Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.23. 10:01 emmausz

Követési effektus, példaképkövetés

Közismert tény K. Lorenz munkássága óta, hogy a tojásból kikelő kacsák, libák csibék azt az első mozgó valamit követik, amely megmozdul környezetükben. Elég egyértelmű, hogy a kotlósról van szó, hiszen az költi ki őket. Változik a helyzet keltetőgép használata esetén, hiszen ki garantálja, hogy a kikelést követően odavisz valaki egy kotlóst. Az anyaállat követése jelenti a baromfiiskolát. Csipegetés közben tanulják meg a szárnyasok azokat a reflexeket, melyek nélkül elég hamar kipusztulna fajuk. Megtanulják, hova húzódjanak, ha a levegőből ellenséges madár közeledik, mit ehetnek, mit nem, hogyan kell halászni, ha vízi szárnyasokról van szó, stb.
Ne gondoljuk, hogy másképp van ez az emberek között. Ha valaki a primitív népek életmódjával ismerkedik meg, szembetűnik neki, hogy a vadászó-halászó népek körében általános, hogy a gyermekek azonos nemű szüleik társaságában töltik ifjúságukat. A fiúk megtanulják a dárda, nyíl stb. használatát, a lányok az ehető növényfajtákkal ismerkednek meg, gyűjtögetnek. Mindkét nemhez tartozó gyerekek folyamatosan párbeszédben álltak szüleikkel. Ők voltak az életre felkészítőik, tanáruk, trénerük, egy személyben. Amennyire nyomon követhető a primitívek életmódja, eléggé központi helyet foglalt el benne a játék, az ének, a tánc, az ősök története, és persze a különféle szertartások.
Hová csökevényesedett ez a generációk közötti kapcsolat?
Először a férfit vették ki a családból, amikor a specializálódás következtében, vagy a mezőgazdasági művelés alá vont földeken, az ipari forradalomtól kezdve a gyárakban kellett tölteniük életük nagy részét. Elég gyorsan követte ezt a nők sorsának ellehetetlenítése is. Pl. a proletárasszonyok Angliában a szó legszorosabb értelmében szögre akasztották apró gyermekeiket, a falra egy zsákfélében. Ezek a gyerekek – enyhén szólva – ingerszegény környezetben nőttek fel. No nem sokáig, mivel hamar maguk is megismerkedtek a termeléssel. El is halt közülük igen sok a gyilkos tempójú kizsákmányolás következtében.
Hol van már a követési effektus, hol a tapasztalatok átadása, hol a modellkövetés?
A modern és posztmodernkor sem javított lényegesen a helyzeten. Bár kevesebb lett helyenként a munkaidő, bár lehetővé tették helyenként az anyáknak, hogy hosszabb-rövidebb ideig otthon maradjanak gyermekeikkel, általában nem lett jobb a helyzet. A gyerek példaképeit elsősorban társaiban találja meg, másodsorban a tömegtájékoztatásnak nevezett tévécsatornákon keresztül kapja, számítógépes időtöltésekben szerzi meg.
Csak éppen gyökértelen marad,
csak éppen nincsenek fix kapaszkodói ahhoz, hogy értelmesen kutasson a világhálón, hogy értelmesen válassza meg a néznivalókat a tévén.
Csak éppen nem ismeri a klán, a család korábbi generációinak a történetét,
csak éppen fogalma sincs arról, kik saját szülei, milyen készségeket volnának képesek rá hagyományozni;
fogalma sincs, hogy milyen világnézetet vallanak, ha van egyáltalán értelmes elképzelésük az összefüggésekről.
Magyarán: a ma gyermeke kellő tapasztalatok hiányában kénytelen fontos döntéseket meghozni, sokszor egymaga. Döntse el, hogy mi szeretne lenni, de segítséget alig kap hozzá, döntse el, hogy milyen világnézethez akar kötődni, segítséget ehhez is alig kap. A legújabb szamárság: Döntse el, hogy milyen nemű szeretne lenni. (Volna egy ötletem, mely szerint egyszeri szemrevételezéssel megoldható ez a döntés az esetek 99,9%-ban.) Kizökkent világunk nem találja magát. Benne a kizökkent emberek sem találják helyüket, és mindenféle kóros gondolatokkal bombázzák a társadalmat.
Éva lányunk meséli, hogy Nyugaton a helyzet még elképesztőbb. A gyerekek megtanulják, hogy mihez van joguk. És verik a nyálukat jogaik, érdekeik érvényesítésére. Miközben soha senki nem mondja el nekik, hogy joga csak annak van, akinek párhuzamosan kötelességei is vannak. Ez éppolyan kóros-káros, mint a közéletben, ahol jogok és előjogok illetnek egyeseket (ki tudja, miért), miközben kötelességeikről egy szó sem esik.
Meg kellene már ráznunk magunkat. Legjobb tudásunk szerint foglalkozni saját gyermekeinkkel, hogy felkészüljenek a környezeti ártalmak kivédésére, hogy a világban úgy járjanak, mint akik a Teremtőtől azért kapták a Földet – ingyen –, hogy éljenek vele, éljenek belőle, és rajta. Vegyék észre, hogy feladatuk van, mely tehetségeikre szabott. Ezen kell dolgozniuk, és nekünk, velük együtt.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr955168708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása