Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.02.15. 11:33 emmausz

Sport-e a szánkózás?

Jóval a téli olimpia megkezdése előtt foglalkoztatott egy furcsa téma. Nem is gondoltam rá, hogy halálos balesettel indul az idei olimpia. Az történt ugyanis, hogy az egyik szánkós kirepült a jégteknőből és oszlopnak csapódott. Meghalt. Isten nyugosztalja. Hallottam a pályatervező mérnököt nyilatkozni. Önellentmondásba keveredett. Az egész világ hallgatta. Nem értem, hogy lehet, hogy csak nekem tűnt fel, amit mondott. „A pálya kiképzése teljesen megfelel minden tekintetben a biztonsági előírásoknak és szabályoknak.” Ehhez képest a balesetet követően megszélesítették a pályát, és minden környékbeli oszlopot védőburkolattal vettek körül.
Mégsem ennél a témánál kívántam elidőzni. A furcsa dolog maga a bob- és szánkóverseny. A bobversenyzőket a hátsó ember a rajt jelzése után betolja, majd maga is felkucorodik az immár mozgó bobra (Mozgó járműre ne ugrálj!). Ettől kezdve alig szólhatnak bele a lesiklásba. Adva a bob, adva a pálya jegessége. Csaknem ugyanaz a szitu, mint a strandok óriáscsúszdáján. Utóbbi esetén ugye adva van egy kanyargós „vízöblítéses” járat, ami lenyúlja a csúszda tetején ülő illetőt és beleöblíti a medencébe. Itt a jég olvad meg a súrlódás és nyomás hatására és a keletkező vízfilmen vágtat le – szinte szabadeséssel – a csapat (szánkó esetén az egy szem versenyző). Csaknem történik vele a győzelem vagy a vesztés. (Ritkán morte, ha éppen kiszáll a jégpályáról.)
Javasolom, hogy indítsanak sokszemélyes csónakot folyóvízen, illetve egyszemélyest is. Sokszemélyes esetén legyen lehetősége az utolsónak beugró csókának rá, hogy sebességbe hozza a csónakot, majd ugorjon be és vegye kezelésbe a kormányszerkezetet. Ettől kezdve sodródjanak a vízen, s súlypontáthelyezéssel, himbálózással, próbálják befolyásolni a tempót. Fogadok bármibe, hogy lesz, aki először csurog be a célba. A többi pedig veszít. Egyesben is lehet indulni: A szitu ugyanaz. A móló mellett kikötött csónakot eloldja a versenyző, és a rajt elhangzása után a móló végéig futva betolja a csónakot. Beugrik, és úgy manőverez, hogy kikerülje az uszadékfákat, esetleg ráveszi a vadkacsákat, hattyúkat, hogy ússzanak a csónak előtt, hogy farvizük segítse a tempóját.
Megint csak az a vége, egyikük előbb fog a célba érkezni, mint a többi. Övé lesz az aranyérem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr395168813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása