Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.09. 09:09 emmausz

Bálványaink – bögréink


Amikor Miki sógor dolgozni kezdett, vett egy nagy szőnyeget. Már régen szerette volna feldobni vele a nagyobbik szobát. Kigurította a parkettet csaknem beborító textilt. Az eseményre összegyűlteknek alig maradt hely a szegélye mellett. Ott tipegtek körülötte. Miki csaknem rálökdöste őket a szőnyegre. Nem kiállítási tárgy ez, hanem szőőőnyeg! – hangoskodott. – Azért vettem, hogy használjuk. Nem az ember van a szőnyegért, hanem a szőnyeg az emberért.

Igaza volt. Magam is így fordulok a tárgyakhoz. Használom őket, s vigyázok rájuk, hogy sokáig szolgáljanak. Megjavítom őket ugyanezért, és kidobom őket, amikor végképp hasznavehetetlenekké válnak. A békebeli tárgyakat még úgy „építették” meg, hogy sokáig működjenek. A maiakat úgy, hogy javításuk vagy lehetetlen legyen, vagy ne érje meg, mert olcsóbb újat, többet tudót venni (pl. mobil, pl. autó, pl…) Bevallom, magam ösztönösen a jól építettet favorizálom, becsülöm Csoszogi mester munkáját. (Aki alig találna olyan cipőt, mely javítható [kérge, talpbetéte, sarka, talpa, spicce, flekkje]).
Most kicsit itt hagyva az eddigieket, néhány bögréről vallok.
A bögréket is használom, ameddig csak lehet. Ha fülük törik, addig kalapálom a csonkot, míg elveszti kézsértő szilánkjait. Fül nélkül legfeljebb pohárként viselkedik.
Az egyes bögrékről.

A legpocsékabb bögrénk kínai (sima átlátszó öntött üveg). Vastagfalú és -fülű. Tömegénél fogva bírja a forrót, de inni belőle utálatos. Túl sok a falátmérője. Nem szeretem igazán.
Tegnap írtam egy szép formájú bögréről, NY. felhőkarcolóinak sziluettjét mutatta. Karcsú, szépen formált és fényezett bögre volt. Valaki egyszer leejtette. Annyira összetörött, hogy esélyem sem maradt rá, hogy valaha funkciójának megfelelőre lehetne varázsolni. Rövid gyász után kidobtam.
Magam se tudom miért, kevéssé tetszenek a felül szélesülő – csonkakúp alakú – bögrék. Elég sokat spájzoltunk belőlük. Alighanem olcsón mérte az üzletkp.
Magam a hengerded formájú porcelánbögrét szeretem, amely se nem szűkül, se nem bővül a felső szélén. Ezekből sokat vettünk, s időközben elfogytak. Az Alföldi porcelán formatervei és termékei voltak. Szerettem a kecskeméti gyár dizájnját (könnyen mosogatható-szárítható étkészletek). Máig szívesen használom tiszta formájú és egyszerű fehér zománcú bögréiket. Egyik fehér alapon színes mintájú bögréjük csókolódzó galambpárt ábrázolt. Tudom, giccsbe hajló motívum ez, mégis közel éreztem magamhoz a tükör-szimmetrikusan egymás felé forduló, csőrükkel csaknem érintkező galambokat. Ha jól emlékszem, a készlet minden darabja eltörött az évtizedek folyamán.
Ma terjednek a cégreklámokkal felcicomázott olcsó és nehéz bögrék. Ezeket kellő mennyiségű kávé stb. vásárlása esetén kapod „ingyen”. Aha. Ingyen, persze.
Ilyenből is van itthon. Elviselem őket, és a leggyorsabban elajándékozom, amint akad rájuk „vevő”. Nem érdekel, hogy Segafredo feliratú csészéből iszom-e a Tschibót, Nescafét, vagy fordítva.
Van még kétféle bögre, amiről nem emlékeztem meg. Az egyik névre szól, beleírva: a legjobb testvér, a legjobb apa stb. Ha ezt zománccal égették rá, semmi baj, ellenáll mindennek, aminek egy bögre egyáltalán ellenállhat. Ha festették, akkor sincs semmi baj, mert egy idő múlva leeszi a fene a feliratot a bögréről. Van néhány ilyenünk. Először a legjobb barátnő kopott le, majd a név is halványulni kezdett. Lassan csak a legjobb bögre marad – immár felirat nélkül. Ennek alfaja a kedves családtag fotómatricájával ellátott bögre. Ha használod, nincs az az óvatos kezelési mód, ami rajta tartja a fotót a bögrén. Jártunk így. Mivel a szélükről kezd hámlani a matrica, egy ideig nem zavaró a kopás. De amikor kedvenc unokád arcának fele hiányzik, akkor lekaparod az egészet, hogy legalább a bögrét mentsed.
A másik, a szuvenír-bögre. Rajta egy kép, egy szűkszavú felirat, a többit fejtsd meg. Örököltünk ilyet is. Kedves kép mutat néhány gulipánt, repülő halat. Felirata ennyi: Catalina. Ha jól sejtem, egy Dominikai Köztársaság alatti apró sziget neve ez a Catalina. Hajaz a kép az elképzelésemre.
Még megemlítem a céges bögrék legfetisizáltabb újdonságát. Egy fehér alapon fekete cégfeliratú bögre ez. Ha felforrt benne a teád, akkor a cég neve a reklámjaikon megjelenővel egyezően, színhelyesen mutatja a logót. Jól írtam: ez már-már fétisbögre, varázslat. Inni egyébként ugyanúgy kell belőle, mint ha nem is volna feliratozva. Azért kaptam, mert hűséges maradtam az illető bank szolgáltatásaihoz. Pedig nem maradtam hű, csak lusta vagyok szerződésünk megszüntetésére.
Hosszú lett ez a poszt. Mégse hagyhatom ki a BOSS feliratú félliteres csészéket a felsorolásból. Mivel ma mindenki azt szorgalmazza, hogy sokat kell inni, divat lett ez a méret. S hogy miért éppen BOSS rajta a felirat? Mert ha főnök vagy, megerősít benne. Ha nem vagy főnök, akkor pedig kifejezetten hízelgő, hogy bögréd szerint BOSS vagy. Ugye, aki főnök, az iszik a legnagyobb bögréből.
A még ennél is nagyobb, kb. hat decis bögréink lengyel bögrék. Az ottani piacokon használják mérőbögréknek terményekhez, miegyébhez. Mi teázásra fogtuk őket, s beváltak.
No, itt csakugyan abbahagyom. 
Lábjegyzet. Közöm a Ter 37-hez. Meglehetősen közismert és részletező elbeszélés sorozat indul ettől kezdve több mint tíz fejezetben át, melyek József regényes életsorsát beszélik el. Izrael (Jákob) kedvence a Rácheltől született József, aki két álmot lát, mindkettőben családja hajlong előtte. Ezt elmeséli a rá egyéként is irigy bátyjainak, akik elhatározzák, hogy megölik. Egyszer Izrael ellenőrizni küldi a nagyok után Józsefet. Amikor a pásztorkodó öregek meglátják közeledtét, meg akarják ölni előbb Ruben meg akarja menteni, majd Júda javaslatára eladják egy karavánnak húsz ezüstért. Véres köntösével igazolják, hogy a libling Józsefet vadak tépték szét. Apja hosszas gyászba kezd. A midianita karaván pedig eladta rabszolgának Józsefet, aki így az egyiptomi fáraó kincstárnokának és őrségparancsnokának, Potifárnak a tulajdonába került.    
Közöm. 1. Általában csoportban (galeri, osztag, horda, csőcselék, tömeg, banda, klikk, maffia-csoport, különítmény) bátrabban gonoszok az emberek (úgy élik meg, oszlik a felelősség). Ez mindmáig így van. A gyűlölködő emberek gyűlölete sem egyforma. Akad közöttük jobbszívű, aki hajlik a jobbra. 2. Az ilyennek nagy bátorságra van szüksége, hogy hangját széllel szemben érvényesítse. Magam elismerem, hogy voltak kihagyott lehetőségek életemben, de voltak olyanok is, amikor hallattam a hangomat. A kihagyott lehetőségek soha többé nem térnek vissza. Észnél kell lenni hétköznapjaimban. 3. Nem mindent érdemes elfecsegni. Pl. József csúnyán ráfizetett álmaival val hencegésére.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr775995902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása