Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.07.12. 10:27 emmausz

Dinnye

Hinnye! Mennyi dinnye! Csányi a dinnye? Ha ezeket olvasva nem indult el a nyálelválasztásotok, nem szeretitek a dinnyét. Quale? Quale, quale? – kérdezné az olasz. Hiszen annyi fajta van. Gyerekkorunkban csak két félét ismertünk. A sötétzöld küllemű görögdinnyét, és a sárgadinnyét. Utóbb szakosodott a piac kanadai, sárga bélű, világos külsejű görögdinnyére, és a kőkemény, a zöld húsú, a sárga bélű, az ananász, stb. sárgadinnyére. A reklám szerint valamennyi mézédes. Mert az EU-ban nincs lékelés, csak otthon derül ki, hogy igaz-e a reklámszöveg. Magam mindkét fajta dinnyét szeretem, az angolok által watermelonnak, a franciák pedig pastèque-nak becézett görögdinnyét, és a sárgát is. Jó gyümölcs a dinnye, illetve nem az. Termesztéstechnikáját tekintve zöldségféle, annak is egy különös formája. A görögdinnye lehet ugyan Görögországból származó, de nevének semmi köze nincs hozzájuk. Dél-Afrikából ered, s szerepel az egyiptomi hieroglifák között. Köze nincs a sárgadinnyéhez. Van ilyen. A sárgarigó sem rigó, csak a fekete. [Helyreigazítás: A M. Etimológiai Szótár szerint van. Hozzánk bizánci közvetítéssel érkezett. Sorry ]
A dinnye hűtve finom. Nagyapám a gémeskútba eresztette le a dinnyét, s csak ebédkor húzta fel. Az ideális hőmérsékletű volt a legvadabb nyárban is.
Mesélték, hogy valaki élve a görögdinnye nevével, hazarugdosta-görgette a dinnyét, hogy megspórolja a cipelést. Duplán „jól járt”. Megennie sem kellett. Az utca érdességei homogenizálták a dinnye állagát.
Afrikai orvos barátunk mondja: Prosztatára dinnye a legjobb orvosság. Kérdem, melyik dinnye? A görög, a sárga? Határozottan megismételte: Dinnye. Mindegy, hogy milyen. Remélem, jobb hatású, mint a tökmagolaj és a kisvirágú füzike.
Gyerekkori élményemmel zárom dinnyés (két napja utaztunk át Dinnyésen) posztomat. Apánk felakasztotta a jól szidolozott rézkilincsre nadrágszíját, és megfente a bőrövön a borotváját. Közben dúdolgatott. Többnyire – nem tudom, miért – Schumann Schmetterling-jét dudorászta. Tán jó volt a borotvafenéshez a ritmusa. Szöveget is szerkesztett hozzá:
A dinnye, dinnye, dinnye, dinnye, dinnye, dinnye jó... x-szer ism. Ellenőrizhetitek, valóban ez a Pillangó c. darab ritmusának a pattogása.
Ízelítő a Jób 23-ból. Jób így válaszolt: „Ó, ha tudnám, hogyan juthatnék el a trónusa elé! Magam képviselném előtte ügyemet, s bizonyítékokkal volna tele a szám, és amit mond, azt elfogadnám... legalább meghallgatna. Igaz ember szállna vele perbe, Ha keletre, nyugatra, északra s ha délre fordulok, nem látom ott... ha próbára tesz, aranynak minősít. Én megtartottam útját... ő Keresztülvisz mindent, amit csak akar. Így a sorsomat is beteljesíti... Isten volt, ki hagyta szívem elcsüggedni, ... elrejt előle a sötétség, előlem meg homály fedi el a jelenlétét.” Közöm. Nem véletlenül hívjuk Mennyeinek az Atyát. Atyánk, aki bennünk akar lakást venni, és a végtelenben lakik. Ennek a kettősségnek az ember által való felfoghatatlansága fogalmazódik meg Jób sóhajtásában. Igaz ember (azaz szent) szállna vele perbe – mondja, és igazat mond, feltételezve helyes lelkiismeretét. Az égtájak felé fordulva nem találja Istent. Krisztus mondja: „Az Istent nem látta senki.” Én se, Jób se. Isten lélek. Ezért van homályban jelenléte Jób előtt. Maradjunk abban, hogy nemcsak előtte. Ám ettől még tiszta marad a szíve: „ha próbára tesz, aranynak minősít”. Rólunk is minden leég az Istennel való találkozáskor, csak a szeretet (arany) marad meg. Jó ezt szemünk előtt tartani. Az szeret, aki ezen munkálkodik, aki a szeretet civilizációja létrejöttén dolgozik.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr537619520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása