Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.04.23. 10:49 emmausz

Itthon

Tegnap arról beszélgettünk, hogy mikor éreztem jól igazán magamat a bőrömben. Mi tagadás a legjobb négy évem az első Orbán-kormány idejére esett. Szoktam is mondani, éltem négy évet, tengtem sokkal többet.
Miért?
Most magyarázzam el, hogy a Rákosi-korszakban mindenki szabadon kiröhöghette a hívő embereket, visszafelé pedig megtorlás járt érte. Másodrendű állampolgár voltam saját hazámban, mely szintén hitványnak tituláltatott: „utolsó csatlósnak”. A regnumi perek és házkutatások, börtönzések idején se éreztem biztonságban magamat saját hazámban, ahol a legképtelenebb vádakkal illették az ifjúságot felemelni kívánó papokat. Ezektől nem kaptam röhögő görcsöt.
A rendszerváltás idején elég hamar munkanélküli lettem. Így az Antall-kormány idején, a kabinet akaratán kívül, de mégis a periférián tudtam magamat, hatalmas anyagi hendikeppel, négygyermekes családfőként. Anyagilag később helyre jöttünk, de az egyházellenességet folyamatosan éreztem a Horn-kabinet (sajtója) részéről.
Nekem valóságos fellélegzést jelentett az első Orbán-kormány. Akik oldották a negatív diszkriminációt, gatyába rázták a gazdaságot, amennyire 4 év alatt lehetett, bemutatták az Álmodó Magyarok szépséges jubileumi kiállítását, és teret engedtek az alkotások kibontakozásának: „Merjünk nagyok lenni!” Itthon voltam itthon.
Mindent, ami ezután következett, mint életminőségem külső meghatározóinak rontását tapasztaltam meg. Eladósítás, pártkatonák nyomulása. Úgy éreztem, hogy fogy a levegő körülöttem. Máig így érzem. Saját országomban, a saját értékrendemet képviselő kormány ellenére, mely olyan elképesztő nemzetközi sajtóterror alatt dolgozik, hogy normális ésszel fel sem fogható az a gyűlölet, mellyel világszerte illetik. Nigériai barátom meséli, hogy az ottani lapok, és a tévé hosszasan kritizálja OV.-t és tevékenységét, s ha valami jót kell róla mondani, azt mínuszos hírben, vagy – a tévében – tíz másodpercben elintézik.
Az EU is szembemegy ezzel a törékeny kis országgal.  Sokan látják ezt, s kevesen fogalmazzák meg. Pedig eme egyszerű igazság 2000 év óta változatlanul érvényes.
A mai evangélium éppen azt fogalmazza meg, amiről idáig eszmélkedtem. A Mester előre figyelmezeti tanítványait arra, ami rájuk és követőikre vár a jövőben:
Ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha a világból valók volnátok, mint övéit szeretne benneteket a világ. De mert nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak benneteket a világból, gyűlöl benneteket a világ. Gondoljatok a tőlem kapott tanításra: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják. S ezt mind az én nevemért teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.” (Jn 15,18skk)
Csüggeteg azért nem vagyok. Már a nyolc boldogság utolsója arról szól, hogy boldogok vagytok, ha miattam szidalmaznak és üldöznek titeket, és hazudozva minden rosszat fognak rátok. Örüljetek és ujjongjatok: nagy lesz a jutalmatok a mennyben. A Mester megváltó szenvedésében való önkéntesen vállalt részvételről beszél itt.
A lelkes apostol olyan, mint az atléta, akit nem érdekel, hogy terepfutás közben felsérti bőrét a tüskés bozót. Figyelmét a célra irányítja, és szabaddá, boldoggá teszi a mozgás öröme, a győzelem reménye, az önlegyőzés mámora.
Uff.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr455169686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása