Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.05.21. 09:28 emmausz

A nyelv előtti nyelvről és egyéb bogarakról

Levi unoka annak a határán van, amikor a baba nyelvhasználatot felváltja az anyanyelv. Adva a szitu: Vigyázz! Forró a leves, nehogy megégesd a nyelvedet. Levente mindezt tökéletesen érti. Ugyanez babanyelven: Füfü a nyam-nyam, bibit csinálhat! Még ezt is megérti.
Érdekes ez a többnyire két szótagból álló ikerszótömeg. Szinte minden fontos információ átadható vele, s rövid ideig a kommunikáció fejődését szolgálja. Alighanem egyetlen kétnyelvű szótár sem foglalkozik vele.
Próbálok néhányat összeszedni, mintegy alkalmi szótárt képezve. Baba ábécé:
a-bba nálunk a családban a puszi mellé mondott szöveg volt. (Megabbázott a húgunk: megpuszilt.)    
baba ezt nem kell magyaráznom.
bibi mindenféle seb
bibí kb. a hihi-hának felel meg. Hencegésféle.
búúú ...búúú a sírás hangja
cica cicó macska
cici mell
csicsííí aludj el!
dada anyapótló dadus
dádá megverlek
dédi dédmama
didi mell
dodó Dorottya becenév
e-eee, é-éééé A bilizési művelet serkentése
fifi Kutyanév
föfö forró
füfü  forró
Gigi szintén becenév
haha nevetés
hihihi  nevetés
hohó megálljunk!
hö-hő megállj!
hu-hú álmélkodás szava
iszi ivás
jojó gyerekjáték, Joli beceneve
jujjujj! Vigyázz!
kaka excrementum
lala éneklő szó
lele sürgetés, tegyél le
lili libák hívogatása
Lulu becenév
mama
nana figyelmezetés: Ne tedd!
nini nézd csak, mi van ott!
nono Nem biztos, hogy igaz.
nyanya öreganyó
ohó! Felkiáltás szava: ahá élményféle
papa
pápá búcsúzás
Pepe becenév
pépé franciáknál nagyapa
pipi csirke
pis-pis pisilésre biztatás
popó fenék
süsü butuska
Sziszi becenév
Szisszi becenév
szoszó lehetséges
tata
tátá most nálunk: tessék!
Titi becenév
Totó becenév
tötö nálunk a kalapálást jelentette
tütű autódudálás
Zazi becenév
zizi cukorka
Zozó becenév
Zsazsa becenév
Zsizsi becenév
zsozsó pénz de nem a gyerekek nyelvén
Zsuzsu becenév
Attól, hogy nálunk ezek voltak jobbára használatban, a családok eltérő nyelvhasználata biztosra vehető. Sok becenév szótagismétlő, itt csak néhányat vetettem fel. Megjegyzem, hogy csecsemőkorban is létezik párbeszéd, ez metakommunikáció, testbeszéd, jelbeszéd, grimaszok, stb.
Ami talán meglepő, hogy a babanyelv nem igazán szerepel a szótárakban. De nemcsak ez.
A keresztnevek a szótárakban való átírása is ritka, mint a fehérholló, arról nem is beszélve, hogy az egyes háziállatok hangutánzása már igazán nem szerepel ezekben a gyűjteményekben.
A francia kakas kokorikót mond, az orosz ló azt mondja: igogó, jóllehet minden tisztességes ló tudja, hogy nyihaha.
Weöres Sándor szerint nem a kakas, hanem az ember mondja: Kukurikú.
Persze nem is lenne könnyű a szótárakba bevinni őket: Nálunk a kutya ugat, az orosz orosz szobáka lájet. De hogy mit mondanak a békák, azt végképpen nem lehet leszabályozni. Vartyognak vagy brekegnek, esetleg kuruttyolnak, kvakk-kvakkolnak. Ki győzi mindezeket áttenni idegen nyelvre, mégpedig ha lehet, eredménnyel?     
Összefoglaló az 1Mak 7-hez. Demetriusz ragadja magához a hatalmat. Liziászt és Antiochuszt megöleti katonáival. Jönnek sorra a seregek és vezérei. D. két vezért indít m. Júdás ellen: Alkimuszt és Bakchindeszt. A helyiek megbíztak bennük. Még aznap 60 embert kivégeztetett Alkimusz. Júdás bejárta Júdeát és minden ellenséges érzelmű emberen bosszút állt. A király most Nikanort küldte el, hogy irtsa ki a népet. Miután Júdás 500 emberét lekaszabolta, Nikanor a Sionra vonult vissza. Majd Júdás ellen indult, aki vitézsdégre buzdítja övéit, bízva az ég segítségében. Nikanor hamar elesett a harcban, serege futásnak indult, a falvak lakossága pedig mind egy szálig lekaszabolta őket. Nikanor fejét Jeruzsálem mellett közszemlére tették. Közöm. Újra és újra előjön a szövetség kérdése. „Hogyha az Úr nem építi a házat, hasztalan fárad, aki építi” – vallja a zsoltáros (126,1). Isten hűséges, mert egyik attribútuma az, hogy nem téveszt meg. Amit kimond, az úgy van. Lehetséges, de kár kapálódzni ellene.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr577477960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása