Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.10.17. 15:02 emmausz

Az időjárás éppoly kiszámíthatatlan, mint az időjárás

Olyan, mint az áprilisi időjárás (mármint ez az október végi). Nálunk tegnap zápor volt, sűrű esővel, Dél-Magyarországon nagy esőzések voltak, Olaszországban, Horvátországban, Szlovéniában pedig kiöntöttek a kisebb folyók, nagyobb patakok, akár fiume, akár r(ij)eka a nevük.
Ma kisütött a nap.
Mire leírtam, teljesen beborult.
Mire a mondat végére értem, kisütött a nap.
Mica és Elvi fogaskerekűzést helyeztek kilátásba a fiúknak.
Nem mondom, hogy most esik, de jókora felhők borítgatják az eget.
Mert az időjárás kiszámíthatatlan, mint az időjárás. Mostanában pláne.
Mivel napokig nem láttuk, csak hittük a napot, felrémlett bennem egy skandináv szerző hangjátéka, melyet a rádióban hallgattam évtizedekkel ezelőtt. Nagyjából sci-fi történet, mely a sivatagi történéseknek éppen e visszája. Ugye a sivatag porszáraz, kivéve azt a néhány órát-napot, amikor többé-kevésbé özönvízszerű esőzés áztatja a sívó homokot. Akkor viszont a kórók virágba borulnak, a rovarok azonnal hozzálátnak a porzáshoz, a párzáshoz, minden él, minden nyüzsög, minden mindet akar – és azonnal.
A hangjátékban fordított a helyzet: mindig borús az idő. Minden folyamatosan szürke, mindig esik az eső. De olykor adódik olyan kiváltságos pillanat, amikor kidugja a fejét a nap, néhány percre, netán órákra.
Ekkor felbolydul a méhkas, kirajzanak a gyerekek az iskolából, mindenki a szabadban tölti az idejét, és igyekszik részesülni a nap ajándékaiból. Felragyognak a színek, lehet bennük gyönyörködni, emelkedik a hőmérséklet, lehet sütkérezni, napozni... hogy azután minden visszaigazodjon a megszokott, hosszas szürkeségbe. Ilyenfajta érzésünk támadhatott a héten – és ma is.
***
A migránsok elindultak hazát keresni Szerbia felé. A szerbek átterelték őket hozzánk. Mi határzárral védekeztünk, sikerrel.
A migránsok elindultak hazát keresni Horvátország felé. A horvátok hozzánk terelték őket. Mi lezártuk a határt eredménnyel.
A migránsok elindultak Szlovénia felé hazát keresni. A szlovének mit fognak lépni?
Hát az osztrákok, ház a románok? Hát a...
81. ZSOLTÁR. A SÁTRAK ÜNNEPÉRE (A karvezetőnek Gát szerint – Aszaftól) Dicsőítsétek Istent, gyámolunkat, ujjongjatok Jákob Istenének! Pengessétek a húrt, verjétek a dobot, lágyan szóljon a hárfa a lant szava mellett! Fújjátok meg a harsonát újholdra, és holdtöltére ünnepünk napján! Parancs ez Izrael számára, és törvény Jákob Istenétől. Rendelkezés, amely Józsefnek szólt, amikor felvonult Egyiptom ellen. Hangot hallottam, amit nem ismertem: „Hátáról levettem a terhet, kezéből kivettem kosarát. Bánatodban hozzám kiáltottál, s én megszabadítottalak; dörgő felhőből adtam választ neked, Meriba vizénél megpróbáltalak. Halld meg, népem, amire intelek, bárcsak hallgatnál rám, Izrael! Ne legyen körödben más isten, idegen istent ne tisztelj soha! Én vagyok az Úr, a te Istened, aki kivezetett Egyiptomból. Nyisd ki a szádat és én teletöltöm. De népem nem hallgatott szavamra, Izrael nem igazodott akaratomhoz. Ezért ráhagytam őket kemény szívükre, hadd menjenek csak saját fejük után. Ó, bárcsak hallgatna rám népem, bárcsak utamon járna Izrael! Akkor rögtön megfékezném támadóit, kezemet emelném összes elnyomója ellen. Akik gyűlölik az Urat, azok is hódolnának nekik, és a sorsuk örökké tartana. Népemet azonban a búza javával fogom etetni és sziklából fakasztott mézzel felüdítem.” Közöm. Az istentiszteletre való felszólítás cselekvéseket sürget: Dicsőítsétek, ujjongjatok, pengessétek a húrt, verjétek a dobot, szóljon a hárfa, a harsona. Mindez nem megy simán. Ezért sóhajt Aszaf: bárcsak hallgatnál rám, Izrael. A felismerés zömmel kegyelem kérdése. Akkor belülről tör fel a dicsőítés, és az igazak részéről pozitív kicsengésű. Érdekes, hogy ebben a zsoltárban is az üdvösségért meg akarnak dolgozni. Nincs tudomásuk róla, hogy Isten ingyen szeret. Ma is.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr277985197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása