Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.07.17. 11:17 emmausz

Rendeztem soraimat

Sajátos nap ez a mai. A szerkesztőség szintjén senki rajtam kívül. Mezítláb közlekedem a folyosón, akár gatyába is táncolhatnék, fejemet langyos vízzel leöblítettem, mert elég rendes a kánikula. Bal felől zsebrádiómon szól Beethoven gyönyörű IV. szimfóniája. Gumilapátos TA-LUX ventilátorom pedig itt búg jobbról, stílszerűen, merthogy az előbb fejeztem be a még szoc. időkben indult IGEN c. katolikus ifjúsági lap önreflexióját. Meglep, hogy az utolsó idősebb főszerkesztőjének (Olivér, alias Krómer István) még csak a nevével sem találkozom a visszaemlékezők anyagaiban. Megtudtam a lapból, hogy nem B. Petőfi Ági, hanem Réti Gábor írta a legjobb glosszát, mely így hangzik:
„Két búsmagyar a rendszerváltozás után.
– Mondja, uram, változott itt valami?
– Ön, uram, semmit sem.”
Ez azért fontos nekem, mert pontatlan adatokat írtam a Távlatokba, bár lényegét tekintve nem.
Az emlegetett ominózus szerk. értekezleten magam is ott voltam, ahol döntlés született Ományi Kálló Györgyi cikkének közlése mellett. BPÁ kilépéssel fenyegetett, kérve, hogy az ő nevét vegyék le a lapról, ha megjelenik az egyéb vonatkozásokban jellegtelen cikk.
BPÁ kérdésre kifejti: „... bennem is volt olyan érzés, hogy a fene egye meg az értelmiséget: az emberek feje fölött beszélnek”, stb... Nekem ez azt súgja, hogy az éretelmiségiek nem teljesítik a rájuk bízott feladatokat. Elmélázom azon: Vvajon csak ők nem? Lehet ezt foglalkozáshoz, hivatáshoz kötni? A vöröskeresztesek maximálisan teléjesítenek? A szemetesek igen? A tanárok igen? A kereskedők igen? A munkaszervezők igen? A szociális munkások, a koldusok, a kecskepásztorok igen? Nem Lehet esetleg, hogy közös alkotásunk ez a rakás szerencsétlenség?
Az IGEN engem mindig a fenegyerekségre emlékezetett. Pukkasszuk a polgárokat, hökkentsük meg őket, döbbentsük rá valamire, dörgöljünk be egy maflást, hozzuk ki a sodrukból. Szembesítsük a tényekkel, mondjuk meg pacekba. Ez persze csak hozzám képest igaz, aki sokkal visszafogottabban fogalmazok. Magam azt képzelem, hogy Isten végül is mindenkit megpróbál üdvözíteni.
Azt képzelem, hogy az ellenkező végletekért imádkozókat egyaránt szereti,
mert egyikünk se tudja, mit cselekszik, már csak azért se, mert
az Ő útjai nem a mi útjaink, az Ő gondolatai nem a mi gondolataink,
mert az Ő irgalma nem a mi irgalm(atlanság)unk.
Ő csakugyan gyönyörködni szeret alkotásában.
Ezért halálunkban leszidoloz rólunk minden földies rozsdát, elszíneződést, foltot, hogy képesek legyünk belesimulni a vele való életközösségbe.
Nem gondolom, hogy a túlvilágon szeparék lesznek:
Egy az ateistáknak,
egy a mosdatlanszájúaknak,
egy az erőszakosaknak,
egy az örök ellenzéknek,
egy a liberálisoknak,
egy az arisztokratáknak,
egy a proletároknak,
egy a népieseknek,
egy az animistáknak,
egy a kontemplálóknak,
egy a kábítószer rabjainak,
egy a gyarmatosítóknak,
egy a rabszolgáknak,
egy a prostiknak,
egy a striciknek,
egy a katolikusoknak,
egy az óhitűeknek,
egy az újságíróknak,
egy a tévénézőknek,
egy a tevehajcsároknak,
egy a pünkösdistáknak...
Gondoljátok csak meg.
Ezért olyan lapot szeretnék, amely mindenkit megszólítva az előzőeket értésükre adná.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr565168520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása