Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.14. 13:54 emmausz

Hétvégi leltár

Valóban megjelent egy anyagom a Napút c. irodalmi folyóirat 2009. http://emmausz.blog.hu/media/image/200902/1. számában. Meglepett a szerkesztő választása. A répa című meserészlet variációkat hozták le.  Ennek a sokrészes stílusgyakorlatnak a szövege centrált változatban készült, s úgy fest, mintha vers volna. Valójában nem annak szántam, még akkor se, ha vannak rímelő, költői részei is. Még furcsább, hogy a jubileumi folyóiratszám tematikája ezúttal „Mulatványok”, azaz a humor felé nyit. A megjelent anyagok egy része inkább a pornót súroló bögyörőzés. Ebben a szövegkörnyezetben különösen festhet az én répamesém, mely szónak ugyancsak van ma már egy frivol kicsengése is.
Mindegy.
Az aztán a legnagyobb meglepetésemre szolgált, hogy valaki, aki – mint kiderült – a Pázmányon tanít, odalépett hozzám, kérdezve ki is volnék. Mondom a nevemet. Mire ő: Á, akinek a verse van a lapban. Mondom: igen. Minden más bonyolultabb lett volna. Tehát úgy vélte, és talán mások is úgy vélték, hogy költő volnék. Legfeljebb – is, de főállásban semmiképpen nem. Kértek előzetesen adatokat rólam, de csak részben használták fel. Publicista, író – szól a titulusom. Én a publicistával egyetértek, de írónak sose merészeltem magamat nevezni. Szerkesztő vagyok, lektor és korrektor, leginkább pedig mindenes, mert mikrovállalkozás a miénk.
Viszont ha már költőnek vélnek, közlöm egyik főiskolás koromban kiötlött versemet. Ez a második legjobb volt, az első végképp feledésbe merült, mert egy cédulára írtam, mely ronggyá foszlott és vélhetőleg eldobtuk, eldobtam. Nem emlékszem rá, csak arra, hogy ritmusos volt a mostanival szemben. A Halversre is csak körülbelül emlékszem vissza. Most megkísérelem visszaadni. A haladó, meg a nagy- és kishalak utalnak a korra, melyben keletkezett.       

Halvers

Halló, halak, riadó.
itt a falánk halfaló.
Félénk halraj
siklik tova
irányt váltva
sebbel-lobbal.
Már a
nagyhal
halálhozó
szája
tátva.
Útját mutatják
Félhal félék …
Haldarabok
Mindenfelé…
Halott halak haladnak a
hal-halhatatlanságba.

Hallóóóóóó …
Miért nem hallgatod
haladó halversemet:
„A nagyhalak megeszik a
kishalakat!”
* * *

Tegnap este néztem a tévécsatornákat. Elkeserítő látni és hallgatni a tényanyagokat, és a hozzájuk fűzött kommentárokat. Mára már nálunk nem közbiztonság van, hanem közdisznóság! Úgy kell életkedvet pumpálnom magamba. Muszáj visszamennem Prohászkához. Lehet, hogy mindennapi mottóként kellene alkalmaznom http://emmausz.blog.hu/media/image/200902/1924-es évkezdő naplóbejegyzését, hogy levegőhöz jussak? Hát legyen: „Uram, mutasd meg arcodat! Látni akarlak s többet venni tőled, s meríteni belőled, mint eddig. Aki csak a maga fogalmaihoz ragaszkodik, és nem fogadja el a másét, az olyan, mint akinek a Nap hátulról süt, s így mindig saját árnyékába lép. Nem lelkünk s énünk vetületeit akarjuk, hanem a közvetlen fényt! Ezt add, Úr Jézus! … Ha a forrásnál ülök, nem turkálom föl iszapját, hanem belenézek, s élvezem tisztaságát, s megtisztulok benne. Csendesítem a lelkemet. … Ah, Uram, fogadni, venni akarlak!”
Ez az! A közvetlen fényt akarom. Az igaz Világosságot!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr365168311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása