Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.05.05. 09:50 emmausz

Internet: igen/nem

Mivel ma korombeli blogtársam felveti, hogy számára alig felfogható, hogy egykori osztálytársai nem interneteznek, mégpedig tömegesen nem, megpróbálok néhány szempontot felevetni, ami talán elkerülte figyelmét. Szerinte sokan a telefonjukkal bíbelődnek, és kerülik az internet nyilvánosságát.
A részleteket mind nem ismerem, de ha a saját osztályom készségességével hasonlítom össze, akkor az általa emlegetett 3 fő/osztályhoz képest a saját osztályomból 23 érhető utol e-mailen. Vélem, hogy ők jórészt kedvükre szörföznek az interneten is. Utolsó értesülésem szerint legalább öten már elhunytak közülünk, s a többiek, akiket még nem sikerült utolérni a neten, meglehet, hogy rajta vannak, ha nem is ismerjük utolérési lehetőségüket.
Akad aztán olyan kommentelő, aki megírja, hogy ismeri az internetet, a face-bookot is, de elege lett abból, hogy egész nap előtte üljön és lesse, ki mit tesz fel rá. Megértem az ő igazát is. Nincs olyan dolog a világon, amibe bele ne lehetne fáradni.
Magam is feletettem már a kérdést saját magamnak: Vajon nem nőtt bálványommá a net, mint lehetőség? Nem is olyan könnyű rá a válasz. Ami megfogalmazódott bennem: Addig jó nekem az egész rendszer, ameddig olyan eszközt látok benne, amely lehetővé teszi, hogy általa „amit nem mondhatok el senkinek, elmondok hát mindenkinek”. (Karinthy Fr.) Addig értelmes a használata, ameddig van mondanivalóm másoknak, és van érdeklődés bennem (és remélhetem is), hogy ismerőseim, barátaim, rokonaim hogylétéről érdemben kapok tájékoztatást ezeken az eszközökön keresztül. Ilyeténképpen vállalom a veszélyt, hogy nyilvánosság elé kerülnek olyan dolgaim, amiket talán nem kötnék mindenkinek az orrára. Titkon azt remélem, hogy megüzenhetem a világnak: ki vagyok, mit képviselek, hogyan gondolkozom, hogyan tekintek másokra. Mit teszek, mit javasolok, amely dolgok mások hasznára lehetnek. Az internet is lehet annak az eszköze, amely révén az a világ, amelybe beléptem egykor, szebbé válhat, amikor kilépek belőle. Nevezzük ezt a folyamatot a fejlődés lehetőségének, mely viszont az emberi életjelenségek egyike. Szó, mi szó, én egyelőre maradok.
Összefoglaló a Jud 14-hez. Kiakasztják H. fejét a fal ormára. Judit arra biztatja övéit, hogy fegyveresen vonuljanak ki az asszírok ellen, de csak mímeljék a támadást. Azok jelenteni fogják Holofernesznek, aki persze már nincs. Így is történik szóról-szóra. Holofernesz sátrában megtalálják a vezér testét fej nélkül, Judit pedig sehol. Rémület vesz rajtuk erőt, s a zsidók üldözni kezdhetik őket. Achior körülmetélteti magát, hogy csatlakozhasson a zsidókhoz, akik támadásba lendülnek. H. eunucha a népközé fut: „Ó, ti hűtlen szolgák, egyetlen asszony szégyent hozott Nebukadnezár házára”. És megszaggatta a ruháját. Közöm. Azóta eltelt 2500 év. Az IÁ martalócai ma is a látványosan kegyetlen lefejezés módszeréhez folyamodnak. A szaudi rendőrök úgyszintén, és ki tudja, a Közel-Keleten még kik nem. A pánikkeltés és a megfutamítás szintén alkalmazott taktika, mely rendszeresen beválik. Napóleon állítólag menekülni akaró katonáit ezzel állította meg: „Meddig akartok élni, kutyák?!” Én a menekülőkkel értek egyet. Minek szült minket az anyánk, ha ágyútölteléket gyártanak belőlünk. Kik őrültek meg, a hadvezérek, és uralkodók, vagy mi, akiket harcra kényszerítenek megalomániás elképzeléseik miatt. A kérdés véres vonalként vonul végig a történelmen.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr967428244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.05.05. 10:25:27

Igen, itt van a lényeg: "Addig értelmes a használata, ameddig van mondanivalóm másoknak, és van érdeklődés bennem..." - tökéletesen egyetértek. Szerintem számunkra nem is lesz bálvány az internet, mert lehetőséget látunk benne és eszközként használjuk.

emmausz 2015.05.05. 11:08:56

Ez jó. Élünk vele, mert van.

Rozsa T. 2015.05.05. 16:27:58

Csak az a probléma, hogy melyik az a pont, amikor a mondókám "nem elég" érdekes mások számára?... Honnan tudom én ezt meg? A blogstatisztikák nem elég beszédesek. Sokan kommentelés nélkül olvasnak (velem is előfordul). A F-B rettentő felületes. Mégis teszem. Hogy miért is? Önkifejezés? Ez sem hanyagolható támpont, talán.

emmausz 2015.05.05. 21:35:44

V.v.Gogh talán ha egy képet adott el életében. Ma a legkeresettebb festők egyike. Blogjaink értékessége hitelességük, amelyről csak némi tudomásunk lehet. A kommentek ebben az érzésünkben megerősíthetnek, de el is bizonytalaníthatnak. Alighanem belső iránytűnk diktálja a témát, az írások gyakoriságát. Ma olvastam Kertész Imrétől: - az írás felfokozott élet. Másutt ugyanő: A művészet mindig ünnepnek tekinti az életet.
süti beállítások módosítása