Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.03.21. 15:55 emmausz

Nyelvi játékok

– A Tinta Kiadó kétféle játékot kínál, a nyelvi totót és az akasztófa játékot. Az előző attól furcsa, hogy csupa ritkán használt idegen kifejezés magyar megfelelőjére kérdez rá. S jó megfejtések esetén azon örömködik, hogy aki ennyire ismeri az idegen terminusokat, az jó eséllyel képes elkerülni őket, hiszen ismeri magyar megfelelőiket. Ha így van, kissé öngól ízű a dolog, mert játszva arra tanít, hogy miféle érdekes idegen szavak találhatók, melyeknek magyar megfelelőik is vannak.
– Az akasztófás játékot gyermekkoromban is műveltük.   
Egy kevés vonallal összetákolt akasztófára került rá egy figura. Annak a felakasztása történt, aki hibás betűket sorolt egy olyan vonalrendszerre írandóként, melyek betűként egy-egy mondást tartalmaztak. (Gyerekkoromban filmcímeket kellett kitalálni, és az rázósabbnak bizonyult.) tehát ahány vízszintes vonal, annyi betűből áll a megfejtendő cím, mondat, bármi.
Adódik, hogy a rövid és ritkán előforduló betűkből álló mondásra nehezebb rájönni, mint a hosszúakra, hiszen a szöveg összes azonos betűjét be kell egyszerre jelölni helyes találat esetén. Mondok egy példát. A kitalálandó filmcím _  _ _ . Ez elég nehéz, hát még, ha a ritka p betű áll középen. (APA)
– Szeretem a kvízpart lényegesen többféle nyelvi játékát. Nem sorolom fel őket. Akinek szabadideje van, és szeretné agyának tornásztatásával eltölteni, számos jól összerakott nyelvi (és sok egyéb) kvízjátékot talál itt. Még német és angol nyelven megfogalmazottakat is.  
– Időnként lemérem, hogy hogyan állok a helyesírással. Erre igen alkalmas a  
szerkeszt.hu  weboldal Teszt „játék”-a: http://szerkeszt.hu/teszt.php. Száz szó helyesírását kell megtippelni. Azonnal mutatja az eredményt, pirossal jelöli a helytelen válaszokat s mellette aláhúzva a jót.
Ennyit kedvcsinálóként, és jó szórakozást!
Onnan veszem a következő poénos mondatokat is zárásképpen: „Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn eyegs bteűt, cask a szót eszgébéen. ”
Réted mriől szló a szvegő? :)

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr405160497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto 2013.03.22. 15:35:10

Szegény nyomdai korrektorok!

Szemünk automatikusan jól olvassa azt, ami rossz.(?)

emmausz 2013.03.22. 17:21:14

Nagy csapda, hogy jól olvassuk a rosszat, s igen lelassítja a munkát. Persze sokat kiszűr a helyesírás-ellenőrző, de nem mindent. Ha az „látja”, ás, úgy hagyja, még akkor is, ha és dukálna.
süti beállítások módosítása