Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.07.03. 08:56 emmausz

Egy boldog emlékezetű szerzetes naplójából. 2. rész

Akik nem haltak bele az előző napi gondolat- és élménytöménységbe, azoknak íme a folytatás. Ezúttal a boldoggá avatásra váró Marcell atya gondolatfoszlányainak a befejező része. Hadd említsem meg, hogy a naplóbeli feljegyzések a Rákosi- és a Kádár-korszakban keletkeztek. Azért fontos ezt kiemelnem, mert semmiféle utalás nincsen bennük arra, hogy az ateisták így, a párt amúgy...
– Jézusom, szeretlek zsábámmal, gyengeségemmel, da nagyon a süketségemmel, a kedvezőtlen időjárással, … megaláztatásaimmal, rossz természetemmel, minden jóval, irgalmasságoddal, mit szüntelenül adsz. 164. o.
– Jézus Bossis G.–hoz:
– „Beszélgess Velem! Nincs az az imádság, ami ennél jobban tetszene nekem!”
– Ezért az egy fohászért: »Jézus Szentséges Szíve, irgalmazz nekünk!« – több kegyelmet adok, ha szeretettel mondod, mint akármilyen gépies imádságért.”
–  „A jó szándék nélküli cselekedet olyan, mint a test lélek nélkül.” 165. o.
– Keresztes Szent János: „A tiszta istenszeretet egyetlen indulata többet ér, mint az egész anyagi világ.”
– Az önszeretet hamisít, fertőz. Amikor kész a teljes tisztulás? – Fahasáb a tűzben. Érdemes volna kizárólag erről tartani lelkigyakorlatot. 171. o.
– Syracusai könnyek: …tavaly a kórházban a krízis éjszakáján  valaki odalopta a syracusai könnyekkel áztatott vattát az utolsó óráit élő beteg szívére. Észre sem vette akkor. És az anyai könny öreg gyermeke – megmaradt. Él! 180. o.
– Nagy Szent Teréz magyarázza övéinek: „Isten bennünk lakik”, s így biztatja őket: „Aztán, leányaim, az Isten szerelmére, ne hagyjátok Őt magára!” 193. o.
– Keresztjeink: Hol vannak? Mindennapi életünkben, környező felebarátainkban, emberi természetünkben. 195. o.
– Jó tanácsok a lelki ember számára a mai élet hajszájában:
Legyen mindig kéznél az evangélium, az Apostolok levelei! Mindennap egy keveset olvasni belőlük…Kempis Krisztus követése. Egy-egy mondatot elolvasni. Gyakran végiggondolni a keresztút stációit, akár villamoson, a Szűzanyával együtt. … Mindig szeretetben élni, és szüntelenül tenni a jót. 196. o.
– Gyönyörű élmény volt! … Egységben a Szűzanyával. Sokáig gyönyörködtetett. … Mi egyesít gyorsan, biztosan Istennel? … A szerzett, a kiharcolt, vagy kikönyörgött szemlélődés.
Ezer példa van rá!
Gondold el a szerelmeseket! Nézik hosszan egymást, majd befalják testüket, lelküket, szívüket. Kész a szerelem, amely egyesít és lesz belőle – házasság. Először eljegyzés, mindenről és mindenkiről való megfeledkezés, ráfeledkeznek egymásra, megszerették egymást, egyek lettek, lélekben azután testben! Mert szemlélték egymást – összeolvadtak, szoros egység támadt két lény között. Egy lett a kettő! Szemléld gyönyörködve a természetet. A tengert, a tájat, egy leszel vele. …
Szemléld a kisgyermeket. Anyja elvész szeretetében. Bolondulásig szereti gyermekét. Egyek lettek.
S vidd át a lelki életre: én és Isten, egy vagyunk, egybe tartozunk, átömlünk, mint a szivacs a vízbe, mint víz a szivacsba – egy lesz vele. … Ez a végcélja az emberi életnek, a Színelátás.
– Mi a szemlélődés Ker. Szent J. szerint: „állandó szerető tekintet, figyelem Istenre.” A szerelem lobogjon a szemedben, és mindezt igyekezzél állandósítani. (rövidítésekkel) 198–199. o.  
– Emerson: „A mi állapotunk tragédiája, hogy  rosszul csináljuk a jót, és nem jutunk el odáig, hogy a jót jól csináljuk.” „A tisztának minden tiszta.” 204. o.
– Gyors kurzus a gyakorlati lelki életre: Ne szeressem, ne keressem soha önmagamat!
Szeressem, keressem mindig Istent és a felebarátomat! ... Minden azon múlik, hogy a lélek fölemelkedése, Istenhez kapcsolódása megtörtént-e. S hogyan. Ha bekapcsoljuk a villanyt, már világosság ömlik el előttünk. 214. o.
– Jézus mondta Sienai Szt. Katalinnak: „Gondolj Rám, és Én gondolok rád! Foglalkozzál Velem, és Én foglalkozom veled!” Magasztos fogalmazásokra nincs szüksége Jézusnak! Hanem a puszta rágondolásra! Zsoltár: „Az Úrban leld gyönyörűségedet, s szaved óhaját megadja neked.”
Bármit kértek a nevemben – mondja az Úr, Atyám megadja nektek. Hagyja magát befolyásolni az Isten. 215. o.
– Az imát addig gyakorolni, míg egészen bele nem melegszünk. Ez a bekapcsolódás a természetfelettibe mindent megér. 216. o.
– A keservesen nehéz lelkiállapotban, de mégis kitartóan végzett szeretetgyakorlat tíz, sőt száz olyan szeretetgyakorlat értékével is vetekedhet, melyeket érezhető lelki vigasz állapotában végeztünk.
Az eszközök eszköze az imádság. Éljünk a jelen pillanatnak, anélkül hogy törődnénk a következő perccel. 228–229. o.
– Azért olyan egyszerű Istent szeretni, mert Ő maga a Szeretet. Így hát egyszerűbb valaki vagy valami nincs Nála.  233. o. (Ugyanezt gondolom én is, és még oly sokan.)

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr205169772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.07.03. 09:08:59

Jó követni, hogyan gondolkodik egy másik ember. Mintha blogíró lenne. :) (A tartalmas blogokra gondolok.)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2012.07.03. 10:19:32

Ha ma itt élne, gyanítom, hogy a neten közzétenné életideá(l)ját. Helyette megpróbáltam valamit visszahozni az ő világából. Soraidat köszönöm.
süti beállítások módosítása