Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.02.02. 12:58 emmausz

Túlélsz, pöcök!

Szelektáljunk? Mikor?
A kérdés attól érdekes, mert úgy vélem, fogyasztói társadalmunk minden tagja annyi kacattal veszi körbe magát, hogy maga se tudja már, mi mindene van. Nincs ideje, hogy az értékes, hosszú időre szóló tárgyait elkülönítse az efemerektől, nincs ideje még arra se, hogy napjában megszabaduljon mindazoktól a vacakoktól, amelyek előbb-utóbb kiszorítják saját otthonából. Rövidebbre fogva: nincs ideje szelektálni.  Megtart egy tíz éves röntgenleletet, de nincs végrendelete. Megtart ezer képeslapot, de nem is olyan egyszerű az örökösöknek kitalálni, hogy közművekkel, pénzintézetekkel szemben hol tart követeléseivel, tartozásaival. (További szemléletes részletekkel szolgálhat Karinthy F. Zsebeim c. krokija.)
Ezért az eredmény kimenetelének a kétségességével fog hozzá a halandó, hogy valamiféle rendet vágjon az örökölt holmik között, s fajtánként válogassa szét a megőrzendőt az eldobandótól (Lásd: Hamupipőke). A munkát nem lehet megspórolni, mert bármelyik kabát bármelyik zsebében ott lehet az üzenet, az érték, az utalás egy nyomra, melyen el lehet indulni lényeges valami megtalálásának az esélyével.
Az elhunytat persze minden esetben fel kell mentenem bármiféle kritika alól. Egy közérzetében elbizonytalanodó, testében valamennyire hanyatló embertől igazán nem várható el, hogy nekiugorjék a kásahegynek. Egyébként is nehezen látható be: mit kell kiselejtezni, mit pedig megőrizni. Hányszor fordult elő életemben, hogy az évtizedig kerülgetett alkatrészt végre valahára kivágtam lomtalanításkor. Két nap múlva szükség lett volna rá.
Ha még kételyed támadna igazam felől, konkrét bizonyítékkal szolgálhatok.  Ugye nekem baj van a fülemmel. A felhangok elbizonytalanítanak afelől, hogy milyen magasságú hangot hallok. Ehhez képest reménytelen, hogy én, aki valaha évtizedeken át kórusban énekeltem, valaha újra ezt tegyem.  A kottákat mégis őrizgetem. Nos, egy negyed órával ezelőtt Kati érdeklődött, hogy hogyan találhat rá a Fehér gyolcs c. spirituálé hanganyagára a neten. Odaléptem a kottákat őrző „Adriá”-hoz, előkaptam a kívánt kottát, beírtuk a gugliba a kottán szereplő angol címet. Azonnal két találatot dobott ki a youtube.
Tehát nem is olyan egyszerű a tárgyak szelektálása. A legtöbb, amit érdemes megtenni: fajtánként rendezni az iratokat, tárgyakat. Ez megkönnyíti a válogatást, keresgélést.
Igazamat alátámasztja még Örkény István is, aki egypercesében arról mesél, hogy szelektálhatok, ameddig akarok, számos felesleges tárgy marad utánam. Idézem (tudom, egyszer már megtettem):
Címe: Sóhajnak beillő szózat egy ismeretlen rendeltetésű vasdarabhoz, mely a történelem viharain keresztül szép csöndben meglapult egy limlommal tele ládikóban, mert se nagyapámnak, se apámnak, se nekem nem volt merszünk szemétre dobni, és az utánam jövőnek se lesz.
A téma kifejtése:
Túlélsz, pöcök.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr565170016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása