Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.01.06. 17:29 emmausz

Mai mixem

Eledelemet lenyelve kedvenc elememben leledzettem. Heveny szelek reptettek elfele. Kezemben „fegyverem”: melyet menetelve kedvemre csettegtettem. Eme jelenleg felvetteket rendben feltettem eleve egy ezeknek elrendezett helyre, mely mert ezek keletkeztek, egyre teljesebb lesz.
Magyarán egy szeles időben tett Duna-parti sétából hazajőve albumba raktam a ma készült fotókat. Megérkeztemkor Tücsi a napok óta letargiát mutató, „lelombozott,” lógó ágú Norman-fenyőnket leszerelte. A szokott rutinok: girlandok felspulnizva, díszek fajtánként bedobozolva, a betlehem figurái darabonként papírba göngyölve, majd dobozba rakva. Semmi új nincs a metódusban. Az évek óta használt spárga előkészítve. Egy masni a fenyő felső ágai alá, majd a szélesre tárt ablakon óvatosan leeresztettem a garázsok elé a mintegy kétemeletnyi magasságból. A fenyő rendben landolt, ami azt jelenti, hogy elég hosszú volt a spárga, és azt is, hogy nem szóródott szét vödörnyi tűlevél az érkezés alkalmával. Lent felnyaláboltam a fácskát, miután leoldoztam és feltekertem a madzagot. Majd elindultam vele a gyűjtőhelyre, a ház sarkához. Ez a rutin is kb. jó húsz éves. Minden évben hajszálra ismétlődik a karácsony záróaktusaként.
Vasárnap újra agapé.
Mi rendezzük Tücsivel.    
Próbáltam tisztázni magamban, hogy mit is szeretnénk voltaképpen. Emlékeim szerint jó öt éve indult ez a mise utáni együttlét. Akkor a Kőleves c. mesét mondtuk el, mely tudvalevően arról szól, hogy a vándor bekéredzkedik egy házba, hogy ott főzőcskézzen. Vizet forral, majd egy követ rak a vízbe. Kóstolgatja, és sót kér. Ettől jobb lett. Majd zöldségeket, miegymást. A falu érdeklődni kezd, milyen is az a kőleves. Mindenfélét hoznak hozzá, hogy jobb ízű legyen. Végül mindenki megelégedésére együtt fogyasztják el a finom ételt.
A mese azt célozza, hogy együtt megyünk valamire, álljunk szóba egymással, és ki-ki tehetsége szerint adjon a közösbe és fogadjon el ugyanonnan. Így válunk egymást becsülő közösséggé.
Évek múltak el. Egy évindító alkalmával megpróbáltam leírni, hogy minek a helye az agapé. A kölcsönös ismerkedésnek, egymás kínálásának, személyiségünk mások előtt való megnyitásának a lehetősége és helye ez a találkozás.
És most itt állok, és újra kezdjük a … mit is?
Agapé. Nekem a szó annyit jelent: szeretlek, mert szeretlek. Szeretlek, mert vagy.
De a források ettől némileg eltérően aposztrofálják. Agapé a szeretet megnyilatkozása. Az őskeresztények testvéries szeretetlakomája, amely a hívők egységét és a szegények megsegítését szolgálta. Az eucharisztikus áldozattal párhuzamosan tartották. Visszaélések miatt megszüntették, később újra szokásba jött. Eddig a leírás.
Sok mindent nem tudok hozzáfűzni az előzőekhez.
Korunk az elidegenedés kora. Nehéz áttörni az egymástól való elkülönülés falát, de nem lehetetlen.
Próbálkozunk. Annál is inkább, mert szoknunk kell(ene), hogy az üdvösség közepe alighanem valamiféle személyiségcsere lesz. Remélem, nem akar mindenki az örök életben szoliter-játékok előtt ülni, magába roskadni, maszekolni.
Gyakorolnunk kellene hát, hogy hogyan és miben lehetünk egymás hasznára, miféle tehetségek, karizmák rajzolódnak ki a megjelent élőkön.
Meg kellene tanulnunk egymás különbözőségében gyönyörködni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr745169566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása