Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.05.28. 13:46 emmausz

Márait olvasva

Márai naplóját olvasva kettős érzelmek gerjednek bennem. Az egyik: Mindenkiről ír, méghozzá meglehetősen kritikusan, és mindenkit átrostál a maga világlátása szempontjából. Nemigen áll meg előtte senki sem. Márai nagyjából modernista. Ráadásul igen szubjektív. Ami nem fér gondolatvilágába, azt elveti, levágja, kifakadva ellene. Ha kifogástalan volna minden gondolata, ő volna az Isten. Ám ez nem így van. Márai átmegy most pl. az én szűrőmön. Talán megértem, hogy mit miért ír úgy, ahogy éppen papírra veti gondolatait, de egy részüket én máshogy gondolom. Odaátról nézve, bizonyára már ő is másképp gondolja. Épp csak nem tud lekiabálni, hogy ez a gondolatom nem igaz, ez enyhe csúsztatás, ez stimmel, emez meg ostobaság. Veszélyes dolog a publikálás. Okos naplóit olvasva azt a tanulságot szűröm le a magam számára, hogy nemcsak ő tévedett több mindenben, hanem én is tévedek, és minden skribler. Egyetlen vigaszom, hogy témagazdagságánál fogva helyenként igen figyelemreméltó dolgokról ír, érvei olykor nagyon is tetszenek. Csupán arra kell vigyáznom őt olvasva, hogy mit engedjek magamba, és mit vessek el.
Jót mosolyogtam következetlenségén. Írásaiban rendre társas kocsinak titulálja azt a közlekedési eszközt, melyet mi rendesen autóbusznak szoktunk hívni. Nos, az első könyveiben turkálva inkább csak sejtettem, mint tudtam, hogy miféle omnibusz, lóvasút vagy egyéb az a titokzatos társas kocsi. Az 1960-as években keletkezett naplóbejegyzései során kétszer szembesültem az autóbusz szóval. Valamiért elfelejtette átállítani a mindenáron magyar fogalommal operálni kívánó akaratát. Mintegy becsúszott az a két autóbusz, mert utóbb újra társas kocsiról kezd írni. Azért tartom furcsának ezt a manírját, mert egyebekben igen sűrűn és igen sokféle nyelven vet oda egy-egy gondolatot, anélkül hogy kifejtené, az idézetek, kiszólások mit is jelentenek.  

* * *
Kedveseim: tárgyilagosan meg kell állapítanom, hogy életünk legdrágább takarításába bocsátkoztunk. Szétszedtük a beépített konyhabútorokat, szét a húsz éve sarokban álló hűtőt-fagyasztót, s kitakarítottunk alatta. A két-három szemétlapátnyi szemét eltakarítása kb. egy millába fog kerülni, vagy annál is többe. A régi bútorok nem kerülnek vissza, hanem újakat faragnak nekünk méretre. Új sütő, új főzőlap, új szagelszívó, új hűtőgép kezd dolgozni az újonnan lefektetésre váró kőlapokon. A lakás már most is totálkáros. Kő kövön nem marad, PVC betonon nem marad, a berendezések helyükön nem maradnak. Sőt mi sem maradunk a helyünkön, mert kitoloncoltatunk a kő száradási idejére. Ha egy-egy nap nem készül új bejegyzés, lehet, hogy ez lesz az oka.


2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr585168929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5026 2010.05.28. 20:00:42

Tartsatok ki! lebegjen szemetek előtt a végeredmény, hogy az milyen szép lesz majd: új bútor, új burkolat, szuper konyha, stb., a kitoloncolás időszaka pedig sitty-sutty, hamar elszalad. :)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.05.28. 21:45:22

Köszönöm biztatásodat! (Lám most a bé-variáns érvényesült, és kéri a nap megnevezését. Még mindig péntek van - vagy Péntek.) :)
süti beállítások módosítása