
Öreg bürokrata így tanítja a fiatalt: – Fiam, a problémák 90%-át az idő megoldja, a maradék 10-et pedig te sem tudod megoldani.
A filozopter:
– Érheti-e rossz azt, aki egész nap egy széken ül az íróasztala mögött? – Nem, de jó se!
A csiga
Éttermünk fő különlegessége a csiga – mondja a főpincér.
– Tudom – válaszol a vendég, tegnap ő szolgált ki.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625168215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása