Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.11.07. 17:08 emmausz

Futok a pénzem után?

Van néhány szoliter játék, amelyet elég kitartóan űzök. Az egyik a tripeaks nevű. Egyfajta pasziánsz. A kirakósdi elvileg tétre megy. A tét attól az, hogy nem pontot szerzek a játék során, hanem dollárt nyerek vagy veszítek. A játékon beállítható, hogy számolja a játék állását, mely 23 lépésből áll. (Ennyi húzásból kell kihoznom a maximumot.) Számolja a nyert vagy vesztett összeget, számolja a lejátszott játékok számát. Így jól megismertem saját képességemet. Átlagban egy meccsen 10-11 dollárt nyertem. Ma ez nem így van. Ha azt kérdezed, ostobább lettem-e, a leghatározottabban tiltakozom. (Azt ismerem el csupán, hogy játékkal tölteni az időm egy részét, az ostobaság lehet. Ámbátor…) Tehát formám a régi, mégsem sikerül játékonként átlagban csak egy-két dollárt besöpörni. Azt képzelem el, hogy a játék úgy van megszerkesztve, hogy egyre nehezebbé váljon a nyerés?!
A másik játék azért szoliter, mert nem többedmagammal oldom meg a keresztrejtvényeket, hanem egyedül. Régóta az Olaszmódra c. rejtvényekkel bajlódom.
Közbevetés.
A mozi (h)őskorából származik az a felismerés, hogy a mozi a világ legjobb bulija. Még azt se tudod, hogy mit fogsz látni, de már leperkáltad érte a beugrót. Nem hallottam róla, hogy a világon bárki visszakapta volna a mozijegye árát azzal az indoklással, hogy nem tetszett neki a film. Aki megállapította, hogy mekkora buli a film, nem sokat tévedett. De ha ugyanezt mondta volna a keresztrejtvényekről, akkor se tévedett volna sokat.
Hogy miért?
Megveszem a lapot. Fizetek érte néhány száz forintot, azután elkezdem a fejtést. Nagyon sokáig nem is volt ezzel semmi bajom. Adva a meghatározás, keresem a szinonimát, a hasonló szót, azt, amely alkalmas arra, hogy létrejöjjön egy vertikálisan és horizontálisan értelmes kitöltőcske. Majd a jól végzett szellemi teljesítmény örömével a lelkemben megpihenek, és megelégedetten nyújtózom egyet: íme, agyam nem tompult el, felismerem a lehetséges összefüggéseket.
Ámde.
Az a hír járja, hogy a keresztrejtvény-gyárosok számítógépes programot eszkábáltak össze, s a rácsos ábra meghatározásait pillanatok alatt legyártja a gép. Lehet, hogy nem igaz ez a feltételezés (bár miért is ne, és utóbbi esetben vajon tisztességes-e a rejtvénykészítésért járó honort ugyanúgy bekasszírozni, mintha szellemi fáradozással járt volna összeállítása). Miért gondolom a gépi készítést? Azért, mert egyre több századrangú szamárságot kellene tudnom ahhoz, hogy egy rejtvényt megoldjak. A fejem viszont nem erre kultúráltatott. Nézzünk néhányat kapásból az újabb anyagok között:
Spanyol város Leon közelében, Almati régebbi neve, cseh történeti festő, francia könyvillusztrátor, a milanói Meazza stadion neve 1990 előtt, angol etnológus, akkád istennő. Amikor ezekből keresztben és hosszában több összejön, akkor kezdek kételkedni benne, hogy vajon normális vagyok-e? Normális vagyok-e, amikor nem tudom a helyes választ, olykor még meglévő betűk segítségével se? Normális vagyok-e, amiért olyasmin töröm a fejem, amit, ha tudnék, akkor se volna jó eme tudásom semmire se.   
És most jön az igazi kérdés? Normális vagyok-e, amikor a megfejtés igényével szembesülök egy rejtvénnyel, melynek meghatározásait folyamatosan adják, még annyi segítséget sem adva, hogy megadnák: innen kezdve már a függőleges meghatározások jönnek.  Normális vagyok-e, amikor egy rejtvényábra elé ülök, és ezt olvasom: a vízszintes és a függőleges meghatározásokat megkeverve közöljük.
Amennyire gyerekkorom meséjére visszaemlékezem, Hamupipőkének rosszindulatú mostohája a lányka ellehetetlenítése céljából adta feladatául, hogy különféle magokat válogasson fajtánként külön kupacokba. Tudta, hogy a kásaheggyel aligha lehet rövid időn belül megbirkózni.
De, kedves feleim az Úrban! Ezért a rejtvényújságért – mint említettem volt – pénzt fizettem. Normális vagyok-e tehát, ha azért fizetek, hogy büntessen meg a lapgazda egy kásahegynyi értelmetlenséggel?  És mit gondoljak arról a rejtvényszerkesztőről, aki feltehetőleg hülyének néz engem, és józanésszel elképzeli, hogy majd rendet teremtek az általa mesterségesen teremtett zagyvaságban.
Azt hiszem, nem veszek több keresztrejtvénylapot.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr965169915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2012.11.07. 21:15:18

Szerintem vegyél rejtvényújságot, csak egy másikat, amelyikben normál keresztrejtvények vannak. :-)) Nagyon sokfélét lehet kapni. Én is szeretek keresztrejtvényt fejteni, mindig van itthon 1-2 füzet.

Ismeretlen_11533 2012.11.07. 22:07:29

Nem mindig van az, amit kedvelek. És akkor belebotlom efféle otrombaságokba. Jut eszembe: M. Te szereted a régi Bp-fotókat. Itt is találsz:http://www.ilyenisvoltbudapest.hu/
süti beállítások módosítása