Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.01.31. 08:39 emmausz

Egy perc metakommunikáció

Pavlov feltételes reflexvizsgálatai alkalmával fogalmazta meg az első és második jelző rendszert. (Kutya meglátja a kaját, csorog a nyála. Kutya meghallja a kajálást jelző csengő hangját és csorog a nyála. Máig bennem él V. tanítása [piarista]: az emberben egy harmadik jelzőrendszer is munkál. Elképzeli a jó kajákat, és megindul a nyálelválasztása.)
Némi hasonlóságot fedezek fel az emberi közlések első és második jelzéseiről. Ha reggel megkérdezem, hogy aludtál, hogy vagy, akkor ez elsősorban a kapcsolatfelvétel módja, és valamilyen válaszra ingerli a másik felet. Udvariasságától, hangulatától, neveltetésétől, figyelmességétől stb. függ a válasza. Lehet, hogy épp olyan sablonnal reagál kérdésemre, mint amilyen a simára koptatott a Jóreggelt! Hogy vagy, hogy aludtál, mit álmodtál, mit tervezel mára? Formulák.
Ne menjünk bele abba, hogy miről fognak szólni az adott válaszok. Végül is moroghat rá a kérdezett szélső esetben valami effélét: örülök, hogy élek, fáj minden tagom.
Nem fogja a meghökkentésekre felkészült társat csodálkozásra késztetni, mert nem ez a lényeg, hanem a második jelzőrendszerhez tartozó közlés. És ez a válasz tartalmi részétől határozottan elválik.
Ha egy szülő külön él felnőtt gyermekeitől, és személyesen nem találkozhatnak a köztük húzódó távolságok miatt, akkor felértékelődik a telefonálás jelentősége. Nálunk így szokott ez történni: felveszem a telefont és felhívom a Nyugat-Európában élő lányunkat. Az első három mondat után tudom, merre faggatózzam tovább, vagy megnyugodva átadjam-e feleségemnek a kagylót, hogy minden további részletet beszéljenek meg. A szokásos Ui-allo (Oui, hallo) után üdvözöljük egymást, és elkezdünk beszélgetni. Nem zavarok? Nem, dehogy, el vannak a gyerekek, most jöttünk meg az erdőből, jól kifutották magukat, Matyika elesett, kicsit a térdén sebes lett…stb, stb.
Kb. eddig jutunk, amikor örömmel megállapítom, hogy „jó a lány hangja”, és minden konkrét közlés századrangú ahhoz a megérzéshez képest, hogy minden rendben van. A részletek pedig ezek és azok. Tovább tart az oknyomozás, ha valamiért nem jó a hangja. Ezer oka lehet, a lényeget próbáljuk meg kitalálni, és ha lehet távolról orvosolni is. Már a meghallgatás is az orvoslás egyik fajtája.
Azt akarom hangsúlyozni, hogy az emberi közlések mélyén van egy sokkal komolyabb tartalom, mint az, amit a hallott mondatok jelentenek. Jó fül kell hozzá, hogy kiérezzük: ezt mondja, de mást érez, mást gondol, mert állapota, közérzete, helyzete változott. Jó vagy rossz irányban.
Ez szavakkal alig fejezhető ki olyan megbízható pontossággal, mint amit a hanghordozás, a hang tónusa feltár.
Ez lehet annak az oka is, hogy kevéssé figyelünk arra, mit is válaszol a kérdezett. Megelégszünk azzal, hogy reflektált kérdésünkre, felvette velünk a kapcsolatot, és köszöni szépen, megvan.

Ma felhívott bennünket Éva a Jura-hegység keleti sarkából, és többek között elmesélte, hogy kicsi lányuk a blogomhoz linkelt fotókat nagy érdeklődéssel tesztelte végig, és bár téli képeket látott zömmel, felismerte azokat a helyeket, melyeken nyáron megfordult. Igen sok képet megnézett, de sehol se találta a máltai játszóteret. csodálkozótt, hogy nagypapa miért nem azt fényképezte le, hiszen ő ott mennyit volt, és mennyire szeretett ott játszani.
Évának megígértem, hogy sürgősen pótolom mulasztásomat, de készségességem jeléül addig is fogadják el a netről lehalászott képet, mely a bejáratnál lévő házikót mutatja, ha ugyan ez a mi máltainkról felvett kép egyáltalán.

Ha az előző nem volt az igazi, ez már csak az. Nem?

Üdv. öregapa


<< Vissza a kereséshez

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr405168796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása