Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.04.14. 14:39 emmausz

Kapcsolatban

Elvira főz, Mica bevásárol. Levente az enyém néhány órára. Megpróbáljuk hasznosan tölteni az időt.
Igazából ismétlődő gyakorlatokra veszem rá negyedéves unokámat. Olyasmi ez, mint az iskola, ahol nem kényszer a tanulás, bármikor megszakítható és olykor átmegy játékba a foglalkozás. Olyan is, mint a Szentjánosbogár-tábor, ahol a témacsoportokat játékok szakítják meg.
Inkább lássuk, mit is csinálunk.
A tornaóra alapozással indul egy választott tatamin, pl. a kanapén. Biciklizés, láb- és kézizmok különféle mozgásainak ismételgetése. Amikor ebből elég, akkor jön a hasra fordulási manőver bemutatása. Kéz a test mellett kinyújtva, a láb és fenék átfordítása … és kész. A fejecske marad profilban a peluson. Ilyenkor jön a „gyúró”, és egy kicsit megmasszírozza uncsi hátát, lapockáját, vállát. Amikor elunja Levente (elég gyorsan így tesz), akkor a manővert megismételjük visszafelé. Kéz a test mellé, fenék-láb átfordítása … és kész. Többnyire arccal felfelé fordítom, hogy kommunikálhassunk.
Biológiaóraképpen megérintem valamennyi tagját a bokájától a feje búbjáig, és mondom, hogy mi micsoda: füle, orra, szája, szeme, karja, keze, hasa, melle, combja, térde, lába, bokája, sarka.  Ezt követi a
Magyar óra: Elmondom neki, hogy milyen magánhangzók vannak. Ő válaszol kedve szerint. A mimikát is gyakoroljuk. Kinyújtom a nyelvem, olykor utánozza. Majd a szokásos mondóka következik: a csip-csip-csóka. Ez valamiért humorosnak tűnik neki, mert megmosolyogja. Ha úgy veszem, ez egyben énekóra is, merthogy keverednek a dolgok: egy szótagolva előadott kiszámoló, egy ének. Ha elfárad, beültetem a kosarába. Hintázunk. Ez az én tornaórám. Addig ő pihen.
A környezetismeret óra abból áll, hogy ölbe veszem, ahonnan kifelé tekintget. Sétálunk körben a lakásban. Mondom, hogy mit lát, ha ugyan tényleg azt nézi, amire gondolok.
Hittanóra is volt. A Jézuska, Jézuska, figyelj most reám… - nótát énekeltem neki. Más alkalommal a rádióban végighallgatta az olvasót. A visszatérő szövegeket szereti. Hát az meg csakugyan olyan.  
Majd újra lefektetem az ágyamra. Én mesélek neki, ő meg visszabeszél. Mondom, amit én tudok, ő meg, amit ő tud. Amit ő tud, az egyre inkább kezd hasonlítani arra, hogy „éhes vagyok”!
Elterelő hadműveletet indítok. Átmegyünk az ő szobájába, felkurblizom neki az altatóra mozgó ringlispílt. Ő a pólyázóról hallgatja a zenét, és figyeli távolról a figurák (egy maci, egy kacsa, egy maci, egy kacsa) mozgását. Látom a tekintetén, hogy közelebbről is szeretne megismerkedni velük. Odaviszem a játékhoz. Szemmagasságban vonulnak el előtte a plüssfigurák. Olykor odabokszolunk nekik, hogy érdekesebben mozogjanak, meg hát a kapcsolatfelvétel céljától indíttatva.  Ezután már csak jó étvágyat kívánok neki, mert közben megérkezik a mama.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr15169676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.04.15. 10:11:30

De jó neked! És Leventének is milyen jó...

Ismeretlen_11533 2012.04.15. 11:46:24

Pontosan. Az előbb mondom menyemnek: Ti nevelitek, én meg élvezkedem. Nem rajtam elsősorban a felelősség, viszont nagyon szeretem az istenadtát!

Ági 2012.04.15. 12:27:39

Ez aranyos kis életkép volt! :)

Ismeretlen_11533 2012.04.15. 14:30:56

Köszi. Én csak leírtam. Az élet diktálta.
süti beállítások módosítása