Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.05.13. 09:24 emmausz

Még meddig?

Éjjel arra ébredtem, hogy egy Kodály-dallam zúg a fülemben. Egy pentaton, ereszkedő kvintváltó dallam, mely lehetne cseremisz is, vagy más ősmagyarokat súroló nemzet dallama. A szövegéből csak foszlányokra emlékeztem, ezért „sej kora reggel délelőtt”, mielőtt munkába indultunk volna, kerestem a google-en. De csak rész sikert könyvelhettem el, mert a nyitó sort idézve: „Méhraj duruzsol...” csak olyan találatot kaptam, melyre nem énekelhető végig a két versszakos költemény-szöveg. De találtam egy olyan sort, melyre hivatkozva, egy másik keresést elindítva, immár eredmény mutatkozott. Olyan régen énekeltük, hogy már nem emlékeztem rá, hogy ez valójában egy Weöres-vers a Bóbita sorozatból. Íme a vers szövege:

Méhraj duruzsol fák közt fű alól
Fürjek dala szól tó partján.
Sok száz búzakalász érik-hajlik
Táncol ragyogó fény karján.

Lengő gabonánk szépen gyarapodik,
Kedvünk magasodik, égig száll!
Szántunk, aratunk, tenger a dolgunk,
A virág, a gyümölcs békét vár.

A dallam szolmizációs jegyekkel:

l l lsm l l d'ls l l lsm l l l
s s slsm r r r r m m smr m m m
r r mrd r r rmrd r r rdl,s,d d d
r r lsl s msm r drm rdr l, l, l,.

 Érdekes két szakasz. Benne az élet szépsége, a nyárba hajló tavasz optimizmust sugárzó lelkessége. Tele a gazdagodás ígéretével. Csak végezzük tenger sok dolgunkat, s az eredmény nem marad el. Ám a szép vers utolsó szavai: „békét vár” egy pillanat alatt átpolitizálják az egészet.
Gyarapodó lengő gabonánk között lelki szemeim előtt (egykor testi szemeim előtt is) megjelenik Rákosi elvtárs kopasz feje (esetleg ugyanő kalapban), ahogyan elgyönyörködik a magyar búzatenger valóságán. S tudatomban megjelenik párhuzamosan a suttogó propaganda is: Rákosi végrehajtói elkezdték a „szépen gyarapodó gabonánk” begyűjtését, lesöprését a termelők padlásáról. A magyarok tesz-vesz nótája így válik keserűvé, mint a méz kininnel.
Reggel aztán olvasom a hírt, hogy nem sokat változott a magyar valóság. Végrehajtók rendőri asszisztenciával brutális erőszakot alkalmazva valamiféle alaki hiba miatt kiakolbólítottak egy nőt gyerekestül győri lakásából, melyet tizenhárom éve bérelt. Úgy tudni, hogy lakbérelmaradása nem volt. Megint ugyanaz a fíling: Nyeljük a kinines mézet.
Nesze neked, európai uniós Magyarország! Rossz „kedvünk magasodik, égig száll!”, és „várunk a békére, mint a virág és a gyümölcs”.
Még meddig?

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr275168433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prilka · http://www.minerva-szki.hu 2009.05.13. 13:59:30

Sajnos a Rákosi-rezsim nem csak a dalokba fúródott bele... ott voltak a filmek, az engedélyezett művészet, az irodalom. Aki akart, csak a párt szárnyai alatt érvényesülhetett, a többi hallgatott.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.05.13. 15:49:25

Ma már nem muszáj hallgatni. Aki akkor élt, annak hatalmas tudatosságra van szüksége ahhoz, hogy lerúgja magáról a bolsevik hatásokat. A többinek se könnyebb a dolga, mert nincs tapasztalata a nyílt szellemi terrorról, de a sunyi se jobb.

Samu 2009.05.13. 21:25:27

Ezt a dalt én is tanultam az iskolában.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.05.13. 21:40:04

Persze, hogy tanultuk. A dallama igazi „tősgyökér”. A szövege optimizmussal teli. KOdály egy énekeskönyv-sorozatot állított össze az alapfokú iskolák számára. Ezt tudomásom szerint ma is lehet kapni a tankönyvkiadónál. Régóta tervezem megvenni, mert igazi csemegékkel, értékekkel van tele.

bikfic 2009.05.14. 12:48:41

Ó, ezt mi is énekeltük, de rég is volt! :) A Kodály - Ádám Jenő énekeskönyv-sorozat tényleg igazi csemege, ráadásul szinte reprintnek felel meg, az illusztrációk ugyanazok, mint amire kisiskolás koromból emlékszem.

Ismeretlen_11533 2009.05.14. 14:02:02

Én 53-ban kezdtem iskoláimat, hát kb. 56-ban lehetett, hogy énekeltem. Szerettem, olyannyira, hogy csakugyan máig „nem kopott meg bennem” ez a dallam. A szövege sem bántó, sőt, és mégis ... hordozza annak a kornak a terhét. Az énekeskönyv eredetijéből egy-kettő megvolt annak idején otthon. Most csakugyan szeretném a teljeset. Hadd üdüljek fel segítségével. Üdv Mick
süti beállítások módosítása