Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.09.30. 11:43 emmausz

Seregélyek, szarkák, szajkó

Az EU-ban védettséget kapott a seregély. Erre mit léptünk? Védetté tettük a szőlőskertek dézsmálóit, a hatalmas „felhőkben” szálló seregélycsapatokat. Aztán mivel Nyugaton kihalófélben vannak a szarkák, védett fajnak jelentették ki, s mit gondolnak, mit tettünk? Védetté nyilvánítottuk azt a madarat, amely meglehetősen sok kárt okoz a kisebb madarak pusztításával, miközben szarka szarka hátán hemzseg, nem lévén természetes ellensége, amely irtogatná, ritkítaná, megpróbálná féken tartani hatalmas szaporodási hajlamát.
Bőven találkoztam hát seregélyekkel és szarkákkal, viszont nem emlékszem rá, hogy a fakóbarna-kék-fehér kombinációjú bögyös madárhoz volt-e már érkezésem. Eme madár szépséges, és egyetlen példányába akadtam bele itt a ház melletti fákon. Egyikről a másikra szállt. Esélyem nem volt rá, hogy a különben rejtőzködő jószágot lefényképezzem. Viszont a google jóvoltából beazonosítása sikerült. Csakugyan szajkót láttam.
***
Valamikor 2014 márciusában fogtam hozzá a Biblia egyes fejezeteinek az átolvasásához (és még a felénél sem tartok), átgondolásához, hogy a legnyilvánvalóbb, a nekem legszembeötlőbb, engem megszólító versek olvastán a belőlem feltörő gondolatokat megosszam azokkal, akiket vonz a téma. Nem gondolom, hogy mások agyátmosása volna a célom, inkább csak lehetőség arra, hogy együtt gondolkodjunk az Írás aktualitásaival. Igazából ezt szeretném igazolni, no meg azt, hogy mindenkinek való, mert egyetemes érvényű, rassztól, végzettségtől, nyelvtől, bőrszíntől függetlenül, azaz katolikus. A szlengből vett Közöm azt kívánja kifejezni, hogy mi közöm lehet és van ma a több ezer éves iratokhoz. Eddig mindig volt „közöm”. Ezt taglalják a posztok végén található szösszenetek.
62. zsoltár.
ISTEN AZ EGYETLEN REMÉNYSÉG (A karvezetőnek, Jedutun szerint – Dávid zsoltára) Lelkem Istenben lel nyugalmat, segítség csak tőle jön. Egyedül ő a sziklám és az üdvösségem, ő az én váram, nem rendülök meg. Meddig fenyegetitek még ti mind az egyet, hogy ledöntitek, mint az omlott falat, mint a düledező várfalat? Csupán csalást eszelnek ki, akiknek hazugság az örömük. Hazugság van a szájukban, s kívánják az áldást, bár szívükben átkot hordoznak. Istenben keress, lelkem, nyugalmat, segítség csak tőle jön! Egyedül ő a sziklám és az üdvösségem, ő a váram, nem rendülök meg. Üdvöm és dicsőségem Istentől várom, ő az én erős sziklám, igen, Isten a menedékem. Népem, remélj benne minden időben! Öntsétek ki előtte szíveteket, hiszen Isten a mi menedékünk! Ádám gyermekei olyanok, mint a fuvallat, az emberek fiai csalfák. A mérlegen gyorsan emelkednek, együtt is könnyebbek, mint a fuvallat. Ne bizakodjatok a hatalomban, ne dicsekedjetek rablással, s ha javaitok gyarapodnak, a szívetek ne tapadjon hozzá! Egyet szólt az Isten, két dolgot értettem belőle: Istené a hatalom és tiéd, ó Uram, a kegyelem. Te megfizetsz mindenkinek tettei szerint. Közöm. Olvastán azonnal egy taizéi dallam magyar szövege tolakodik elő bennem: „A lelkem csak az Úrnál csendesül el, nála béke vár. Csak nála lelhet nyugodalmat lelkem, nála béke vár.” Olyan ennek a dallama, mint egy égi rádió hívójele. Szakadatlanul ismételhető, és nyugtató, istenhívogató dallam és szöveg. Lengyelül találtam meg a youtube-on. Rákereshet, aki nem ismeri. Dávid is ismételgeti. (Megdöntöttem ezeket a verseket.) Tanulhatunk Dávidtól egyebet is: Istené a hatalom és a kegyelem. Megfizet mindenkinek tettei szerint. Heltai Gáspár megfogalmazásával zárom: „Kiki mindezt ezokáért eszébe vegye.”

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr737869766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.09.30. 16:45:21

A szajkó másképpen mátyásmadár. Elképesztő hűséggel utánozza más madarak hangját. A csabai kertünkben sokszor becsapott az aranymálinkó (sárgarigó) énekével.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.10.01. 09:12:52

Nálunk a kertben is volt egy szajkópár, míg aztán tavaly szabályosan el nem üldözték őket a szarkák. Azóta is csak a szarkák fészkelnek, tanyáznak, lármáznak itt. :(

emmausz 2015.10.01. 10:44:17

Az érdekes a dologban, hogy a védett madarak ellen büntetlenül nem tehetsz semmit. Érthetetlen, hogy minek védeni a hitványt.
süti beállítások módosítása