Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.12.20. 08:40 emmausz

Helyzet-képek

A meteorológia egyre tökéletesebb. Tegnapra erős havazást ígért, és erősen havazott, el odáig, hogy hatalmas fennakadást okozott a közlekedésben. Mára erős hófúvást ígért, és csakugyan erős hófúvások követik egymást. (Vö. a reggeli kilenc felvételem.) Mondanom sem kell, ezek is fennakadást jelentenek a közlekedésben.
Az elkészült fotókon galambok röpködnek, mert le-lefújja őket a szél a porhóval együtt az ereszcsatornákról. Itt inkább csak látványos, mint veszélyes a hófúvás, nem úgy a Bakonyban vagy egyebütt, ahol is nemcsak hogy veszélyes, de egyenesen életveszélyes is. Tájékozódni ugyanis alig lehet az összekuszált domborzat miatt.
Tegnap elkezdtem olvasni Mustó Péter könyvét (Levelek Dél-Amerikából) Mindjárt az elején szól a felszabadítás-teológiájáról. Mindjárt az elején magam is forradalmárrá lettem. Nézzük, miket ír:
„Mindig zavart, ha bárki is kiszolgáltatta magát, és még fonákosabbnak érzem, ha mi, szerzetesek az alacsonyabb rendűnek tekintett munkákat másra hagyjuk, mert nekünk magasabb rendű dolgaink vannak. Ezért szimpatizáltam a… munkáspapokkal.” (11.)
Hú, ez tetszik! Lépjünk tovább:
„Guatemalában volt a legkegyetlenebb indiánüldözés a 70-es, 80-as években… Egész falvakat irtottak ki.” És még: „Közép-Amerikából nem lehet szárazföldön Dél-Amerikába jutni. Az USA megakadályozza, hogy utat építsenek, nehogy délről még többen vándoroljanak az északi birodalomba.” (12.)
„Minden nép választott nép.” (15) [A választott nép erre alkalmasint azt fogja válaszolni: Egyes népek még választottabbak.]
„Ha a szegény latin-amerikai nép között hirdetem az Evangéliumot, akkor az ő értékeiket szeretném erősíteni, nem pedig egy diadalmaskodó európai egyházat.” (19.) „Az Evangélium az árvák, özvegyek, bűnösök, megbélyegzettek elsőbbségét hangsúlyozza. Ha rájuk figyelsz, megváltozik az Istenről alkotott képed.” (35.)
Az Evangélium a szegényeknek hirdettetett. A bénák járnak, a vakok látnak, és a szegényeknek hirdetik az Isten országát. Tehát nem a gazdagoknak … Aki nem szegény, az sokkal nehezebben, nem igazán értheti meg, vagy félreértheti.” (36.)
És egy kis helyzetelemzés: „Argentínában a múlt évben (1977) kétezer kisvállalkozó ment tönkre. A multinacionális cégek pedig sikereik fölött diadalmaskodnak. Ugyanebben az országban az elmúlt években 20-30 000 embert öltek meg a nemzeti biztonságra hivatkozva. Mit szól ehhez az egyház? ” (37.)  A kérdés költői.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr675168745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása