Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.05.19. 22:03 emmausz

A vonaton

Egy utazás során, még ha az ország határain belül marad is, adódnak emlékezetes epizódok. Szombaton is így volt. Ülök a Rail-Jeten. Velem átellenben rézsút négy kínai fiatal. Amikor éppen nem telcsijüket simogatják, trécselnek. Onnan gondolom, hogy kínaiak, hogy igen sűrűn hallom a ty-hangzót tőlük. Ez a ty lágyabb, mint a magyar. Amikor pedig se beszélgetnek, se a mobiljukat nem simogatják, akkor terülj-terülj asztalkává varázsolják a négyes üléshez járó sík lapot. Van rajta mindenféle jó. Croissant, déli gyümölcs, édesség. A köztünk lévő néhány méteres távolság ellenére hallom, hogy finom csámcsogó hangot hallatnak. De ezt is másképpen teszik, mint mi, amikor magunkról megfeledkezve kissé nyitott szájjal étkezünk.
Nem csámcsognak, hanem becs szóra „tyámtyognak”. Leginkább a caplatáshoz hasonló hangokat hallatnak.   
Eddig úgy tudtam, hogy a magyar egyetlen szót ismer, amely ty-vel kezdődik: Tyúk.
Mostantól két szó kezdődik ezzel: Tyúk és tyámtyogás. (A rasszisták szerint ugyan van még két szó ezeken kívül: a tyufa és a tyertya, de ez csupán rosszindulatú ráfogás.)    
Fotótémáim szakadatlanul bővülnek, amint kiteszem itthonról a lábamat. Így történt ez most is. Mutattam csendéleteket, mutattam növényeket, de nem mutattam állatokat. Mivel utóbbiaknak sincsenek személyiségi jogaik, néhányat ezek közül mutatok a fb-on. Szürke gémet persze nem, mert az ugyan igen fotogén típus, de félénkebb, mint amilyen szép, így az első mozdulatomra tovaszállt Zs.-ék  tujájáról. Többé pedig nem mutatkozott.
Összefoglaló az 1Mak 5-höz. Csaták és csaták. A pogányokat felingerelte, hogy a zsidók helyreállították áldozatbemutató-helyeiket. Továbbra is ki akarják irtani az izraeliek írmagját is. Júdás támad. Előbb az idumeaiakat veri tönkre, bástyáikat emberestül felgyújtva, majd az ammonitákat többszöri nekirugaszkodás után. A kémjelentések miatt Júdás három felé osztja embereit. Egyik csoport Galileába indul, a másik Gileádba, a harmadik Júdeában marad. Júdás testvére, Simon 3000 embert kaszabol le. Júdásnak a nabateusok jelentették, kik fenekednek ellenük. Júdás sorra kardélre hányta az ellenkező városokat: Bozorát, Rafont, Karnaimot. Emberek ezreit pusztította el, hajtotta rabságba. Efronnak üzenték: „Csak átvonulunk rajtatok.” Persze a város tiltakozik. Több se kellett Makkabeus Júdásnak: Minden harcost kardélre hány. Saját seregének nem volt vesztesége. Nem úgy Azariás, a másik sereg vezére, aki hírnevének öregbítése miatt indított harcot a pogányok ellen. 2000 férfit veszített a csatában.
Júdás meghódítja Hebront, Asdod oltárait, bálványait tűzbe veti. Kifosztotta a városokat, majd hazatért. Közöm. Az élő Isten szövetségre kívánt lépni teremtményével, az emberrel. A Biblia ezeknek a kísérleteknek a leírása. Ádám, Noé, Ábrahám, Jákob, Salamon stb. Végül Jézus, az Isten Fia köt szövetséget nem egy családdal, nem egy törzzsel, nem egy nemzettel, hanem minden földlakóval, amikor az Eucharisztiát alapítja az utolsó vacsorán. Ez az új és örök szövetség. A szövetség jegyében izmosodik Júdea (olykor súlyos vereségek is érik, amikor eltántorulnak az egy Istentől). A szövetségek jegyében viselik a háborúkat, s élnek olykor nagy jólétben, békében. Zömmel a szövetséghez való viszonyulásukról, magatartásukról szól az Ószövetség valamennyi tekercse. Ez a most olvasott is.           

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr777474406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2015.05.20. 11:17:42

Élvezetes volt a jelenet leírása. S a tyúkkal megint tanultam valamit!

emmausz 2015.05.20. 11:26:18

Ha már tyúk, álljon itt egy tanmese a nők-férfiak aránytalan terheléséről.
A tyúk és a malac szeretik gazdájukat. Meg akarják ajándékozni. Kitalálják, hogy sonkás tojást adnak neki reggelire. A malac megjegyzi: Neked könnyű dolgod van a tojással, de részemről a reggeli felér egy életáldozattal. A könyvből olvasott tanmese a gyerekkihordás és -nevelés példázata kíván lenni.

Rozsa T. 2015.05.20. 13:29:14

Mick, ezt a tanmesét - biztos vagyok benne! - egy férfi találta ki! (mintha a "tojással" be is fejeződne az egyik fél feladata...)

emmausz 2015.05.20. 17:19:15

Emlékezetem szerint egy nő mondja el az általam olvasott könyvben: Értelme: A tyúk - ebben az esetben mégis a férfi - letudja a terhét egy tojás tojásával. A malac - ebben az esetben nő - teljes életmódját változtatja meg pl. egy gyermek érkezése.
Persze mint minden hasonlat ez is sántít, de valamit elmond a terhek egyenlőtlen elosztásáról.
süti beállítások módosítása