Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.01. 11:36 emmausz

Régen és ma

Gyerekkorom vallásosságát a feltétlen hűség határozta meg. Hűség Istenhez akkor is, ha kellemetlen, akkor is, ha másodrendű állampolgár vagyok, hűség akkor is, ha házkutatás fenyeget. Hűség akkor is, ha tudom, a kirándulásokra az is jön, akit nem hívtunk, a táborokat fényképezi, akit nem kértünk meg rá. Ez persze mindenkit más- és másképpen érintett.
Sokáig foglalkoztatott egy az ezredforduló környékén folytatott beszélgetésem egy egykori regnumival. Ő azt mondta, nem vonzza már a regnum, mert kiveszett belőle a romantika. Merthogy milyen frankó volt a bújócskázás, amikor a belügyisek szerették volna tetten érni a tiltott hittanórát magánháznál, de ők időben rájöttek a készülő akcióra, és felmentek a padlásra. Onnan hallgatták az érdeklődők eredménytelen kutakodását. Majd egy alkalmas pillanatban a kerten át észrevétlenül távoztak. Na, ez az, és az ehhez hasonló momentumok nem hiányoztak nekem egy pillanatra se. Úgy látszik, nem vagyok romantikus alkat.
Visszatekintve a múltra, van ennek a helyzetnek azért mondanivalója, üzenete a mának. Azt sugallta: legfőbb erény a hűség, pedig nem az. Legfontosabb a szeretet. Ennek kellett volna áthatnia egész habitusunkat, s nem a hűségnek. Nem értettem meg, miért boldogok azok, akik üldözést szenvednek. Mi ebben a boldogság? Ma is csak elfogadom, de nem látom át: miben áll ennek a lényege.
Ide kívánkozik az egyik regnumi atya vallomása, (már nem él): Amikor bírái előtt állt, nagyon egyedül érezte magát. Nem jutottak eszébe magasröptű gondolatok, nem szárnyalt a fantáziája, nem adatott meg számára, hogy mit is mondjon. Azt hiszem, ezt nem panaszképpen említette egyszer, csak tényként.
Az összes eddigiek arról akarnak szólni, hogy az üldözés nem tesz szabaddá senkit, inkább nyomasztó. Lehet, hogy nyomás alatt nő a pálma, de csak akkortól, amikor megszűnik a nyomás. Ha egy sziklát felemelünk a réten, nagy ütemben fog kisarjadni az élet onnan, ahol nem adatott számára élettér.
Sok minden vad dolog következhet erre a sors tépte országra, mégis azt gondolom, hogy se a Rákosi-korszakot nem kívánnám vissza egyetlen másodpercre sem, se a hígabb Kádár-korszakot. Mindkettőben működött a gondolatrendőrség, és sorvasztotta azokat az eszméket, melyeket nem ő talált ki, melyeket nem ő uralt.
Mára csakugyan bekövetkezett egy hatalmas fordulat. Egy hatalmas vízválasztó mezsgyéin állunk, és dönthetünk, mit szeretnénk. Az egyik oldal mindent megvásárolhatónak vél, de téved. Az igazán jó dolgok abszolút ingyenesek.
A másik oldal pedig megadja a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené. Megteheti, ha legalább tisztes szegénységben él vagy annál jobban. A teljesen kiszolgáltatottakról most nem beszélek (azok szabadsága szerintem ma éppolyan megoldatlan, mint a hamis ideológia terrorja idején a miénk). A többiek viszont választhatnak: Isten tenyerén kívánnak-e élni, vagy a konzumálás nyerészkedni kívánó sokasága normái szerint. Az előző szabadságot ad, a másik állandó terhet: hol olcsóbb, mennyit nyerek rajta, mibe kerül a biztosítása, mibe a riasztó, a várszerű kőfal, mibe az őrző-védők raja, s mikor érdemes modernebbre lecserélni. Mert nem lehetek egy percre sem elégedett a vackaimmal. Folyamatosan értésemre adja a média, a reklám, hogy mindenem megérett a cserére, ennyiért és ennyiért.
Én az ingyenesség partjára állok, ahol szembesülhetek ilyesfajta üzenetekkel: Ne félj: „a tenyerembe rajzoltalak.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625168296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása