Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.05.21. 20:53 emmausz

2 perc immanens, 2 perc transzcendens

Elszállt ez a nap is. Reggel mise után eliszkoltam egy megrendelt Janikovszky-kötetért: Akár hiszed, akár nem. És akár hiszed, akár nem, megint kértem mellé egy plusz ajándékot. Ezúttal Lux Alfréd: Átokfajzat c. ifjúsági regényét csatolták. Megint bekocogtam a szakrendelőbe, hátha kevesebben várnak a bőrgyógyászaton. Nem állítom. Huszonöten voltak. Ezúttal kitartottam. Még jó, hogy hónom alá csaptam a regényt. Túljutottam a felén, mire rám került a sor: Ekcéma és mittudoménmégmi. Háromféle kenőcs, olykor kontrollra vissza jobb körülmények között. (Nem kell majd sokat várni.) Itthon ebéd után a posta következett csekkek, levél, adóbevallás, ajánlott küldemény felmarkolása, majd kp.-felvétel a bankomatból. Hazaérve könyv befejezése (ha már egyszer elkezdtem). Közben-közben Leventét több hullámban megismertettem a szomszéd kertjével. Módfelett szeret az erkélyről nézelődni. Talán meg kíván felelni Pilinszky megállapításának, aki egyik prózájában leírja, hogy a csecsemők mennyire boldogok, és milyen kitartóan szemlélik a faágak mozgását, a levelek szél által rajzolta légies íveit.   
Szokásommá lett fohászkodni családunk halottaiért. Ki tudja, hol vannak, mi a sorsuk. Várják-e, hogy segítsünk nekik innen? Ugyanígy tetszésemre szolgál a nemzetért folyó ima esténként nyolckor a MR-ban. Egyszer erről írtam: Egész Európának ajánlanám, mondogassák csak, amit mi: hogy a szomszédos népek egymást kölcsönösen tartsák tiszteletben, és fogadják el egymást. Persze kiterjesztve saját szomszédainkra is, aki szemben laknak vagy mellettünk. Aki vallásos, az megérti az ima pozitív mivoltát, aki vallástalan, annak egy viccel szolgálhatok.
Felkeresi valaki a barátját, és megrökönyödve látja, hogy az ajtófélfára van egy patkó szögezve. Kérdi a házigazdát: Te, csak nem vagy babonás! Dehogy vagyok, de azt mondják, hogy annak is szerencsét hoz, aki nem babonás.
Komolyra fordítva, sőt nagyon komolyra fordítva a szót: Mostanában volt az Úr mennybemenetelének az ünnepe (Himmelsfahrt). Krisztus utolsó mondatainak egyike: Menjetek az egész világra és hirdessétek minden népnek az evangéliumot. Az örökzöldkérdés: Mindenkinek el kell-e mennie az egész világra? Azt hiszem, szó sincs róla. A helyben maradóknak legalább ekkora missziós feladatuk van: „Úgy éljetek, hogy tetteiteket látva az emberek dicsőítsék az Atyát”. Ez a tömör mondat, hatalmas tettek még hatalmasabb alázattal történő végzését célozzák. De a legegyszerűbben megfogalmazott tennivalóink az aranyszabályon kívül (tedd azt, amit szeretnél, hogy mások neked tegyenek) a következő cselekvéssor: éhezők etetése, szomjazók itatása, betegek látogatása, csórék felöltöztetése, hajléktalanoknak szállás biztosítása, a foglyok kiszabadítása (gondolom elrabolt emberek kiváltása a rabszolgasorsból stb.).
Hol is tartunk?


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr975169722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása