Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.03.31. 14:14 emmausz

Je cherche

Vagy húsz évvel ezelőtt történt, hogy Évával szerettem volna telefonon beszélgetni, aki akkor már Franciaországban lakott egy katolikus közösségben. Mivel franciatudásom már akkor is a nullához közelített, betanultam egy elfogadhatóan megfogalmazott mondatot, melyben közöltem illő köszönés után, hogy lányommal, Évával szeretnék beszélni. Igen ám, ők értik, mit kívánok, de mi lesz, ha értésemre akarnák adni, hogy most éppen liturgián vesz részt, próbálkozzam kissé később. Nagy kő esett le a szívemről, amikor a vonal túlsó oldaláról jött a rövid válasz: Je cherche. (Keresem). Ez az egy, amit még megértettem. A többi már ment magától. (Éva jól tud magyarul, ez az anyanyelve, meg az apanyelve.) Éva később elmesélte, hogy a közösség engem úgy aposztrofált: Éva apja, „aki tud franciául”, szemben a lengyel kislányéval, aki mindig csak lengyelül érdeklődött.
A keresésben egyebekben sokáig nagyon jó voltam. (Na nem a pénzkeresésben.) Mostanában viszont hanyatlik a memóriám, és miközben egyre több félét kell keresgetnem, egyre gyengébb teljesítménnyel keresgetek.
Van annak is már vagy tíz éve, hogy egyszer nem találtam a forgalmit és a jogosítványt. Ennek az a pikantériája, hogy éppen vidékre menés előtt nem találtam. Valami azt súgta nekem hosszas kutakodás után, hogy a munkahelyemen tettem a kabátkám zsebébe.
Irány a Pasarét.
Berontottam a szerkesztőségbe, leakasztom lajbimat, beletúrok a jobb zsebembe, nincs ott. Vérnyomásom hússzal feljebb szökik, beletúrok a bal zsebembe, ott van. Vérnyomásom visszaáll hússzal alacsonyabbra. Indulás vissza, időveszteség jó fél óra.
Tegnap meg sorban állunk a pénztárnál. Míg sorra kerülünk, kikotrom a kártyámat. Mindennapos rutin ez. Most is majdnem ez történt. Beletúrok a belső zsebembe, ott vannak a különféle kártyák. Soroljam őket? SZIG, lakhelycím-kártya, adószám, SZTK-s (TAJ)szám, OTP-kártya, jogosítvány, újságírói igazolvány, Nagycsaládosok igazolvány, Szent István Társulat tagsági, KésH Magáneü.ptár, Vásárló pontgyűjtő-kártya, Multipont, Auchan vevőkártya, EUegészségbizt. kártya, Járműtörzskönyv. Ha jól számolom, ez tizenhatféle. De nekem a tizenhetedikre lett volna szükségem, amelyen a vagyonom leledzik. Ám azt nem találom se egyik, se másik zsebemben. A többiről nem is beszélve. Na mindegy. Volt nálam pénz, sőt Tücsinél is, olyannyira, hogy megelőzött engem fizetéskor.
Hazamegyünk, kirámolunk. Ő szelíden magához vette a kezdeményezést, egyesével átvizsgált mindent, és éppoly eredménytelen maradt az övé, mint az én kutakodásom. Közben megkerestük a bankot, melyen rostokolt a számlám összege. A PC azt mutatta, hogy senki sem nyúlt hozzá, ugyanakkora összeg látszott rajta, mint amekkoráról tudtam. Mica egy mozdulattal a másik szokásos bankba utalta az egészet, a kártyán csak 400 ft-ot hagyva, hogy ne szűnjön meg, ha mégis megtalálnám. Törtem ám a fejemet, hogy hol fizettem vele utoljára, de arra jutottam, hogy legutóbb pénzfelvétel esett, és mindig rutinosan elrakom a kártyát, mielőtt a bankókat besöpröm a gépből.
Eltelt így vagy egy óra is, már lehiggadtam, hiszen alig ért kellemetlenség azonkívül, hogy nem találom azt a nyavalyás plasztikkártyát.
Közbevetőleg megjegyzem: mostanában sokat teázom, abból is a gyógyteákra irányul érdeklődésem. (Sokat kell innom, vérhígítás céljából, ennek pedig a tea elég jól megfelel).
Egyszer csak bevillan: egy marék filteres teát gyömöszöltem kabátom belső zsebébe, hogy legyen elég munícióm a szerkesztőségben, ha éppen teát inni szottyan kedvem. Ezeket egy mozdulattal kiemeltem, és egy tartóba raktam, hogy kéznél legyenek adott alkalommal. Nagyon reméltem, hogy tarka plasztikkártyámat ugyanazzal a laza mozdulattal kiemeltem a tarka filteres teákkal együtt.
Ahogyan múltkorában tettem, most is az volt az első dolgom reggel, hogy oda igyekeztem a tartódobozhoz, és csakugyan a tarka teák között fészkelt tarka bankkártyám is, mely most nem igazán ér sokat, de végtére csak-csak megkerült. Nem kell hát ezt leállíttatnom, sem másik után kuncsorognom.
Tanulság?
Nem túl sok.
Megesik olykor az ilyesmi.
Persze még tudatosabban kell cselekednem, éppen mert már nehezebben emlékezem vissza a közelmúlt eseményeire. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr35168374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása