Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.15. 11:11 emmausz

Lehettem volna oktató

De milyen rossz oktató lett volna belőlem. Lehettem volna kolormérnök egy textilgyárban, de milyen mérnök lettem volna, s meddig, hiszen a gyár régen megszűnt. Lettem kereskedő, de milyen közepes kereskedő voltam. Lettem publicista, amely területen megfutottam a magamét. Nem többet, talán alig kevesebbet. A minap eszembe jutott, hogy mi lett volna, ha filológussá lettem volna? Ki tudja? Mai eszemmel azt gondolom, hogy nem éreztem volna jól magam a saját bőrömben, mert több „régi kor árnya felé, visszamerengni mit ér”? Hogy mit gondolt a költő, hogy miért alkalmazott valamilyen kifejezést egy író, hogy az abban a korban mit jelentett, vagy jelenthetett. Hogy miért cenzúráztak ki XY írásából valamit, s hogy mi lehetett az a valami; hogy hogyan kell érteni egyes nyelvi fordulatokat stb. Bár a rejtvényeket szeretem, mégis közelebb áll hozzám mindaz, ami a jelenben történik. Nem állítom, hogy Kölcsey epigrammájának jelenre vonatkozó részét maradéktalanul teljesítem, de igyekszem hozzátenni a magamét. Mit is ír? / Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort; / Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl! / A jövendőhöz inkább csak a reményeim kötnek, de a jelen vonz, ingerel, miközben tapasztalom, hogy erőim fogynak. Ma pl. felmerült, hogy egy fotós a Normafánál a téli ónos eső okozta jégvilágot lencsevégre kapta, s mára sokfelé terjesztik, kérik tőle világszerte. A dolgok odakint folynak, s nem a szobában. Mondom is feleségnek: Engem is nagyon vonzott volna a jégbirodalom egyedülálló és soha meg nem ismétlődő alakzatait lefényképezni, de részben közelébe sem engedtek volna, s ha mégis, a tükörjégen tett egyetlen rossz mozdulat veszélybe sodorhatta volna életemet. Nem mozgok már úgy, ahogyan valaha. És akkor még nem beszéltem a jégtől túlterhelt fák lezuhanó ágainak a veszélyeiről.
Maradnak hát azok a tevékenységek, amelyek ellátására alkalmas vagyok. Kicsit több fantáziára van szükségem ahhoz, hogy megtaláljam a nekem való tevékenységeket. Tegnap pl. majdnem lefotóztam Farkasrétnek azt a részét esti kivilágításban, amely az Ördögorom vidéke, és a mögötte elterülő M7-es sztráda és környéke. Végül is nem jutottam oda. Majd máskor. Helyette recenziót írtam.
Összefoglaló a 2Krón 35-höz. A levitáknak nem kellett már rúdon hordozni a frigyládát. Ezért Jozija bátorítására a papok szolgálatába álltak. El is kelt a segítség, mert Jozija soha nem látott pompával üli meg népe körében a pászkát. Hét napig tartott az ünnepség, melyre saját nyájaiból 30 000 bárányt és kecskét adott a népnek, és 3000 marhát. Fejedelmei ugyancsak adakoztak a pompa teljessé tétele érdekében. Jozija idejében Nechó, Egyiptom királya megindult seregeivel az Eufráteszhez. Jozija úgy vélte, hogy meg kell mérkőznie vele, annak ellenére, hogy Nechó figyelmeztette: nem ellened vonulok ki, hanem más ház ellen, mert az Isten parancsolta. Jozija nem érzékelte a figyelmeztetés isteni eredetét. Az ütközet során dárda találta, és a király belehalt sérüléseibe. Jeremiás írt egy sirató dalt, melyet sokáig és ismételten elénekeltek jó királyukat gyászolva. Közöm. Elég egy rossz lépés ahhoz, hogy az ember élete megszakadjon. egy figyelembe nem vett intés, egy érzékcsalódás, akármi. Jozija idejében is éltek próféták, Isten emberei. Csaknem érthetetlen, hogy miért nem kérdezte meg őket. Nincs is rá más válasz, mint az önteltség, a gőg. Talán egy másik is akad: Ez volt neki megírva a nagykönyvben.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr387271487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása