Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.02.17. 10:23 emmausz

A szavak hatalma

Martin Seligman írta le a tanult tehetetlenség ellensúlyozására a tanult leleményesség fogalmát: „Az ember megtanulhatja, és természetesnek tarthatja, hogy általában sikerülnek a dolgai.” Az őt idéző Kopp Mária így folytatja: „Az amerikai oktatási rendszernek az az egyik legnagyobb erénye, hogy mindenkit megpróbálnak erősíteni abban, amiben jó.”
Nagyon megszívlelendő szavak ezek. Persze nem újak.
– Jézus figyelmeztet: Aki felebarátjára azt mondja, hogy ostoba, méltó a gyehenna tüzére.
– A Jakab-levélben ezek állnak: „Aki a szavában nem vét, az tökéletes férfi... A nyelv kicsiny testrész ugyan, de nagy dolgokat visz végbe. ... Nyelvvel áldjuk az Urat, a mi Atyánkat, de vele átkozzuk is az embert, bár Isten képmására alkotott teremtmény... Testvéreim! Ennek nem volna szabad megtörténnie.” (Jak 3,45skk)
– Megint másképp fogalmaz – emlékezetem szerint – Böjte Csaba: senkit se lehet „jóvá szidni”.
– Tapasztalati tény, hogy három hasonló kaliberű dicséret kompenzál egy szidást.
Ma kezdődött a böjt.
Nagyon embernek valónak képzelem a bizalomerősítésre igen alkalmas nyelvi alátámasztást. Nagyon fontosnak is vélem abban a pokoli társadalmi közegben, ahol naphosszat bombáznak a lesújtó hírekkel, elképesztő csalásokkal, az erkölcstelenség megannyi megnyilvánulásának a közzétételével. Árad a tévécsatornákból a negatív cselekedetek mutogatása, a szalaghírek szinte kizárólag a bűnözés eseményeiről tájékoztatnak.
Nem folytatot, hiszen éppen azt szeretném, ha a szavak felemelnének, méltóságunkat növelnék és kölcsönösen, örömeinket osztanák meg egymással, és partnerei volnánk egymás sikereinek, örömeinek.
Elhgatároztam hát, hogy befogom pörös számat, és elnémulok, mint a bárány nyírói előtt.
Nem akarok hát szavaimban véteni, hogy egyre inkább „tökéletes férfi”-vá legyek.       Akik ismernek, nekik azért, akik nem ismernek, nekik azért üzenem:
Szépek vagytok,
jók vagytok,
Isten megvalósult álmai vagytok,
szeretetre méltók vagytok,
fontosak vagytok,
ragyogó tehetségekkel megáldott lények vagytok,
a végtelen személyességre nyitottak vagytok.
Haladjatok is ezen az úton a beteljesedésig.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr315168815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása